1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (57 lyttere har afgivet deres stemme)
Loading...

Folk der læste denne, læste også

 • Rosenstand 27. januar 2010 at 18:24

  Det var som talt ud af munden på mig – bortset fra dialekten altså 😉

  Jeg tror dog, at 10-15 år er for lang horisont! Nærmere 7-9 år – i bedste fald. Men som jeg plejer at sige: Det meste sker på baggrund af bevidste valg – eller mangel på samme.

 • Claus Heinrich 27. januar 2010 at 22:22

  hørt hørt! Ser dog heldigvis en god række iværksættere der giver den hele armen uden megen weekend eller ferie, men vi skal have alle med!
  Ja, der er virkelig knald på i Asien, dit skræmme scenarie skal nok ske og barnet skal køres over – det er så indgroet i den “Danske mentalitet”, at vi ikke reagerer før det gør ondt.

  Super opsang Martin

 • Thorborg 27. januar 2010 at 22:29

  @Rosenstand, tjaaa, hvor lang tid det tager er ikke godt at sige. Jeg tror Danmark langsom kommer ud af krisen og lever lidt på de gode ting der er bygget på i mange år. Efter det kommer røvturen for alvor og jeg tror nu der går lidt tid, men vi får se.

  @Claus, helt sikkert! Der er mange gode iværksættere, men jeg ser bare en trend som jeg aldrig har set før blandt entreprenører.

  Dbh Martin

 • Victor 28. januar 2010 at 02:52

  Totalt enig.

  Men man skal nok ikke regne med noget bliver ændret i Danmark.

  Husk det er i Danmark som Danskerne ønsker det og sådan er det bare..

 • Kristian Pedersen 28. januar 2010 at 03:45

  Helt enig, også med dig Victor. Danmark er en flok bonderøve, forstået på den måde, at vi ikke fatter vi kan fortsætte som tingene altid har været. Der skal store ændringer til, og gør vi det ikke, kommer det af sig selv på den hårde måde. Lyt bl.a. til de udlændinge der kommer her, og kan se problemerne udefra, men dem har DF m.m. sørget for at skabe en stemning omkring, der gør de enten skrider efter et år eller 2, eller får et los i røven på den ene eller anden måde. Så vi udvikler os, og får nye ideer alt for langsomt i forhold til mange andre lande, hvor de er både dygtigere og langt billigere. Også skræmmende at se vi er blandt de mest ineffektive og idefattige lande i Europa.

 • Tommy K 28. januar 2010 at 03:49

  Hej Martin

  Jeg forstår godt dit budskab, men du er jo totalt ensporet i din tankegang.

  Er det din mening at vi i Danmark skal til at sammenligne os med de Asiatiske lande. Der er jo en grund til at vi i DK har andre arbejdsvilkår end i Kina og Korea. For det første – og vigtigste – skal vi jo i DK overholde en hel masse konventioner. Et ukendt fænomen i flere af de lande du nævner er jo f.eks. menneskerettigheder. Du kan ikke Google, du bliver smidt i fænglet og henrettet uden rettergang og hvis du føder et pigebarn, smider du hende i grøften.

  DERFOR Thorborg, kan du da på ingen måde sammenligne DK med nogle af de lande du nævner. Du kan da være evigt forvisset om, at hvis befolkningen i de lande på et eller andet tidspunkt fik deres ‘frihed’ på lige vilkår med os i DK, ville de da med garanti forlange de samme rettigheder som os.

  Der er da mange anskuelser af innovativitet. Ud fra din tankegang kan man jo også hævde at HA’erne er innovative. De genererer givetvis en helvedes fortjeneste, de behersker visse markeder til fingerspidserne og de er pokkers gode til at få deres ‘ansatte’ til at lave alt muligt arbejde, uden at stille spørgsmålstegn.

  …. men det er jo ikke ensbetydende med, at det er godt og at det er noget som det danske samfund skal stræbe efter…..ligesom din forherligelse af Kina, Korea m.m.

 • Kristian Pedersen 28. januar 2010 at 04:06

  Tommy, det er en fin holdning, man er bare nød til at forholde sig til realiteterne, og det er at Danmark er på vej ud i mørket, hvis der ikke laves ændringer, og så tvinges vi til det før eller siden alligevel. Jeg kan da ikke se Martin forherliger Kina, han siger bare hvad det er der sker for øjnene af os, og at vi er nød til at skulle til at tænke på hvad der kan gøres, for at vi stadig har en chance i fremtiden. Og nu er der jo også andre lande det går stærkt for, der ikke nødvendigvis pisser på menneskerettighederne, men bare arbejder 50 timer om ugen i stedet for 37. Vi ønsker at beholde de goder vi har, men de har jo også en pris, og kan vi ikke betale det, ja så giver udfaldet sig selv.

 • Tommy K 28. januar 2010 at 04:17

  Hej Kristian – og Martin, for den sags skyld

  Det er fint med Jeres meninger om arbejdsmarkedet og meninger om DK’s fremtid. I Jeres ligning er I så nødt til at have sætningen “Alt andet lige” med. For jeg går ikke ud fra at I vil have ‘alt det andet’ med fra disse samfund også, vel?

  Det er da herligt at man i Asien ‘brænder’ for deres arbejde og gerne arbejder 26 timer i døgnet, men hvilken pris betales der så for det. Kig dog for h….. på de samfund I gerne vil sammenligne vores situation med. 95% arbejder jo ikke 15 timer om dagen fordi de synes det er pisse sjovt. De gør det af frygt og for overlevelse. Halvdelen dør eller er nedslidte når de er 45, for de har altså stået med et hårdt arbejde siden de var 5 år.

  Det kan da godt være at 37 timer er for lidt at arbejde efter Jeres mening og hvis I gerne vil arbejde mere, så er det da fint. Det bliver så bare på bekostning af det, der er allermest prioriteret i vores samfund, nemlig familien. Men det er selvfølgelig også bedre at I arbejder 50 timer, end at Jeres børn gør det…Nå nej… I Asien er det både og…

  Og come on. SÅ mange mennesker er der altså heller ikke, der arbejder for Sony og LG i Kina og Korea…..99% af befolkningen i de lande arbejder under vilkår som INGEN i den vestlige verden ville arbejde under.

  Så få nu lige hele pakken med i debatten, før I går helt i selvsving over hvor dårlige vi er…Alt andet lige…

 • Von Münchhausen 28. januar 2010 at 04:17

  Sjovt. jeg havde den samme diskution med en god ven for 6 måneder sidern. Vi vi snakkede om arbejdsmoral og produktivitet i danmark, og om hvor lav den var fordi folk havde det for godt, og derfor ikke gad at arbejde.

  Folk i danmark er blevet fede luxusdyr der ikke gider lave en skid, og har levet højt på ikke eksisterende boligværdier der nu er forsvundet. Det værste er at de samme folk stiller krav om at kunne fortsætte med ikke at lave noget og bare få og få.

  Danmark den holder ikke. Thorborg godt talt.

 • Torben Rudgaard 28. januar 2010 at 04:22

  Jeg er fuldstændig enig med Martin. Her er lidt facts fra min hverdag.

  Jeg sidder i Thailand og har et team af high skilled artists, designers og developers.

  >>Jammen det er jo Thaiere, er de lige så uddannede som Danskere?
  De fleste af mine Thai ansatte har batchelor eller doctor/university degrees og er væsentligt højere uddannede end gennemsnits danskeren.

  >> Hvad er deres arbejdstider?
  De lægger 65 timer om ugen (lørdag er normal arbejdsdag) og har normalt 2 ugers ferie om året (mine ansatte har dog 4½ ugers ferie).
  Der er ikke noget der hedder formiddags kaffe eller eftermiddags kage. De har 30 minutters frokost pause og thats it. Dette er helt normalt her i Thailand.
  Effektiv arbejdstid af en Thai medarbejder er ca. 6-7 timer om dagen (jeg læste at for en Dansker er det helt nede på 3-4 timer)

  >> Hvad får de så i løn
  Normalt ligger lønninger for IT professionelle på mellem 2.000 og 3.000 kr om måneden (Bangkok lønninger). Jeg betaler dog mine mellem 4.000 og 6.000 kr om måneden plus jeg har en del bonus ordninger.

