Hvorfor har janteloven overtaget pladsen fra hunden, som danskerens bedste ven?

Husk at jeg holder webinar om hvordan man bruger Twitter i sin forretning og hvorfor jeg mener det er verdens bedste business tool – Bliv Amino Plus og vær med i morgen (Torsdag den 14. april kl. 20.00)

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (42 lyttere har afgivet deres stemme)
Loading...

Folk der læste denne, læste også

 • Louise 13. april 2011 at 15:44

  – At gå røven kan faktisk være meget lærerigt. Hvis man forstår og bruge det.

 • JesperCC 13. april 2011 at 15:52

  For fanden Martin. Jeg vækker sgu familien…Var fuldstændig færdig af grin over din beskrivelse af “MLM iværksætterne” i Falkoner. Og så må jeg bare give dig ret. Janteloven er noget som vi opfinder oppe i vores hoveder, når det hele er lidt svært. Been there – done that.

  Tak for en fed peptalk og iværksætter-dna-insprøjtning 🙂

  /Jesper

 • Sebastian 13. april 2011 at 16:26

  Kære Martin

  Det er første gang, siden jeg begyndte at følge dit talkshow, at jeg føler behov for at kommentere på dit indspark. Endnu engang kommer du med en både meget præcis og rammende salgstale, og jeg er med dig hele vejen.. næsten. For da du begynder at kommentere på mennesker der arbejder i det offentlige, synes jeg du kommer til at udvise den arrogance, du tit bliver beskyldt for at ha. Jeg har ofte forsvaret dig over for venner og bekendte, når de er kommet med den påstand efter tidligere indlæg, men det kan jeg ikke her. Begår du ikke netop samme fejl, som du påpeger hos Don Ø, når du siger at 90%, at alle dem, der arbejder i det offentlige er nogle idioter? Er det virkelig din holdning? Jeg kan forstå din passion for at få folk til at blive iværksættere, og den støtter jeg fuld ud, men hvis det pludselig får en snert af, at alle andre er nogle idioter, der bare ikke tør tage chancen. Enten bange og doven eller iværksætter. Det klinger arrogant, og det er jeg sgu ked af at høre herinde. Håber meget det er en misforståelse..

  Med venlig hilsen
  Sebastian

 • Marianne 13. april 2011 at 17:00

  Tror sku du kunne blive President of the US
  Jeg er bare så fuldkommen enig med Hr. Thorborg
  Og så dejligt at vide at man ikke er alene…
  Virkelig skønne videoer der sparker r… Og får smilet frem!
  Glæder mig til at høre/se en video med Hr. Thorborgs mening om politik og de folkevalgte… Inden vi går til urnerne igen…. Smiler

 • Lars Enggaard 13. april 2011 at 17:04

  Jeg synes det er umådeligt sølle af dig at du kalder 90% af alle offentlig ansatte for ligegyldige og uden bidrag. Men det er dit problem egentlig, for det siger en hel del om dig som person.

 • Thorborg 13. april 2011 at 18:03

  @Lars, enten er jeg ikke god nok til at udtrykke mig, eller også har du ikke hørt ordentligt efter.
  Det jeg prøver at sige er, at den del der svinger stempler, dvs. ikke sygeplejersker, skolelærere, politibetjente etc. men det fede lag af jurister, bureaukrater, mellemledere og andre folk der kun tænker på at drikke kaffe, lave nye regler og forstyrre dem der arbejder og tro mig, dem er der mange af! Dem ønsker jeg hen hvor peberet gror og jeg anser langt de fleste af dem som en del af den kræftknude der langsomt men sikkert kvæler Danmark.

  Vi skal have flere varme hænder og langt flere kolde, det er min pointe.

  De bedste hilsner

  Martin

 • Karsten 13. april 2011 at 19:31

  Første indlæg jeg har set med dig, hvor jeg er komplet uenig. Er der noget der eksisterer i Danmark er det jantelov, hvis der er noget man er god til og siger man er god til, så er man i bad standing, måske ikke på sjælland hvor du er, men prøv at komme til jylland. Janteloven eksisterer i aller højeste grad!

