1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (16 lyttere har afgivet deres stemme)
Loading...

Folk der læste denne, læste også

 • Sergej Malinovski 7. august 2012 at 16:39

  Martins rant på vej til supermarkedet 🙂
  Btw, det er ikke kun EB der citerer evigt optimistiske ejendomsmæglere og bankanalytikere/økonomer men også Børsen, Berlinske, og DR .. og ikke mindst Ritzau som alle andre medier citerer. Hele Danmark bliver hjernevasket, men tror jeg det er langsomt er ved at gå op for mange.
  Jeg er fuldstændig enig i din udgangspunkt omkring de afdragsfrie lån og hvad de vil betyde for boligmarkedet og familiebudgettet, men du glemmer at disse familier som konsekvens også vil have færre penge til forbrug af alle andre forbrugsvarer. Det byder at efterspørgselen vil falde, og de virksomheder der primært servicerer det danske markdet vil blive nødt til at skrue ned for produktionen og fyre folk. Jeg regner derfor med at arbejdsløsheden vil stige om et par år. Vi danskere skal igennem en negativ (men nødvendig) feedback loop og det vil politikere eller økonomer ansat hos banker aldrig sige højt.

 • Rosenstand 7. august 2012 at 23:08

  Det kommer næppe bag på dig, at jeg er 100% enig;-) Og som du og jeg har talt om ved flere lejligheder: Slutresultatet er givet på forhånd, men om vejen der til skal ske via innovative løsninger og omlægninger eller via en deroute – det er op til politikerne (og de, der vælger politikerne). Som mentaliteten er nu, bliver det nok den sidste af mulighederne – desværre.

 • Pedersen 8. august 2012 at 03:25

  Sådan er det bare…..!
  Mange danskere er dovne, kender deres rettigheder og vil ikke tage ansvar ……. Dertil er der mange der læser sig til viden på højt niveau, uden at have en praktisk og logisk forståelse for tingene.
  Jeg arbejder til dagligt med at motivere unge mellem 16-30 år til at komme ud i den virkelige Verden,(de går for at være startet på uddannelse) Den store vilde Verden kan være en skræmmende oplevelse for nogle af dem.
  På den anden side står vi med arbejdsgivere der mangler folk, der kan tænke selv, gøre hvad de bliver sat til, tage ansvar og løse problemer.
  Hvordan f….. får man de 2 ender til at mødes?

 • Mark Wengler 8. august 2012 at 04:09

  Hej Martin
  Hvis du stiller op i politik så har du min ubetingede stemme, for hvor du dog rammer lige i “bulls
  Eye” med disse udtalelser.
  Sandhed er som beekndt ilde hørt og den situation vi befiner os i lige nu, som et lille land i et
  meget ustabilt globalt marked, så vil det helt 100% sikker få nogle meget alvorlige konsekvenser
  for langt de fleste danskere før eller siden.
  Og når jeg samtidig ser alle de fuldstændig latterlige langt ude reality programmer, der florerer i vores TV medie, der viser en ungdom “konserveret i sprit, fest og sex” så bekymrer det mig sgu at tænke på hvordan denne genneration af “Konger på Marienlyst” skal overtage roret på denne “lille pram” vi kalder
  Danmark.
  Tak for endnu en pragtfuld video Martin – keep it coming 🙂
  Best / Mark.

 • Toke Terkelsen 8. august 2012 at 04:26

  God video og 100% rigtigt!

  Den unge generation er desværre så forkælet og forvent at det kun kan gå en vej og det er nedad, men måske det er det som skal til for at danskerne “de unge” vågner op.