  >> Får du så ordenlig kvalitet for pengene?
  Well… det ka du selv få lov at dømme. Følgende spil er alle lavet af mit team her i Thailand. De har over 5 millioner månedlige spillere.
  http://apps.facebook.com/junglejewels
  http://apps.facebook.com/bubble-popp
  Som du kan se er grafik og playability top kvalitet.

  Så det her er hvad i er oppe mod i Danmark. Hvis jeg kan køre en virksomhed med 24 ansatte og samlede månedlige udgifter på 90.000 kr INKLUSIV LØNNINGER! og lave produkter der er mindst lige så gode eller til tider bedre end danske produkter, hvorfor skulle jeg dog så vælge at lave det i Danmark?

  Så se og få fingeren ud Danmark… ellers kommer Asien med sine 3,5 milliarder mennesker og kvæler dig!

 • tveskov 28. januar 2010 at 04:23

  Damn straight, Thorborg. Det sjove er at vores danske “immunforsvar” straks går igang hvis man antyder at noget er galt eller kunne gøres på en anden måde; Alt er i skønneste orden og tingene er som de er. “Danmark er SAS” rammer desværre meget godt; overdreven tro på egne privilegier, dyrt uden at være specielt world class under en tynd fernis af selvglæde og ubegrundet selvfedme. Vi kommer til at oplevet en eller anden form for “finiancielt Tjernobyl” inden der for alvor sker forandringer i DK.

 • Kristian Pedersen 28. januar 2010 at 04:48

  Tommy, jeg ønsker da fortsat et samfund, hvor der er 37 timers arbejdsuge for lønmodtagere, hvor lønnen er god og forholdene iorden. Jeg synes 6 ugers ferie er kanont, og at der er mange gode tilbud som barsel, og jeg har selv modtaget kontanthjælp en periode jeg var syg.

  Det er for det meste gode ting, men hvis Danmark fortsætter som vi gør nu, så bliver der flyttet mere og mere til udlandet, fordi vi så hverken kan konkurrere på arbejdskraft eller kloge hoveder. Vi er ikke blandt de mest effektive i Europa, og det samme gælder skole og sundhedsvæsen. Der er bare for mange, der er opdraget til at tro alt er i skønneste orden i Danmark, og staten nok skal sørge for det.

  Jeg håber virkeligt vi får råd til alle disse goder i fremtiden, men det holder ikke hvis vi ikke finder en løsning på problemerne. Det behøver ikke være 50 timers arbejdsuge, det kan også være at give nogle forhold der tiltrækker de gode hoveder, så vi kan tilbyde noget andre lande ikke kan. Det kniber det bare mere og mere med. Vi har ikke noget særligt at tilbyde af mineraler osv. så det skal komme fra teknologi og viden, og der er vi også ved at sakke bagud.

 • Simon Greve 28. januar 2010 at 05:30

  Att Martin; Jeg vil give dig ret I, at man i Danmark desværre har en tendens til, at sadle efter hesten er redet sin vej!

  – Og jeg tror også du har ret I, at den ikke holder, at man går og holder 6-8-12 ugers sommerferie. Men jeg tror også staten har en del af skylden for, at mange iværksættere rent faktisk holder så meget ferie, som de nu engang gør. Skattetrykket er simpelthen for højt – ja, der skal mange penge til at drive et veldfærdssamfund som det man ser i øjeblikket, men hvad med alle de penge, statsoverhovederne æder/drikker op, i hummer og Pingu Årg ’99 rødvin?!

  Hvis man lettede skattetrykket, ville mange iværksættere kunne mærke endnu mere, hvis de istedet for at holde 2 måneders ferie, blot holdte 2-3 uger. For deres fortjeneste vil være langt højere, og det vil give de fleste blod på tanden til at give den en KÆMPE SKALLE! – det er ihvertfald noget, som jeg VED ville motivere mig, hvis ikke det var fordi jeg allerede knapt nok holder sommerferie i forvejen.

  Men, jeg håber til gengæld IKKE du får ret, for som du selv siger – hvem gider bo/leve/vende tilbage til et land, hvor folk går rundt som hjemløse på gaden, man kan ikke have sin bil stående inde i byen længere uden at den bliver hærget af børn af hjemløse, som ikke har bedre ting at give sig til, og hvor man vigtigst af alt, ikke trygt kan færdes længere, og folk render rundt og smitter hinanden på gaden med diverse sygdomme, da sygehusene ikke har råd til at indlægge og helbrede folk.

  (Jeg holder iøvrigt kun selv én uges ferie hvor jeg alligevel lige tjekker min mail etc… og nej, det er ikke noget jeg går og får stress over, da jeg rent faktisk hygger mig meget godt med det på hotellet om aftenen :-))

  Venlig hilsen
  Simon

 • Egil A. Frøysadal 28. januar 2010 at 05:51

  De tilstande, som Martin beskriver er helt tydeligt på vej allerede, og den som ikke ser det, VIL ikke se det. Lars Løkke har allerede varslet nye stramme tiltag fra næste år, så DA bliver det trange tider…

  Indvandrere som arbejdskraft er desværre IKKE den store succes i Danmark. Så skulle man være mere nøje med hvilke af slagsen man slipper ind. Eller vide hvordan man sætter dem i arbejde.

  I dag fører bl.a. udgifter til mislykket integrering til at de sociale vilkår og tilbud for folk flest er i frit fald: ligesom beskæftigelsestallene og den offentlige økonomi.

  Uanset: Billig arbejdskraft i Danmark vil ikke blive tolereret af LO, fagforeninger og den stærke røde fløj. De vil altid se på udenlandsk arbejdskraft som underbetalte, og så er det vist ligemeget med konkurrence-evnen. Så er det bedre med udliciteringer…

  Det er som med kriminaliteten: Jo mere alvorlige og uforståelige forbrydelserne bliver, jo mere begynder man at konkludere at straf ikke har nogen virkning og starter arbejdet med at finde ud af, hvor det præventive pædagogiske arbejde er slået fejl og hvordan modellen kan forbedres. Mens ofrenes pårørende og den store offentlighed ikke forstår hvorfor straffene ikke står i forhold til forbrydelsen.

  Der skal NYTÆNKNING til på de fleste områder her i “Utopia”…

 • Ronni Marker 28. januar 2010 at 06:01

  Martin, for en gang skyld er jeg 100% enig med dig. Er I Danmark de her dage, og det er skraemmende soergeligt hvad jeg ser – Er Danmark ved at udvikle sig til Detroit? Det er sku godt igang.

 • Kristian Pedersen 28. januar 2010 at 06:09

  Egil: “Indvandrere som arbejdskraft er desværre IKKE den store succes i Danmark. Så skulle man være mere nøje med hvilke af slagsen man slipper ind. Eller vide hvordan man sætter dem i arbejde”.

  Hvordan kan det så være, at de virksomheder der bruger højt uddannet udenlandsk arbejdskraft, har en effektivitet og produktivitet der ligger 7% over virksomheder, hvor der kun er danskere? Det er bestemt ikke hele løsningen, men ideer udefra er bestemt en af løsningerne på at få os gjort mere dygtige og effektive.

  Og det er endda taget med det forbehold, at det koster 500.000 at køre en udlænding ind. De får lav skat de første 3 år, men efter at have blevet 5 år, skal de betale fuld skatte procent retur med tilbagevirkende kraft, altså godt det samme som at give dem et los i røven.