 • Natalya Stæhr 14. april 2011 at 01:25

  Jeg er enig med dig Martin her. Tak for den her indlæg. For et par år siden har jeg læst en bog af Nokolai Moltke-Leth (elitesoldat i Jægerkorpset) “Jo, du kan” hvor han giver en god eksampel på “Den positive Jantelov”
  1. Du skal vide, vi andre regner med dig….osv.
  Janteloven eksisterer, men man skal ikke bange for at være speciel, eller dygtig og unikke på hver vores egen måde. Personlige intriger løses ikke ved at udbrede negative energi omkring andre…

 • Steffen Gregersen 14. april 2011 at 02:37

  Hvor HAR DU DOG BARE RET !! Sådan !!
  Og ja, der er så sindsygt meget bureaukrati i det offentlige, så det er helt sindsygt. Selvom det var lidt en sidebemærkning i dette emne.
  Det er et super fedt los-i-bollerne til at komme igang og droppe undskyldningerne, for det kan vi allesammen hurtigt finde på. Men de findes kun i hovedet. SÆT IGANG !!
  Tak for et fedt indlæg !

 • Winum 14. april 2011 at 03:25

  FEDT!

 • Mikkel 14. april 2011 at 05:51

  Hej Karsten

  Jeg har boet i Jylland i 20-ish år … både mens jeg har haft success og mens jeg har været på røven, og jeg har prøvet begge dele i Kbh, i Kbh har jeg både boet i Sydhavnen, Nordvest, Hellerup og Frederiksberg … dvs både med de, populært sagt, rige og de fattige dele af byen.

  Og jeg må sige at det er oftere herovre jeg støder på en holdning der kan minde om jantelovs tilgangen til ting … men typisk kommer den fra store rigide gamle virksomheder som skal have alting igennem 17 udvalg før de kan tage en beslutning … det er da klart at de har noget imod en lille rod som mig der bare springer ud i det gør de ting jeg føler for. Det er hele grunden til at to teenagere i en garage på godt 10 år kan blive til en af verdens største virksomheder.

  Så janteloven min bare …. dem der tror på den har intet at gøre i min verden alligevel 🙂

  Når det er sagt mener jeg stadig vi bør være opmærksom på det .. det kan være skadeligt for vores børn at blive fodret med jantelovs-holdningen .. jeg syntes selv jeg klarede frisag men jeg har nu også altid været trodsig 😉

  http://www.amino.dk/forums/t/119396.aspx?PageIndex=5&#798781

 • Inge Marie Wolff 15. april 2011 at 15:19

  Hej Martin, jeg er ikke helt enig med dig om Janteloven. For mig er janteloven = hvordan en gruppe/r opfører sig, og som de flokdyr vi er, er det ikke så nemt at forlade gruppen.
  Nu er det snart påske og en af bibliens fortællinger er bjergprædkiken, jeg tænker på hvor Jesus går op i bjergene og diciplerne tager ud for at fiske. Jesus kommer tilbage og Peter stiger ud af båden for at gå Jesus i møde.
  Nu får jeg nok på puklen, for jeg forstår den historie som vi/jeg er i en familien/vennerkreds osv og opfører os som det forventes af os og nu vil vi noget andet end det sædvanlige. Man stiger ud af båden og går imod vores mål, selvom man skal går på vandet.
  På et eller andet tidspunkt begynder man at tvivle på om man nu kan, og man begynder at synke ned i vandet. Og Jesus siger til Peter din tror er så svag, og Jesus hjælper Peter op igen.
  Det er svært at forlade båden eller den gruppe man tilhører og kravle ud over bådskanten for at gå på vandet til sit mål.
  Som menneske er vi rigtig gode til at tage ejerskab eller slå sig selv i hovedet med en kølle som vi kalder for Janteloven. Jeg hader udtrykket typisk dansk når Janteloven kommer på tale, og som du siger så eksisteren Janteloven overalt i verden.
  Tak for en peptalk, den fik mig til tasterne.
  Kan du have en god aften og week end!