 • Vanessa 8. august 2012 at 04:55

  Jeg vil måske ikke ligefrem sige, at danskere er dovne, men jeg studser over hvorfor flere danskere ikke overvejer at rejse ud i verden og søge job.
  Da jeg for nylig fik brug for at søge nyt job (er rundet de 50), måtte jeg sande, at efter mange år som selvstændig erhvervsdrivende, var det nærmest umuligt, til trods for 3 uddannelser og masser af erfaring.
  Da jeg nægter at gå arbejdsløs og køre rundt i hele systemet, var min idé at tage til London, hvor jeg før har arbejdet for mange år siden. Mange sagde at det kunne jeg da ikke, hvad så med min mand og øvrige familie osv. osv……, forhindringer er der nok af især alle dem man selv laver.
  Som sagt så gjort.. Idag er jeg i London, har fået super job og får stadig henvendelser på mit CV flere gange om ugen, føles nærmest som om man pludselig kan vælge og vrage (herlig optur, når man har følt sig gammel, uduelig og færdig på arbejdsmarkedet i DK). Som familie har vi valg at se tiden lidt an og, måske flytte herover permanent, da vi elsker London.
  Til de unge er mit råd; Se så at komme ud i verden og oplev den, det er så spændende og en oplevelse for livet, og det ser også meget bedre ud på Jeres CV.
  PS. Som iværksætter får så straks en idé, der handler om at starte en website op der tilbyder hele pakken med bolig- og jobtilbud til Danskere i London, har allerede mange kontakter her, mon nogen kunne være interesseret i det ?? Høre gerne nærmere skriv til mig på: londonbolig@webspeed.dk

 • Thorborg 8. august 2012 at 05:10

  @Sergej, jeg er helt enig, mange vil ikke have penge og det vil gå ud over virksomhederne. Men da de i da er meget mere skalerbare pga. teknologi, tror jeg de fleste veldrevne af slagsen vil klare det helt foint.

  @Rosenstand, ja det kan vi jo ikke blive uenige om 😉

  @Mark, ja det er et kæmpe problem. Jeg ved ikke selv hvad løsningen er, men der er mange prinsesser og prinser der vågner op til en overraskelse…

  @Toke, Ja!

  @Vanessa, hvor er det bare et dejligt indlæg og hvor har du ret. Håber en masse læser det!

 • Bjarne Ravn 8. august 2012 at 07:27

  Hej Martin
  Det er godt nok en skrap omgang – men ikke mindre sandt et langt stykke, selv om du må gribe til nogle alvorlige generaliseringer.
  En skam politikere ikke har modet til at fortælle, hvordan verden hænger sammen og hvor vi og resten af Europa er på vej hen. Det koster desværre taburetter og er ikke vejen til stemmer og indflydelse.
  Det har været et problem i mange år, at ufaglærte har virkelig vanskelig ved en omstilling – hvilket også gælder for mange faglærte. Det betyder, at når en ny virkelighed indtræder – en krise fx – så forsvinder deres eksistensmuligheder.
  Samtidig med kæmper vi med et alt for højt skatteniveau og dermed alt for høje lønomkostninger. Ufatteligt at tro, at arbejdsmarkedet bare kan forhandle sig frem til evindelige lønstigninger, der kun nedsætter virksomhedernes konkurrenceevne og dermed skaber arbejdsløshed. Fakta der desværre ikke indbefattet i den viden venstrefløjen (resten af salen er heller ikke helt med) og fagforeningerne trækker på, når de handler eller agiterer.

  Interessant at følge fagforeningernes kamp mod udenlandsk arbejdskraft. Det er ligesom at lukke hullerne i en si fyldt med vand. Fagbevægelsen og politikerne har ikke helt opdaget den nye virkelighed med danske virksomheder, der producerer i udlandet og at vidensarbejde kan købes over alt i verden til halv pris kun ved et par klik. Vi lever i en globaliseret verden. Fat det nu. Det batter ikke noget at genere nogle få håndværkere, der har dristet sig over grænsen til Danmark og påkalde sig mantraet “Den Danske Model” eller “Den Danske Velfærdsmodel”. De er begge tæt på en udløbsdato, fordi der ikke er produktionsværdier bag ved.