  En gennemsnits amerikaner bliver her 1.5 år. Så er han allerede kørt sur i Danmark og rejser hjem, fordi de har fået nok af Danmark og deres syn på udlændinge, og “ingen skal komme og lære os noget”.

  Det er mange områder, jeg taler bare om en af dem, fordi jeg har firma med en udlænding der er flyttet hertil, og kender mange i Danmark, og det er langt henad vejen de samme typer problemer de oplever. Så har de andre problemer i de lande de kommer fra, men det er så en anden snak.

 • Martin LeBlanc 28. januar 2010 at 07:23

  Jeg er helt enig. Der en naiv holdning overfor de store nationer i vækst f.eks. Brasilien og Kina. Den uddannelse jeg er ved at tage udddanner ca. 60 om året i lile Danmark. I Beijing alene uddannes 5,000 alene med samme uddannelse. Der ud over er der nu flere kinesere på internettet end amerikanere, hvilket er tankevækkende:

  http://origin.arstechnica.com/journals/microsoft.media/internetchina1b.png

 • Ronni Marker 28. januar 2010 at 07:44

  @Martin LeBlanc, ja men du glemmer en ting. De 60 er uddannet i verdens bedste land, og kan derfor sagtens hamle op med de 35000+ fra Kina og 40000+ fra Syd Asien. – Går ud fra at det er Computer Science i en eller anden afgren du uddanner dig indenfor

  {ironi off}

  Seriøst set, man brude giv los i den socialdemokratiske tanke om at alle er lige i Danmark, og derfor åbne op for massiv invandring for derved at holde lønninger nede, og radikalt få ændret den måde det Danske samfund ser sig selv på.

  Tænk lige hvis man kunne få 10.000 SOSU medhjælpere fra indonesien, indien og philipinerne til at tage sig af de pensionerede til en aupair løn? alt snak om at pensionister kun kunne få 3 minutter om dagen ville forsvinde og derved skabe bedre forhold for vores ældre i Danmark. Dette ville også skabe et kæmpe boom i byggesektoren, retail og servicefagende ved sådan en massiv indvandring af servicepersonale – og stadig ville man kunne holde en arbejdsuge på de omkring 45 for den sektor – hvis det er vigtigt for den Danske arbejdsmoral og kultur.

 • Martin LeBlanc 28. januar 2010 at 07:53

  @Ronni Marker Det er datalogi og økonomi, så det har du ret i.

  Ang. SOSU hjælp fra Asien, så er holdningen i Danmark at de ikke kan udføre arbejdet lige så godt som danskere, hvilket de på mange områder sikkert ikke kan pga. kulturforskellen og sprog. Men jeg er enig i at man sikkert vil få en samlet bedre service, med udenlandsk billig arbejdskraft.

 • Claus Valgren Christensen 28. januar 2010 at 07:55

  Jeg har altid følt der var noget galt, at der var noget uldent i gære. Som du beskriver det i din opsang, passer det faktisk fint ind i mit verdensbillede. For lige at vende tilbage til det, med at føle der var noget galt, så var jeg næsten overbevist om at det var mig selv, der var helt forkert på den. Folk kalder mig for arbejdsnarkoman og andre sjove udtryk – fint nok.

  Da jeg havde hørt det tilpas mange gange, begyndte jeg at reflekterer lidt over det – men det dem der er nogle snøvlehoveder. Begynder du så at regne på det, er det trist at besidde sådan en skabertrang som jeg har, og til syvende og sidst, ikke at kunne skumme fløden selv – noget der først er blevet aktuelt efter familie udvidelser etc. – derfor er begrebet iværksætter også en fast del af min hverdag.

 • Lasse Hansen 28. januar 2010 at 07:56

  Har lige fået denne auto-reply fra en af mine freelancere (1,5 år gammel, tomands-virksomhed).
  “Jeg er ikke på kontoret de næste 2 måneder da jeg er på ferie. Thailand igen i år 🙂
  Kontakt i stedet XXXX”.
  Problemet er bare at virksomheden består af to personer med vidt forskellige kompetencer… og gæt hvis jeg skal bruge!

  Den næste jeg så kontakter skriver så tilbage på om vi kan tage et møde “Jeg vil lige sige at i er lidt sent ude hvis i skal have lavet det indenfor en måned. Jeg mener i forhold til at jeg jo også har andre kunder på nuværende tidspunkt, samt tilbud som venter på at blive godkendt af kunden”.

  Stram op!

 • Rosenstand 28. januar 2010 at 08:25

  @TommyK: Jeg synes, du ser det endnu mere enøjet, end du mener, at Martin gør. Det er efterhånden umuligt at få det hele til at spille, så konkurrenceevnen fastholdes i et system, hvor man i bedste fald kan få 37 timers arbejdsuge ud af en medarbejder, der så kan få op til et års barsel (eller mere), børns sygedage, omsorgsdage, ferie, ekstra fri og hvad ved jeg.

  At kigge lidt på arbejdsmoralen i andre lande betyder ikke, at vi skal have alle de forhold, der er gældende der til Danmark. Men det er jo logik, at det ikke kan fortsætte. Stadigt færre arbejdstimer – stadigt stigende lønninger – monstrøse krav fra fagforeninger/medarbejdere og et skattetryk, verden ikke kender magen til.

  For at tro, at den velfærd og de forhold kan fortsætte med færre og færre til at betale, skal man enten være socialdemokrat eller have røget af vandlåsen.

  Det er ved at provokere og sætte tingene lidt på spidsen, at der opstår en “bølge”, der kan ændre ting. Personligt tror jeg ikke en millimeter på, at det er muligt i Danmark – det er nok for sent. Danmark er trods alt et land, der – lige på vej ud af en krise – rummer en fagforening som HK, der er parat til en storkonflikt for at få ændret lidt i en overenskomst. Det skal nok hjælpe deres medlemmers økonomi 😉

  En skam – for jeg elsker også Danmark.

 • Flemming Madsen 28. januar 2010 at 08:36

  Jeg fokuserer meget på det som kan lade sig gøre i Danmark. Danmark er ikke og bliver ikke ligesom USA eller Kina-og pyha, heldigvis for det,
  Som lille land søger man partnerskaber med de tungere drenge, Tyskland, Frankrig, England fx. Så vi skal da blive ved med at søge de partnerskaber for at klare os. Den danske mentalitet kan da godt udvikles til at blive skarpere i den øgede konkurrence-men vi vil altid være danske: hyggebaserede mennesker som kan klare sig på et godt uddannelsessystem i den globale konkurrence.

 • Ronni Marker 28. januar 2010 at 08:51

  @Flemming Hansen,
  Ved ikke om du skal sige pyha… Det Danske uddannelses system er sygt, der bliver ikke fremelsket nogen konkurrence mentalitet, og børn bliver opdraget til ikke at kunne tage vare på sig selv, men med en forventning om at der altid er nogen til at tage ansvar for dem – føj siger jeg bare.

  Det Danske uddannelsessystem er ikke så godt som den gennemsnitlige Dansker går rundt og tror – jo, børn bliver opdraget til at være en del af en gruppe, men mister sku det killer instinkt der skal til for at tilpasse sig i den nye verden – kort så uddanner Danmark sagsbehandlere, men ikke ledere eller for den sags gode mellemledere på internationalt niveau.

  Man kan bare se de Danske børn som kommer på skoler i Singapore, de dumper med et brag, og skal indlogeres på skoler som kan give special undervisning til “svage” børn som de bliver kaldt i Singapore. Det er ellers normalt fungerende børn i Danmark.

  Det er også derfor at du kan se at når der engang imellem kommer en fra Singapore til Danmark og læser videre så får de tårnhøje karakterer og generelt brager igennem loftet på karakter skalaen her i landet. (Der er også undtagelser om det modstatte)

  Apropro 1 års barsel. Som mand(og det mener jeg, jeg er) har jeg har kun 3 dage her, og min kone har ca 1 md, hvorefter det er tilbage på pinden og præstere noget.