 • Simon 21. april 2011 at 03:40

  Jeg har sagt det i årevis – Hvis man tror janteloven ikke eksisterer udenfor Danmark, så rejser
  man simpelthen for lidt. Janteloven er en dårlig undskyldning – ikke mere, ikke mindre.
  Ingen grund til at argumentere mere for det, da Hr. Thorborg allerede har klaret den til punkt og prikke.

  Preach it, brother Thorborg!

 • Mads 21. april 2011 at 04:12

  At påberåbe janteloven som værende ikke eksisterende, blot fordi man har kunnet køre rundt i sin Porsche (næsten) uden tilsvining i en årrække, er for mig at se en tynd omgang.
  Det en ganske ukompliceret konklussion, at enhver der mener at have følt janteloven, blot må være dårlige mennesker, men jeg synes det er en simplificering uden hold i virkeligheden. Jeg mener, at janteloven desværre er en langt dybereliggende anskuelse fra samfundets side, der opmuntrer til middelmådighed og hellere ser dig i et trygt lønmodtagerjob end som iværksætter, der mener at kunne tjene boksen på en god idé.
  Penge må desværre ikke være nemme at tjene, for så fortjener man dem af en eller anden grund ikke lige så meget som en, der har knoklet hele livet.

 • Jacob Degn 26. april 2011 at 04:54

  Hej Martin

  Spot on! Naturligvis findes janteloven ikke…. – Eller gør den? Jeg tror faktisk den eksisterer.. Jeg vil kalde den jantelov jeg kender genkender, for sund skepsis. Jeg har aldrig hørt folk udtale sig negativt om at Mærsk McKinney har købt DKs dyreste sejlskib. Faktisk hører jeg flere som undrer sig over Mærsk, Lars Larsen og andre top 10ere bruge så få penge på at “leve”. Men når en ung 18 årig åbner en kiosk for lånte penge, for derefter straks at købe en dyr bil for endnu flere lånte penge, så vil personen utvivlsomt møde janteloven. For det giver da ikke mening, hvis man er nogenlunde rask og får lidt ilt til hjernen engang i mellem. Selvfølgelig skal den unge kioskejer have en chance, og hvem ved, måske er det en kommende konkurrent til 7-11?. MEN: Helt ærlig så er der bare for mange tilfælde og negativ statistik til at personer der går mere op i at høste frugterne (i dette tilfælde en dyr bil) inden der overhovedet er plantet nogle frugttræer. – I det lys er det vel ikke janteloven den er gal med? Havde kioskejeren gennem 10-20 år arbejdet i 14 timer dagligt, brugt alt overskud på at investere i kiosker i nabobyerne, og måske endda opfundet en innovation forretningsmodel for kioskhandel, så tror jeg næppe der findes et bedre folkefærd end danskerne til at rose og være positive misundelige! Som du selv nævner, så skal man være mere en ualmindelig negativ, hvis man ikke synes Caroline Wozniaki ikke har fortjent den velstand og berømmelse hun nu har. Om man kan lide hende er vel en helt anden sag, men at argumentere mod hendes hårde arbejdsindsats kan ingen!

  God arbejdslyst!

 • Kristoffer Hjerrild 26. april 2011 at 07:28

  Konge video! Ser allerede frem til din næste video. Dine videoer giver altid et boost og det vil jeg takke dig for 🙂

 • Amaris Charvell 30. april 2011 at 06:02

  Hej Martin.

  Jeg er ganske enig med dig langt hen ad vejen. Jeg tror såmænd heller ikke på Janteloven i den forstand, men hvorvidt du vil møde fordomme og fordømmelse for din succes og din livsstil (og din bil), afhænger altså ofte i høj grad af hvilke kredse du bevæger dig i, og ikke udelukkende af hvorvidt du opfører dig som en idiot eller ej (selvom jeg er helt enig i din betragtning om at det har stor og afgørende betydning generelt). Det er i hvert fald min erfaring.