  Der er kun et punkt, hvor vi ikke er helt enige. Ejendomspriserne. De vil stige. Langsomt fra i år eller næste år, såfremt vi kan beholde det lave renteniveau nogenlunde intakt. Priserne er afhængige af, hvor meget køberne kan betale i månedlig ydelse, og der er vi ved at nå et niveau på huslejerne, hvor flere kan være med. Det kræver selvfølgelig, at der stadig skabes arbejdspladser, så husejerne har noget at betale med. Vi må sætte vores lid til, at tilvæksten i verdensbefolkningen er kraftigt stigende. Forbruget stiger, og vi må finde måder til at opfylde de nye middelklasseborgeres behov rundt om i verden.

  Jeg håber, at der er nogen der lytter til dit opråb, Martin og vil diskutere indholdet. Hvis nogen er uenige i dine påstande, ville det være rart at se nogle fakta, der viser, at det står bedre til.

 • Magne Kolstad 8. august 2012 at 07:54

  Et dejligt frisk “orakel” indspark 🙂

  Jeg er enig i de fleste af iagttagelserne, men er ikke så sikker på konsekvenserne. De sk. “dumme” (ufaglærte) jobs er en lille niche på arbejdsmarkedet, det har det jo altid været. Det er måske 10% af en årgang som vælger uddannelser og jobs fra i dag.

  Som jeg kan se bliver nogle af de sk. “dumme” jobs udbudt til studerende. Men der er jo også stadig mange butikker som forlader sig på at folk er tilgængelige i lokalområdet, på samme måde som de skal sørge for at deres varer er tilgængelige.

  Dertil kommer jo at nok ved vi mere om outsourcing mv., men der er også noget der hedder politiske forbrugere, som kigger på hvor tingene bliver produceret. Den trend kan jo pludselig blive mere populær, ligesom efter 2’n verdenskrig, hvor både forbrugere og erhvervsliv var orienterede mod at opgaverne skulle gå til hjemmemarkeder.

  Så jeg ved godt at generalisering fremmer debatten hehe, men derfor også en lille stop-op’er her. SÅ mange “dummernikker” har vi altså heller ikke i DK. Dér er andelen betragteligt højere i u-landene, hvor de ufaglærte udgør en langt større andel af den samlede arbejdsstyrke.

  Nogle af de som er blevet ekskluderet fra det traditionelle arbejdsmarked, af forskellige grunde, bliver i øvrigt selvstændige. De var aldrig dumme eller uden kompetencer, men havde bare brug for selv at bestemme og kunne gøre tingene i deres eget tempo 🙂

 • Thorborg 8. august 2012 at 08:06

  @Bjarne, vi får se med huspriserne. Bankerne er meget konservative og tager ingen chancer, derfor er det hammer svært at få et lån. Dertil kan renterne jo udmærket stige og så er der lige alle dem der går på røven med de afdragsfrie lån. Jeg tror ikke bunden er nået.

  @Magne, du glemmer at folk der ikke kan det store, får en meget høj løn i Danmark, det gør de ikke i ret mange andre lande. Der kan de klippe hække, rense strande, samle dippe dutter og andet. Den slags findes ikke i Danmark og derfor får vi en gevaldig udfordring.

 • Michael Nørgaard 8. august 2012 at 10:01

  Store dele af analysen er rigtig – svaret ligger i Tyskland – mange europæsike lande har en tro på at industrisamfundet høre fortiden til og at det skulle erstattes af vidensamfundet, værst er dette fænomen i Frankrig, hvor en tro på at viden og service ville skabe veldstand. Frankrig nærmer sig nu 40 år (1974) med konstant underskud på statens budget samtidig med en lige så lang årrække med en stor arbejdsløshed og en industri der næsten er afviklet.

  Tyskland har stædigt fastholdt sin tro på industrisamfundet. De har forstået at uden produktion har man ingen produktudvikling – man skal have fingerne ned i materien for at skabe nye produkter, det er ikke noget der sker hjemme på sofaen – Derfor står Tyskland stærkt og er eksemplet som må følges.