 • Flemming Madsen 28. januar 2010 at 08:57

  @rune marker

  Du holder dig ikke til fakta. Jeg vil sgu ikke have et miniUSA her, med 10% under fattigdomsgrænsen-vil du det?

 • Ronni Marker 28. januar 2010 at 09:12

  Hvilke fakta er det jeg ikke holder mig til?

  Har vi ikke forskel i Danmark? Er der ikke folk som reelt må tude sig i gennem natten fordi at de ikke ved om der er penge til deres børns mad? Jo det er der sku. Der er altid folk der vil falde igennem “systemet”, men som samfund bliver man nød til at have en forskel, man bliver nød til at have noget at stræbe efter, noget hvor folk siger “Hvis jeg giver en skalde, så vil jeg få det bedre end jeg havde det igår”.

  Der er folk som sidder og hulker over at deres Mercedes SLK har fået et stenslag, mens andre sidder og hulker over at de har mistet deres hjem. Sådan er alle samfund, og sådan bliver det nød til at være.

  Det kan godt være du synteds jeg er brutal, men lad mig bare sige at når jeg voksede op var familien helt nede og dykke for et par år, og det har sku lært mig ikke at give ved døren og kæmpe for hver en øre der skal tjenes ind. Så nej vi har ikke noget lige samfund, og vi har aldrig haft det – det er en socialdemokratisk drøm, og en konservativ løgn for at holde masserne nede.

  Jeg er ligeglad om man ligger over eller under fattigdomsgrænsen, men der skal som samfund være noget at kæmpe for, ellers er der ingen grund for at du og dine børn gennemfører sine uddannelser, og der er ingen grund til at du går på arbejde imorgen eller ej. For hvis du som menneske ikke kæmper, lever du heller ikke.

 • Thorborg 28. januar 2010 at 10:21

  God damn der kom gang i debatten, fedt 🙂

  For at slå det fast. Jeg forherliger hverken USA, Asien eller noget andet sted. Jeg påpeger bare, at den velfærd vi i Danmark har tilkæmpet os, den står for fald om vi vil det eller ej.

  Vi har ikke de politikere der skal til for at gøre en forskel. Dem vi har tænker mere eller mindre kun på magt og på at følge meningsmålingerne for at kunne sidde og hæve løn så længe som muligt. Jeg ser desværre at alt form for principper og idealisme er fraværende i dansk politik.

  Jeg tror desværre at Danmark skal helt ned i sølet før det går op for folk at der SKAL ske ændringer og på det tidspunkt vil mange mennesker lide desværre.

  Men så har vi muligheden for at komme op igen, men nok aldrig på samme niveau som før, men hvorfor skal vi også have det bedre end folk i andre lande?

  Dbh Martin

 • Mikkel deMib Svendsen 28. januar 2010 at 10:41

  Dommedagsprofetier har altid eksisteret – både blandt ultraliberalister, ekstreme venstreorienterede, miljøaktivister og religiøse fanatikere. Jeg har hørt på det i over 40 år nu (jeps, jeg er ved at være en gammel mand hehe), men foreløbigt er ingen af dommedagsprofetierne blevet til virkelighed. Tværtimod – på langt de fleste punktr har vi i Danmark fået det bedre og bedre.

  Nu kommer du så med din svada – og al respekt for det, men jeg tror du kommer til at tage ligeså meget fejl som alle de andre dommedagsprofeter jeg har hørt gennem tiden.

  Er det USA der har gjort dig til sådan en pessimist? Hvor er den gamle “lalleglade” (possitivt ment!) Martin blevet af? Eller måske er i dag bare en særlig dårlig dag – og det er jo fair nok 🙂

  Jeg er helt enig i, at det er dumt at Danmark issolerer sig så meget og lader sig styre af en fremmedangst som der slet ikke er grund til. Men i takt med den stigende globalisering tror jeg nu også at det stille og roligt vil ændre sig til det bedre.

 • Thorborg 28. januar 2010 at 10:45

  @Mikkel, jeg er bestemt ikke pessimist, men på et eller andet tidspunkt er det bare en god ide også at være realistisk.
  Jeg frygter ikke for mig selv, jeg skal nok klare mig og min familien. Jeg er bare ked af at så mange mennesker jeg ikke kan hjælpe skal have det dårligt og det uden grund.
  For hvis man tog skeen i den anden hånd nu, så kunne man snilt ændre retning i tide. Men det virker ikke som om det sker desværre.

  Så nej, jeg er ikke pessimist og jeg har det helt fantastisk, men derfor kan man jo godt tænke på andre mennesker ik’ ?

  Dbh Martin

 • Tommy K 28. januar 2010 at 10:45

  Tak deMib

 • Rosenstand 28. januar 2010 at 10:50

  Citat: Men så har vi muligheden for at komme op igen, men nok aldrig på samme niveau som før, men hvorfor skal vi også have det bedre end folk i andre lande?

  Det SKAL vi heller ikke – men vi kan, hvis vi vil. Danskerne er verdens mest forkælede folkefærd, og så længe der blot kræves ind i form af højere løn, mindre arbejdstid, mere barsel etc. etc., vil det revne med et brag en dag.

  Jeg er helt enig: Danmark har ikke de politikere, der kan vende det her. Danmark har de politikere, folket vil have – og folket vil ikke se den virkelighed, du omtaler i øjnene. Det betyder bare, at det bliver virkeligheden, der ser danskerne i øjnene i stedet.

  Danmarks helt unikke situation som et af de mindst krisepåvirkede lande i verden, vores traditioner for gode produkter etc. KUNNE anvendes til at give markedet bøllebank med en heftig indsats. I stedet bruges platformen til at øge barnets første sygedag til to dage, øge barselsorloven, nedsætte arbejdstiden osv. Meget dansk – og med garanti meget effektfuldt. Bare ikke den effekt, de fleste vil foretrække.

  Ændringer SKAL til – og det er altså federe at udføre ændringer som forebyggelse frem for som iskold overlevelse.

  Virkeligheden er klog – og det vil den (desværre) også vise sig at være i dette tilfælde.

 • Kim F. Rasmussen 28. januar 2010 at 10:55

  Martin, du lyder som en gammel bekymret mand: Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker, når den skulle arbejde. De unge rejser sig ikke længere op, når ældre kommer ind i et værelse. Den modsiger sine forældre, skryder op i selskaber, sluger desserten ved spisebordet, lægger benene overkors og tyranniserer lærerne. Sokrates – (470-399 f.Kr.)

 • John 28. januar 2010 at 11:40

  Martin.

  Som selvstændig, der nyder sit arbejde (formoder jeg), og fordi dine firmaer også er dine “børn”, så er det nemt at sige at vi er forkælede, efterlønnen skal fjernes etc. Jeg ville nok også have ment det samme, hvis det ikke lige er fordi, at jeg er lønmodtager med baggrund i industrien.

  Der er MANGE jobs i Danmark, hvor efterlønnen er en nødvendighed, fordi kroppen simpelthen ikke kan længere. Jeg bliver oprigtig ked af at høre politikere sige, at efterlønnen skal afskaffes, uden lige at tænke på det førnævnte. Nu er politikere jo også så priviligerede i deres arbejde, at de gladeligt vil dolke hianden i ryggen for at overtage taburetten – men det er en anden sag.

  At den asiatiske industri er langt fremme, det er ikke nogen hemmelighed. Men deres konkurrenceparametre er også skævvredne i forhold til f.eks. det danske – jeg tænker på forholdene for underleverandørerne. Skal vi skrue os ned på det samme niveau, så har vi spillet fallit.

  Jeg er sikker, at dit indlæg er sagt i en god mening. Vi to sidder bare i hver sin side af båden, hvor der skal være plads til dødvægt – ellers kentrer den.

  Mvh.