  Nu nævner du selv brugerne undenfor Ungdomshuset som din eneste “negative oplevelse” i den her forbindelse. Nu ved jeg ikke hvor mange mennesker du kender personligt indenfor det miljø, men jeg har personligt kendt rigtig mange mennesker i “de kredse”, og jeg kan love dig for at størstedelen af dem, uden at blinke eller tøve et sekund, vil stemple dig som værende et egocentrisk, magtliderligt kapitalistsvin med én ting på dagsordenen; dig selv og hvor mange “rigtige” mennesker du kan nå at røvrende for at opnå dine mål og hyppe dit eget skind.

  Og det er såmænd ikke kun punkerne, dem med tatoveringer eller piercinger og deslige (hvilket der vel i sig selv ikke er noget galt i at have?), men også de mere “intellektuelle uni” typer, der ser helt normale ud, men bevæger sig langt ude til venstre rent politisk. Har et par stykker af disse i min meget nære vennekreds, og der skal ikke herske nogen tvivl om at jeg elsker dem uendeligt højt, men hold op nogle diskussioner vi kan have 😉

  Mange af de mennesker jeg har kendt af ovennævnte “type”, vil måske tolerere din succes hvis de er nære venner og kender dig personligt, men en del af dem vil heller ikke afstå fra at sidde og kalde dig kapitalistsvin sammen med alle de andre, så snart du vender ryggen til. Nøjagtig på samme måde, som når de sidder og hidser sig op over ting som McDonalds og 7eleven i flok, men bagefter lige skal ind og have en omgang fritter eller en pakke smøger i 7eleven når de andre ikke ser det.

  Jeg vil som sagt ikke kalde det jantelov, men alligevel blot påpege, at der altså altid vil være mennesker og grupperinger du vil møde fordomme fra. For visse mennesker er det kun planøkonomi og brødkøer der dur’, og “hvis du ikke er med os, så er du imod os”, og bliver aldrig en guttermand i deres øjne, uanset hvor flinkt du så ellers opfører dig. Det vil de aldrig finde ud af, for de vil aldrig nedlade sig til-, eller bruge deres tid på at lære dig at kende. Det kunne jo ryste grundlaget for deres fordomme og det ser de helst ikke ske 😉

  At man så heldigvis helt selv kan bestemme hvorvidt man gider at omgive sig med disse mennesker, og hvorvidt deres mening overhovedet betyder noget for en, det er så en helt anden sag. Men findes det gør de altså.

  Det er selvfølgelig med fare for selv at fremstå som ekstremt fordomsfuld at jeg skriver dette, og vil da gerne pointere at jeg langt fra tror eller mener at alle på venstrefløjen har denne holdning. Men jeg har som sagt kendt mange i det miljø, og oplevet det som en vedholdende og gennemgående holdning hos så mange snart, at jeg mener at jeg med rimeligt grundlag og personlig erfaring, kan tillade mig at postulere dette.

  Fordommene lever i bedste velgående i visse kredse, men den største idiot er dig selv, hvis du tillader det at have nogen betydning for hvad du gør, eller ikke gør, med dit liv.

 • Solbriller 30. april 2011 at 09:20

  Martin du skal huske at trække vejret ;D
  Misundelse findes over alt i verden, men den kommer bare til udtryk på forskellige måder. I DK kaldes det jantelov, mens det i andre lande kaldes noget andet. Men det burder i den samme problemstilling, og den vil aldrig blive ændret.
  Dem som tiltrækker sig opmærksomhed, som f.eks Don Ø i dit eksempel, vil altid få tilhængere og modstandere. Sådan er det, og jo mere succes man har, des mere misundelse opstår der i modstander gruppen…

 • Dennis Duvald 3. maj 2011 at 14:04

  Hej Martin.

  Kan kun sige at jeg generelt er enig i dit indlæg.

  Og kom så snart med en ny video 🙂

 • Skriv en kommentar