  Det bliver ikke nogen nem øvelse . men den er nødvendig

 • Sergej Malinovski 8. august 2012 at 16:36

  Martin, jeg kan ikke se hvordan en nedskalering i produktionen ikke skulle have en bagside for enten virkomhederne eller de ansatte, uanset om der er involveret teknologi eller ej. Kan du uddybe din opfattelse?
  Vi er enige om at der vil opstå overkapacitet hos de danske virksomheder. Hvis de er så teknologi-afhængige som du forestiller dig, og de på en eller anden måde kan skalere op og ned uden omkostninger (hvilket i sig selv er tvivlsomt), må man antage at de fleste ansatte i disse virksomheder er højtuddannede personer der netop udvikler teknologi. Men når der overkapacitet i produktionen vil der ikke være brug for yderligere videreudvikling af teknologierne, og derfor heller ikke brug for disse ansatte.

  De eneste virksomheder jeg kan se klare sig fint gennem de kommende år, er dem som vil kunne vinde markedsandele i udlandet.

 • Thorborg 9. august 2012 at 02:44

  Den nedskalering er allerede sket i stor stil, men virksomhederne tjener stadigvæk bunker af penge.
  Det er først nu man har forstået at bruge ny teknologi til at effektivisere og det giver pote.
  Og ja, dertil er det blevet langt lettere at eksportere sine varer og ydelser, så det er også en stor mulighed.
  Så jo da, vi er enige.

  De bedste hilsner

  Martin

 • Anders Stokholm Jepsen 9. august 2012 at 12:18

  SÅDAN 🙂

 • Mikkel Kallehauge 9. august 2012 at 16:24

  Martin du er og bliver en evig inspiration, og jeg er glad for at dele land med en som dig, der ligger den holdning for dagen. godt at du kan give os dansker og os der gider at lytte til dig en kanyle asskick, for det har vi brug for jeg er enig i at det spørgsmål om holdning hvis man vil noget her i livet, og man kan sku blive lidt depri når man læser de danske medier for tiden.

  Det fedt at du stiller så meget af dig selv og dine tips til rådighed helt gratis, samt de interviews du har lavet til amino er virkelig cool der så meget at hente hvis man gider tage sig tiden til at lytte til de mennsker, og jeg er ikke et sekundt i tvivl om at jeg skal være selvstændig i USA, Danmark eller et andet sted. når jeg er færdig med min udannelse. har fulgt dine blog her i 3-4 år eller hvor langt tid du har haft den og det er sku kun guldkorn der kommer fordi du siger det lige ud som det er !

  Man skal have ros når man gør noget godt og jeg kunne blive ved i en evighed. men tak og keep up the good work !

  Venlig Hilsen

  Mikkel

 • Lars Q 11. august 2012 at 06:28

  Lidt om jobsøgning til “dumme-job”

  De job som du kalder “dumme-job” omhandler også produktion, hvor faglærte har lagt en masse energi i at udvikle produkter, effektivicere produktionen og dygtiggøre sig.

  Og at folk ikke “gider at bevæge sig efter arbejde”… Tja… skal vi prøve en gang at kigge på de folk der købte huse i “udkants-Danmark” for blandt andet at arbejde for VESTAS, som så vælger at flytte hele produktionen.

  Nu står de tidligere medarbejdere uden job, og med et hus de ikke kan få solgt, og et sted hvor der ikke er overrendt af offentlig transport så man er afhængig af en bil… og som du selv siger med rentefri lån der snart skal betales fuld gas for…

  Hvor mange gange mere tror du at de mennesker flytter efter et job.

  Og krise… Tja… det kan godt være der har været nedgang nogle steder.

  Jeg ser det som et taktisk spil, hvor det er lykkeds at bilde folk ind at man er nød til at spare, så man har haft en undskyldning for at fyre nogle folk, flytte produktion til udlandet og sætte lønningerne ned.