 • Thorborg 28. januar 2010 at 11:44

  @Kim, Nej da, det er jeg ikke. Jeg nærer bare omsorg for andre mennesker. Basalt set kan jeg være skide ligeglad. Jeg bor i et andet land, kører 911’er og har det hammer godt. Men jeg kan ikke lade være med at hjælpe andre mennesker og jeg føler at det er nu der skal ske noget…

  @John, du misforstår mig. Jeg har aldrig sagt at vi ikke skal hjælpe syge, nedslidte eller andre nødlidende mennesker. Men hvis vi hjælper alle, uanset om de har brug for det eller ej, hvor meget tror du så der er tilbage til dem har brug for det.
  Efterløn skal gives til nedslidte mennesker som har brug for det, i stedet for til alle dem der ikke gider at lave noget mere og tro mig, dem er der mange af!!

  Så nej, jeg tror ikke vi er langt fra hinanden.

  Dbh Martin

 • John 28. januar 2010 at 11:47

  “Så nej, jeg tror ikke vi er langt fra hinanden”

  Det glæder mig

 • Rosenstand 28. januar 2010 at 11:48

  Hvorfor skriver så mange om, at der skal skrues ned på samme niveau som visse steder i Asien? Det er jo ikke det, Martin siger for pokker!

  Det handler om at skrue OM mere end at skrue ned. Og det er da muligt, det er “dommedagsprofetier”. Dem har jeg også hørt på i 40 år. F.eks. var der nogle idioter, der engang profeterede, at kloden ville komme til at lide under de mange biler og den megen afbrænden af fossile brændstoffer. Sikke nogle fjolser, hva’?

 • John 28. januar 2010 at 11:53

  Rosenstand. Du virker irreteret. Er du det ?

 • solbriller 28. januar 2010 at 12:04

  Martins ord er ingen “dommedagsprofeti”, det er blot sandheden, som “PROBLEM 2020” står for… Men ingen vil tage fat, og snart når DK point of no return…
  I 2020 skrider samfundets opbygning totalt pga mange små arbejds-årgange, og mange store pensions-årgange. Det ved man nu, men ingen gør noget!

 • Rosenstand 28. januar 2010 at 12:42

  @John: Ikke sådan i den forstand. Jeg synes bare, at det er en skam, at en debat skal være sort/hvid på den måde. Hvis der skal ændres noget ved den danske velfærd, er resultatet partout, at de gamle og syge svigtes, at alle bliver fattige og det hele bliver, som når det er værst i f.eks. Asien. Det er sgu lidt blodfattigt, synes jeg.

  Jeg kan også sige som Martin: Jeg kan være ligeglad. Jeg har mit på det tørre, har ingen børn og mangler ikke penge. Men jeg synes som Martin, at det ville være en blodfattig holdning 😉

  Det er jo påviseligt, at det ikek er muligt at fastholde den danske velfærd, hvis der ikke ændres noget. Færre arbejdsduelige arbejder mindre og skal have flere goder. Med en floskel: Hvem skal betale for det?

 • Johnny Speiermann 28. januar 2010 at 14:20

  “…i forhold til de lande, vi plejer at sammenligne os med”. Den sætning har vi hørt tit, når vi gerne vil fremstå som verdens bedste inden for snart sagt alt. Politikerne har vist efterhånden i mange år forsøgt at bilde os ind, at vi er verdens bedste samfund, så vi er nok blevet en del for selvfede. Det er Tornerose om igen. Jeg husker ikke lige, hvornår vi stak os på tenen, men jeg tror, at Martin har ret i, at det ikke holder at sove i 100 år. Det seneste års tid har de vigtigste debatter vist været medielicens og madpakker eller ej. Medielicensen var vigtig nok til underskriftsindsamlinger og det hele, men det ville vel også hurtigt koste en hustand over 100 kroner om måneden. En særdeles vigtig sag. Og nu fik kommunerne så brugt adskillige millioner på nye køkkener til en ordning, der holdt i en måned. Næe – vi er vist ikke tæt på at vågne endnu.

 • Michael 28. januar 2010 at 14:24

  “Work smarter – not harder” var der engang en SAS chef som prædikede, og dét er præcis modellen der skal føre Danmark videre til en 4 timers arbejdsuge, – undtagen naturligvis for dem der har købet en e-bog om gør det selv web. De må fortsat arbejde 70 timer om ugen.

  Arbejdsgivere har altid syntes at deres medarbejdere er nogle dovne hunde, det har man altid kunnet opnå enighed om på golfbanerne og i yachtklubben, – og det er rendyrket dansk hygge. Det må være en next generation eksportvare.

  Så når den amerikanske entrepreneur efter årelange hårde arbejdsuger bliver blanket fuldstændig af i et søgsmål fra én af sine medarbejdere der får en millionerstatning fordi vedkommende knækkede en negl på entertasten, der ikke var forsynet med en advarsel om at det ikke er tilrådeligt at benytte en nylimet negl til tastetryk førend limen på neglen er helt tør (og hvordan i alverden skulle medarbejderen vide det fra, – det har arbejdsgiveren ikke sagt noget om ?) – så kan vedkommende passende sende en venlig tanke til den danske model, hvor fleksibilitet, omstillingsparathed, og ikke mindst de overordentligt lempelige forhold under hvilke man kan rekruttere medarbejdere, der rent faktisk kan læse og tænke selv.

  Så jo, gamle Dannevang har ikke overskredet holdbarhedsdatoen endnu.

 • Thorborg 28. januar 2010 at 15:04

  @Michael, jeg tvivler på at du har set videoen eller læst de indlæg jeg har skrevet her.
  Jeg forherliger på ingen måde USA! De gør uendelig meget forkert og på mange måder er det et samfund der behandler mange folk uanstændigt.

  Jeg påpeger bare, at den danske model er ved at dø i selvtilfredshed og det er synd. Folk i andre lande har vænnet sig til tiggere på gaderne og at mange ikke kan spise sig mætte. Men den slags vil komme som et chok i Danmark og det gør mig sgu ærligt talt lidt trist.

  Så nej, vi skal på ingen måde efterligne amerikanerne, vi skal bare stoppe op og se os omkring, så vi kan få skeen over i den anden hånd, fuldstændig som medarbejderne i SAS.

  Dbh Martin

 • Tim 28. januar 2010 at 15:40

  Hey Martin, kom lige forbi og hørte dit indlæg og ville lige smide en kommentar med på vejen.
  Som jeg ser det, så er det næste en umulig mental ændring der skal til i folks bevidsthed hvis “skeen” skal over i den anden hånd.
  Hvis din virksomhed er i kriser og du vælger at sænke priserne på dine varer, så er det næsten umuligt at hæve dem igen når krisen vender. Det er lidt det samme med medarbejderes indstilling til antallet af arbejdstimer pr uge, De kommer ikke til at stige i mange år.
  Vi ved alle at pisk ikke virker overfor medarbejdere i hvert fald ikke i Danmark, og gudskelov for det. MEN HVOR ER GULERODEN blevet af. I den tid vi arbejde sammen på Jubii var en af jeres styrker at i belønnede medarbejderne hvis der blev gjort en god indsats, hvilke er en stil vi har taget med os til Boliga, men jeg ser desværre mange virksomheder der som noget af det første har skåret ned på medarbejder pleje budgettet her i krisetiden, og det er jo helt forkert, det burde jo være omvendt, så vi sammen med vores medarbejdere kan arbejde os ud af krisen, ellers sker der bare det, at horden af 37timers zombier bliver større og større. og det er sgu roden til Mordor.
  Så os der har medarbejdere – stram op – det er hos dem guldet ligger.

  Jeg ser ikke tingene så dramatisk så du nævner det, men ja.. der er tendenser.

  Hils familien

  Tim

 • Martin Thorborg 28. januar 2010 at 16:27

  Hej Tim

  Guleroden må i første omgang være, at vi kan bevare vores velfærd. Vi har efterhånden nået et niveau hvor mange folk er mere optaget af at rage til sig, end at bidrage.

  Det kunne vi også så længe folk fra andre lande ikke fik en god uddannelse og havde ordentlige ledere. Men de lærer af os hurtigere end vi tror og forestil dig kombinationen af millioner motiverede, innovative, arbejdsivrige, ikke forkælede asiater som vil gøre alt for at udkonkurrere os. Dem slår vi ikke med 7 ugers ferie, efterløn og højt belagt smørrebrød.

  Hils hjemme 🙂

  dbh Martin

 • Jacob Rohde 28. januar 2010 at 16:47

  Jeg forstår hvad du prøver at sige, meeeen….

  Bruttoinvesteringerne er stigende, eksporten er stigende, BNP er stigende, både privat og offentlig forbrug er stigende. Jeg kan ikke se dommedag forude.

  Jeg anerkender at man skal være årvågen med hvad der sker østpå, og sørger for ikke at blive taget på sengen, men det er også problematisk at sammenligne vesten med lande – som fx. Filipnerne – der har kæmpe grupper af fattige (ja nærmest underklasser), hvilket betyder at de personer der outsources til opnår en kæmpe købekraft som jeg, på trods af min sandsynligvis højere løn, på ingen måde kan konkurrere med.

  Løsningn er i hvert fald ikke at vi skal til at have fattige danske børn på vores strande der billigt kan tage sig af skrot som i Indien.

 • John 28. januar 2010 at 17:01

  @Thomas
  Grunden til mit spørgsmål var:
  Om det var min kommentar, der virkede som en rød klud?
  Jeg kan også se verden med blå briller på. Men hver ting til sin tid 😉

  @ Martin.
  “et niveau hvor mange folk er mere optaget af at rage til sig, end at bidrage”
  Helt enig.

  Og så godnat til i to kuldskære halv-amerikanere 😉

 • Martin Thorborg 28. januar 2010 at 17:02

  Jacob en fyr som dig vil altid klare dig. Du arbejder godt og hårdt og så er du pisse fleksibel.
  Dem der får problemer er de ressoursesvage der ikke kan omstille sig og som ikke kan selv.

  Jeg har ikke løsningen, men jeg ser problemet.

  Dbh Martin

 • Mikkel deMib Svendsen 28. januar 2010 at 17:14

  Vi er nok mere på linie end mange andre her, Jacob 🙂

  Martin, jeg tror måske også du stirrer dig lidt blind på nogle bestemte brancher. Både du og jeg arbejder med “IT” (sådan lidt bredt defineret) og al respekt for det, men alene landbrugseksporten er altså langt over det dobbelte af den samlede IT OG Elektronikbranche.

  Man kan sige meget dårligt om det danske landbrug og fødevarergiganter som Arla Foods – f.eks. at de fleste af de produkter vi laver smager af lort, men til gengæld er vi faktisk på mange områder nogle af dem i verden der kan gøre det billigst. Sidst jeg så nogle tal på det var f.eks. Arla Foods verdens største eksportør af “industri-ost” – bl.a. fordi vi er sindssyg billige.

  Globaliseringen spiller forskellige roller indenfor forskellige brancher. Det er oplagt at for virksomheder som mine og dine, Martin, der spiler det meget ind, for det er forholdsvis let at flytte produktionen til f.eks. Manilla.

  Det samme kan ikke siges om landbruget og mange af de tungere industrier, som alt i alt stadig udgøre langt hovedparten af det som vi faktisk lever af i Danmark.

  Og jeg tror faktisk at denne effekt vil blive forstærket – for hvis vi skal leve op til de nye klimamål – som de fleste lande i princippet er enige i, så er en af de ting vi bliver nødt til at gøre, at flytte fysiske produkter mindre rundt i verden. Med stærkt stigende energipriser, grønne afgifter og krav om mindre forurening fra transportvirksomhederne, bliver det hurtigt en væsentlig faktor at være tæt på sit marked. Det bliver langt dyrere, at få fysisk store og tunge varer fra den ene ende af verden til den anden. Og der har vi så en kæmpe fordel ved at ligge her i Europa (de æder satme mange svin i Tyskland alene – vores største samhandelspartner :))

  Man kunne være lidt fræk og firkantet og sige, at selv hvis alle online virksomheder, som dine og mine, Martin, flyttede til udlandet i morgen eller lukede, så ville vi faktisk klare os glimrende alligevel. Det udgør altså ikke nogen afgørende faktor. 🙂

 • Andreas Hansen 28. januar 2010 at 17:18

  Er til dels enig, selv om det godt nok tog mange minutter for dig at aflevere en kort pointe 😉 (lad være med at undskylde/forklare dit forehavende til sidst. Bare lever din pointe og stop).

  Dog er der en ting i din fremstilling, der er lidt vel ensporet: Dit fokus på antal mandetimer lagt. Ja, selvfølgelig skal der knokles. Men det væsentligste er ikke, om du arbejder 10, 50 eller 100 timer om ugen – men HVORDAN du bruger din tid. Tænker du ud af boksen? Udfordrer du normerne? Er du god til at skalere dit produkt? Specialiserer du dig? Finder du blå oceaner eller røde have?

  Hvis to måneder til Thailand giver dine bekendte tid og rum til at komme op med et genialt koncept, så er de måneder givet langt bedre ud, end hvis du knoklede i fire deltidsjob for at skrabe lidt ussel mammon sammen. Dermed ikke sagt, at en dykkerferie KUN kan være en dykkerferie. Glem bare ikke, at der nogen gange kommer geniale tanker ud af at trække stikket ud.

  Når det er sagt, så kommer jeg selv fra en branche (mediebranchen), hvor der aldrig er blevet løbet hurtigere. Går du ti, tyve, tredive, fyrre år tilbage var leveringskravene langt, langt mindre, og der var plads til, at du kunne have et alkoholproblem.

  I dag er der stort set kun plads til, at du har et abonnement i FitnessDK og så, at du er til rådighed, når mobilen ringer. Sådan tror jeg, at det er i mange brancher. Så vi HAR flyttet os. Også selv om vi er nået et stadie, hvor vi tillader os også at nyde vores velstand. For det handler livet – trods alt – også om.

 • Egil A. Frøysadal 28. januar 2010 at 17:48

  Her i Danmark er det vigtigste fremdeles rød fløj, jantelov og lighed.

  Gulerod – det er jo et frynsegode, ikke? FØJ! FØJ!

 • Peter Skouhus 28. januar 2010 at 23:53

  Hør nu her…

  Det hele er ikke så kompliceret:

  1. Alle – fra højre eller venstre fløjen – vil altid købe de vare som er billigst når kvalitet og funktionalitet er i orden (undtagelser er måske politikeren op til et valg når der står en stribe journalister og kikker)

  2. Udelanske virkomheder laver vare der fuldt ud er på højde med Dansk producerede vare

  3. For at være konkurrence dygtige er Danske virksomheder derfor nød til at lægge en stor del af deres produktion til lavløns lande ellers bliver deres vare for dyre fordi de Danske lønninger er for høje og det leder til at de ikke sælger noget… næste skridt er jo så at de må lukke

  4. Når Danske virksomheder ligger en del af produktionen til et lavt løns land så ansætter de en eller to Danske expats som koster en f…..g formue med hjemrejser, ferie, skole, sygeforsikringer biler, chauffør og hvad ved jeg til at lede butikken

  5. Resten ledes af lokale som er billigere og lige så dygtige som Dansker

  6. Med tiden sendes den ene af de to Dansker hjem fordi hans job overtages af en lokal som er lige så dygtig – så har vi en Dansker tilbage

  7. Efter nogle år så siger 2 – 3 lokale nøgle medarbejder mange tak for alt hvad i har lært os, nu starter vi vores egen biks hjemme i baggården. Vi er flintrende lige glade med arbejdes love, miljø love og hvad ved jeg, vi skal bare frem af, ud over stepperne come hell or high water. I det Danske firma er der blevet indført omsorgs dage for det har man også i Danmark – de lokale er lykkelige og udnytter det fuldt ud

  8. Vores 3 venner er teknisk nogenlunde på samme niveau som de Danske medarbejder i moder firmaet og de kender alle kunderne

  9. Nu starter festen for mens den Danske chef er på 4 ugeres expat ferie i Danmark – og det Danske mordere firma er lukket – så knokler Chang Chang Yo og venner 18 timer i døgnet med at udvikler nye produkter

  10. Efter 2 – 3 år tager Chan Chan Yo til Herning messen og får en lille ydmyg stand i et hjørne hvor han sælger hans konkurrerende produkt som er lige så godt hvis ikke bedre end det Danske til 1/ 2 pris. Han bor naturligvis på cab-in og køber sin mad i et supermarked.