  Og det kan godt være at lønne er høj i Danmark, men så er det jo DET vi skal tale om, og så være ærlige om det.

  Så lad os sætte ALLE lønninger ned, og så gøre dagligvare og huspriser tilsvarende lave.

  Det er jo ligegyldigt om ens månedsløn er 10.000 kr eller 50.000 kr hvis de øvrige udgifter passer til det.

  Så lad os sætte prisen ned på alt… Også dirktør-lønninger… så kan det være vi kan klare os lidt bedre i kampen mod østlandene og Asien.

 • Thorborg 11. august 2012 at 10:00

  Lars, du begår den samme fejl som så mange andre, at tror at verden er retfærdig.
  Problemet er at kassen er ved at være tømt og at vi i Danmark er blevet hammer dovne.
  Vi kan syntes det er nok så uretfærdigt, men verden er en anden.
  De dygtige skal nok klare sig, men der er en masse der ikke kan, vil, eller gider og de får store udfordringer.
  Og det er fint at du vil sætte lønnen ned for alle, det er en sød tanke. Men de dygtige vil så bare finde et andet land at bo i og så er vi endnu mere på skideren. Det er den virkelighed du skal forholde dig til og ikke den du godt kunne tænke dig.

 • Lars Q 12. august 2012 at 04:32

  Folk i Danmark er ikke “dovne”… de har bare mistet modet og tilliden.

  Alt hvad vi havde før er solgt til udlandet og vi sidder uden noget som helst i det store Matadorspil, andet end at være dem der skal betale hele tiden.

  Danmark har været et landbrugsland der burde kunne være selvforsynenede.
  Men når du handler mælk er det fra ARLA… ejet af hollandsk firma, når du køber spegepølse er det ejet af et svensk firma, og det samme med øl og snaps.
  Dine tomater er fyldt med sprøjtegift og fra spanien.
  Når du løfter telefonrøret og ringer med TDC er det amerikanske lommer dine mønter triller ned i.
  Danmark har produceret biler og endda en ellert.
  Vi har kæmpeværsted til at reperere tog… og alligevel skal vi bruge ufattelige mængder af tid og penge på at vente på IC4-tog fra Italien der stadig er problemer med.
  Jyllan har produceret masser af tøj.
  Danmark har (haft) en stolt skibsbyggertradition.

  For ikke at tale om fiskeri.

  Det er blevet lavet om til “kvoter”, “ophugningsstøtte” og for landbrugets side “braklægningstilskud”

  Martin du har selv et ganske godt råd til iværksættere “SÆLG”.

  Hvis du kigger på de temlig betydnignsfulde ting jeg lige har nævnt, så står der kun “SPAR” på det hele.

  Og det kunne have været fint hvis vi havde sparet noget… det har vi bare ikke.

  Vi har derimod mistet en masse muligheder for at få penge til Danmark, eller i det mindste være selvforsynende.

  Eller nu siger jeg “vi har”… nogen har i hvertfald.

  Og jeg tror ikke det er bankdamen ved skranken der har lukket filialen selv og som nu må betegnest som “dummejobs-modtager”

  Jeg tror ikke det er de folk der er gået ud af 7. klasse og som måske ikke kan læse og skrive, der har solgt vores industrivirksomheder.

  Men de kan også bare få en narrehat på hovedet og blive sendt rundt i vores tåbelige dagpenge og bistandssystem, mens de skal stå ansigt til ansigt med det de har frygtet hele deres liv: tal, bogstaver, regler og computere.

  Og hvis JEG ikke skal forholde mig og kæmpe for den virkelighed jeg tror på… hvem fanden skal så

 • Michael Nørgaard 13. august 2012 at 05:23

  Jeg har tidligere i denne tråd skrevet at det er nødvendigt at genvinde industrisamfundet – det var der ikke mange kommentar til, det var heller ikke forventet, for hvad forstand har handelsskole elever på industri ?

  for at finde svar må vi stille de rigtige spørgsmål, et af dem kunne være læren af NKT/GIGA – dansk industris største spin off.