  11. Hvad der så sker er vel ikke svært at regne ud

  Jeg provokere og det gør jeg med vilje for at få pointen igennem.

  Hva skal vi så gøre i Danmark

  Vi kan vælger at sige

  A) vi er ligeglade og så får vi gevaldig mange flere arbejdsløse fordi jobbene smutter overseas og så går skatterne op eller levestandarden går ned, der er kun de to mulighed – showet skal jo betales. (ved godt at den lille røde Jørgensen prøvede med ØD i 70-80’erne men det er alle vel enige om at det ikke virker)

  b) vi kan få fingeren ud af en hvis legemsdel og så komme i gang ved at sænke lønningerne, arbejde mere, mindre ferie og laver skatter således det kan betale sig at arbejde hårdt

  Hvorfor skal man bestille noget når man betaler det hele væk i skat er så det næste problem, personligt gad jeg ikke løfte en finger hvis jeg skulle betaler 55% skat og 25% moms og hvad man eller skal betale, men det er en hel anden diskussion.

  Husk på at verden venter ikke på Danmark, din nærmest konkurrent er ikke i Skanderborg eller Silkeborg, nej han er i Sao Paul, Manila eller Shanghai!

  I min lille butik her i Manila starter vi mellem 7:30 og 9 og arbejder til ved 19 – 20 tiden oftere senere, hver dag. Folkene bliver tjekket med tidstagning og de bliver stillet til ansvar den tid de bruger. Dem som er hurtigere de får mere i løn, dem som langsomme…well you get the picture.
  Folk er glade, de knokler for vores kunder fordi de ved, at gør de det så køber kunderne igen og så bliver dagen i morgen bedre end dagen i dag.
  Laver vi det som svare til research her i butikken, yep you bett you we do, hver eneste dag forsøger vi at bliver bedre, finde på ny måder at gøre tingene på. Hele tiden.

  Lige nu, i dag Januar 29, sidder vi alle i 38 graders varme her på kontoret fordi aircon pumpe et eller andet er gået i stykker. Ikke en eneste har brokket sig, ikke en eneste – inklusiv en gravid kvinde – er gået hjem og ikke en eneste har bedt om at få tidligere fri.

  Hvis jeg drev virksomhed i Danmark ville jeg ikke købe vigtige vare eller ydelser fra en virksomhed der ikke får lavet en del af deres produktion i et lavløns land.

  Hvorfor spørger du:
  Fordi at jeg ville være bange for at virksomhedens ledelse ikke er dygtige nok og at jeg derfor kunne ende op med ikke at have en leverandør fordi virksomheden lukker. (dette gælder naturligvis ikke en fotobutik på strøget…selvom den også har mange muligheder)

  p.s. jeg har møg travlt i dag så hvis ikke jeg får svaret på eventuelle kommentar til ovenstående så er det ikke mangel af lyst ☺

 • Mikkel deMib Svendsen 29. januar 2010 at 02:51

  > din nærmest konkurrent er ikke i Skanderborg eller Silkeborg, nej han er i Sao Paul, Manila eller Shanghai!

  Uha, hvor bliver jeg bange. Jeg tror du har ret i, at mine kunder, der plejer at købe pølser i min pølsevogn på Nørreport, fremover langt hellere vil tage et fly til Manilla for at få den der 🙂

 • Peter Skouhus 29. januar 2010 at 03:09

  > Jeg tror du har ret i, at mine kunder, der plejer at købe pølser i min pølsevogn på Nørreport, fremover langt hellere vil tage et fly til Manilla for at få den de

  Kan du ikke bede din kunde om at tage 50 Marzipan brod med herude…jeg elsker Marzipan men kan ikke faa det i Filippinerne…

 • Christine 29. januar 2010 at 04:44

  Ikke mange bekymrede sig om Haiti før jordskælvet, om end de havde brug for hjælp før, Ikke mange bekymre sig om deres krop inden de måske en dag bliver syge om end vi kun har en krop – et liv.

  Med det mener jeg mikrokosmos = makrokosmos. Det er vore egne tanker og handlinger i vores everyday living der gør en forskel, både for en selv og for andre. Det er mange nok enige i. Udfordringen ligger så i (som et par af herrerne så småt er inde på) at det er mere nuanceret end sort/hvid, altså at det er holdninger der skal redigeres lidt rundt i. Vi skal være fleksible i tanker m.m. Så vi netop kan se de muligheder og de positive ting som ligger i, at tingene/metoderne som engang virkede nok ikke er så brugbare mere.

  Men her er det, at det er mange ufattelig bange for. Det er deres eksistentielle frygt, der skal “pilles” ved og det skræmmer folk at gøre noget nyt. Mange vil hellere fortsætte as usual og lukke døren, indtil katastrofen rammer (for så skal der jo gøres et eller andet). .. Det er stort set umuligt at skabe nye ændringer i Danmark, før end der skabes nok tillid. Med mindre vi fortsat skal vente på lig el.lign. Og set ud fra mine erfaringer som tidligere leder, er det langt federe at motivere folk med tillid end skræk. Det er bare en federe energi, en federe interaktion, bedre resultater m.m. samt meget simpelt.

  Men samfundsmæssigt er en af de store udfordringer bl.a. det massive mediedække af frygtstyrede nyheder og en pudsig tilgang til hvad lykke, overflod, velfærd m.m. er, som ja også mange politikere virker til at være styret af. Det virker ofte som om de har mere travlt med at bekæmpe hinanden, bevare et ”cool look” end reelt udtænke nye tiltag.

  En del af essensen er ikke at sørge for at alle har lige mange penge, næe der er at sørge for at folk har det godt med sig selv og det de laver. Jeg kender mange som ikke ønsker de store millioner, da de ser det som et problem at have mange penge. Jeg kender også mange som gerne vil have mange millioner. Men det er ikke der udfordringen ligger, det er i de følelser som ligger bag folks holdninger. Mange er af den opfattelse at arbejde er hårdt, noget der bare skal overstås, så de kan komme hjem til familien. Men hvem pokker har sagt det skal være hårdt?

  Her tænker jeg ikke på fysisk hårdt arbejde, for det kunne ændres relativt hurtigt, via ned i tid med fysisk hårdt arbejde, for så at lave noget andet arbejde sideløbende med. Så kroppen ikke slides ned, det kunne jo evt. være noget ”omsorgs” arbejde for ældre el.lign. Kan allerede se murermester XY med korslagte arme, for han skal hjem til lillemor og se serie og fredag aften peaker deres sofatid til synet af endnu et ”reality” show med munden fuld af slik. Ikke at der er noget galt i det, de er for trætte men det holder bare ikke i længden rent samfundsmæssigt. Da denne mand, vil være fysisk nedslidt i løbet af et relativt kort liv. Det samme gælder Direktøren, han vil bare være mentalt nedslidt. Men måske håbet ligger i lærlingen/eleven, måske kan han/hun se muligheden i at være mere fleksibel og omsorgsfuld. Det giver nemlig en selv mere energi at dele god karma og være lidt alsidig.