  Hvad skal der til for at fremme spin off ?
  Kan spin off skabe 100 nye teknologi virksomheder på 5 år ?

  Men vi har mere travlt med at spørge til om Brian ikke er lidt doven, på min farfar’s tid hed han Keld eller Ivar.

  Hvis svaret er guldfisk, hvad var så spørgsmålet ?

 • Michael Nørgaard 13. august 2012 at 07:39

  Om at være doven

  Det er kun idioter og sportsfolk der springer over gærdet hvor det er højest !

 • Jakob K 13. august 2012 at 16:44

  Få lige fikset så man kan klikke kommentaer samtidig med man ser din video 😉

 • Niels 14. august 2012 at 04:01

  Er helt enig i din konklusion om at vi er på en kurs, hvor befolkningen bliver delt op i 2 store grupper. De specialiserede, dygtige, unikke og uddannede personer som kommer til at klare sig rigtig godt, mod den anden gruppe som ikke er parate til den globaliserede verden og derved får det rigtig svært.

  Det er en tendens som jeg mener er uundgåelig. Alligevel kæmper rød blok for større lighed. Kan ikke forstå at politikkerne (blå såvel som rød blok) ikke omdefinerer social politik ved at omfavne forskelligheden, men kæmpe mod et så højt “bundniveau” som overhovedet muligt. Som du ganske rigtig skriver er risikoen for stor ulighed kriminalitet og oprør, men løsningnen tror jeg ikke ligger i at gøre alle mennesker lige, men mere i at højne bundniveauet, hvilket indebærer lige uddannelsesmuligheder til alle, sygepleje og alle de der sociale goder som de fleste i Danmark sætter pris på. Så ja man godt godt være borgerlig kapitalist men samtidig kæmpe en social kamp. Den der kamp for at vi alle skal være lige/ens giver mig kuldegysninger. Hvis det var tilfældet forsvandt alt sport og kunst for så gav det ingen mening at se på det.

  Så ja mennesker er forskellige og nogle er klogere/dygtigere/modigere end andre og derfor tjener de kassen hvilket vi har brug for i Danmark da de bidrager med penge til festen, og ja vi har også brug for de knap så kloge/dygtige/modige hoveder for de kan levere alle mulige andre serviceydelser der vil gøre det fantastisk at bo i Danmark. Så længe vi lever i et samfund hvor alle har adgang til højst mulige “bundniveau” af uddannelse, sundhedspleje og andre sociale ydelser så de fleste muligheder er åbne for alle, men hvor det er vores evner/lyst/prioriteter der bestemmer hvordan vi ender op med at leve vores liv.

 • Stenderup 15. august 2012 at 11:44

  Jeg tror fremtiden er gratis.

 • Jakob Kjøller 17. august 2012 at 04:48

  Det er et rigtigt godt indlæg, og jeg kommer til at tænke på :
  A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future
  Daniel H. Pink
  Den omhandler rutinepræget arbejde, og hvorfor det aldrig kommer igen 🙂

 • Lars Holdgaard 20. august 2012 at 01:02

  At jeg er enig på en lang række punkter, er jeg lidt mere i tvivl om hvordan det kommer til at gå.

  Vi skal huske på en vigtig ting: Alle vores økonomiske modeller er baseret på eksponentiel vækst (renters rente). Desværre, så er de naturlige ressourcer vi har i verden ikke stigende – men derimod faldend Selvfølgelig vil mere bevæge sig over til ting som ikke kræver ressourcer (digitale produkter), men lige meget hvordan det vendes og drejes, så har energipriser og priser på fødevarer steget år efter år efter år (selvfølgelig med undtagelser, men trenden er klar).

  Netop en energikrise tror jeg på er årsagen til den nuværende krise: Vi fokuserer bare på alt muligt andet.

 • Skriv en kommentar