  Så det er basale holdninger, som ligger i mange mennesker og krydret med en god portion af frygt om ændringer i disse holdninger vil skabe lidelse, afmagt, savn – ja kort sagt et miserabelt liv. Der gør udfordring stor.

  Men kan det lade sig gøre, at få folk til at føle sig mere trygge (ikke på overfladen, men dybt i deres sind) er det meget ”lettere” at lave de ændringer i samfundet. Da folk automatisk vil være villige til at være mere fleksible fordi de ikke længere sutter rundt i frygt for at miste/ikke få nok, de vil være åbne for muligheder fordi de føler sig mere trygge (og lur mig om mange ikke vil blive mere hjertevarme overfor andre mennesker, sådan helt af sig selv, de har jo ikke noget at frygte/miste på det) og når de føler sig mere trygge, vil også trangen til at hænge alt op på statussymboler samt kroner og øre mindskes.

  I bund og grund tror jeg det er meget simpelt. Vi gør det bare så ufattelig svært fordi angsten ligger og styrer vore tanker, som er faldet hen i nogen vanetanker om hvordan det skal være – uanset. Jeg mener, se bare hvor svær det er at få mange mennesker til at spise sundere… På trods af alle de fordele der kan komme ud af det.

  Iværksætter eller ej… Så gælder samme principper. Succes er jo langt mere end medieomtale og cool cash. Det kan jo f.eks. være at skabe tillid til og i andre mennesker. Nu er der måske nogen som korser sig… men dette kan godt lade sig gøre samtidig med at tjene penge, så ro på hvis du tænker hippie, mit udgangspunkt er ikke at vi skal være i en stor femølejer (fedt for dem som dyrker det, det er bare ikke lige mig) nej, det er her og nu, lige nu, indeholdende alle mennesker, der hvor de og vi nu engang er!

  Nu vil jeg så bede jeg om at være flinke ved mig, det er første gang jeg kommenterer på sådan noget her… Og så vidt jeg lige umiddelbart kunne se, den eneste kvinde, som oven i købet så skriver om følelser, men ikke desto mindre et relevant emne, da vi alle har dem og mere eller mindre er styret af dem.

  (Jeg kunne også have valgt ikke at skrive om det, forblevet i min komfort zone, have fundet mange gode grunde til at lade være, for vi har alle disse komfort zoner eller skrevet det mere analytisk etc. for at gøre det mere ”business” venligt, men for at understrege pointen, dvæler jeg lidt i det)

  Nok er målet Utopia men vejen ligger for fødderne os. Det er den betydning vi lægger i de forskellige fragmenter (det være sig; job, tid, familie, fritid, penge etc.) og for at ændre det, må vi gå bag om mennesket og kigge på de følelser der styrer os ”på bunden”. Lige få det hele helt ned på jorden, der hvor vi selv er, så vi ren faktisk kan tænke klart, føle os trygge og leve mere helhedsorienteret med ro i sindet altså være den del af helheden som vi er og huske at der er mennesker bag den pose gulerødder vi køber etc., end leve ud fra “me me me in fear in a dog eat dog world”. Som ganske vist er gældende i diverse ghettoer rundt omkring, da ingen greb ind og vist også sporadisk set indenfor visse dele af Borgen, erhvervs livet m.m.

  Surt show hvis vi ikke ”vågner op” i DK, da vi teoretisk set har mulighederne til at ændre ved nogen grundholdninger på relativt kort tid og den vej igennem begynde at opgradere DK.
  Det er ikke et spørgsmål om dem og os, det er udelukkende os, vi skal se mulighederne i hinanden frem for at gå efter struben, lukke døren eller stikke af.

  Jeg tror ikke på dommedag, men der er forskellige måder at leve ud fra. Ikke at jeg har løsningen, men jeg kan se nogle metoder til at gribe nogen af tingene an på en anden og måske mere human måde, som der i og for sig ikke er noget nyt i da det er så basalt, nok nærmere lidt ”glemt” i jagten på et pudsigt billede af dollars, magt og status.

  Venlige hilsner – Christine.

  PS håber ikke jeg har blæst jer omkuld med følelser, men synes det var det som manglede ret meget i debatten. Flere af jeres kommentarer er jeg enige i og er udmærket klar over at der spiller flere segmenter ind, men altså så ville jeg aldrig få skrevet indlægget færdigt. Derfor har jeg holdt mig til det ”simple” og det som ikke var nævnt så meget… Som Einstein siger, man kan ikke forvente at få nye resultater så længe man gør det samme. Det gælder jo så også i debatter som denne. Vil man bare køre med på sporet, eller tør man, jeg, du, i, os forsøge at træde nye veje, det er ikke et spørgsmål om enten eller, kunsten er at skabe balancen… Tilbage til et af udgangspunkterne – frygten!

 • Rosenstand 29. januar 2010 at 08:13

  Citat: Uha, hvor bliver jeg bange. Jeg tror du har ret i, at mine kunder, der plejer at købe pølser i min pølsevogn på Nørreport, fremover langt hellere vil tage et fly til Manilla for at få den der

  Wauh Mikkel – du afslører nye dybder hos dig selv 😉

 • Thorborg 29. januar 2010 at 09:35

  @Mikkel, hvis du fulgte lidt med i medierne, så ville du vide at det danske landbrug er på konkursen rand, så det er lidt af et selvmål. Se bl.a.:
  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/01/18/010824.htm

  @Andreas, tak for din belæring, det er altid rart at bliver “sat på plads” 😉
  Og alting er en kombination. Jeg er enig i at det er godt at tænke smart og arbejde mindre, men ham der kombinerer begge del vinder..

  @Peter, du illustrerer rigtig godt de udfordringer vi har. Du beskriver ikke et ideal samfund at leve i, men om vi vil det eller ej, så er det dem vi skal konkurrere med og det må vi forholde os til.

  @Mikkel, hvis du var Danmarks eneste pølsemand, så tror jeg faktisk mange ville foretrække at købe deres pølser i Manilla 😉
  Men ellers et godt eksempel på hvad der er tilbage af dansk erhvervsliv hvis vi ikke tager os sammen 😉

  @Christine, god damn det var en længere smøre 🙂 Motivation og følelser er fine og stor respekt for det. Men jeg tror det Danmark har brug for lige nu er en ordentlig røvfuld og forskrækkelse. Alle folk skal fatte, at de skal til pumperne og hjælpe hinanden med at beholde velfærden, i stedet for tænke på sig selv og kræve ind.
  Hvis du har en ide til hvordan vi kan motivere folk til det på gode måde, så kom endelig igang. Men jeg kan selv ikke se hvordan vi skal motivere så mange mennesker med de politikere vi har i dag…

  @Rosenstand, 🙂

  Dbh Martin

 • Mikkel deMib Svendsen 29. januar 2010 at 09:52

  Martin, du tror da vel ikke for alvor selv på, at størstedelen af det der faktisk skaber omsætning og eksport i Danmark er områder der bare sådan lige kan outsources. Selvom du måske gerne ville have det består hele verden altså ikke af IT. IT er ret beset bare en fucking “skruetrækker” – et grundlag for det som er hovedprodukterne for de fleste.

  Dine og andres dommedagsprofetier er mildt sagt temmelig laterlige. Hvis du har fulgt lidt med i landbruget gennem de sidste 20-30 år så ved du ligeså godt som jeg at det er et område med konstante op og nedture – men det har bare ikke ændret på at det er en af vores førende brancher, like it or not, både på omsætning og eksport.

  Byggeriet er en anden af de helt store brancher, og der tror jeg at selv du godt kan se, at man altså skal være her for at bygge mit hus (med mindre man kan leve med den slags lort som formstøbes og sættes op på en weekend – som f.eks. det crap de laver i USA – men det er jo hverken den slags hus du eller jeg har købt).

  Det er helt i orden at du har en dårlig dag og ser lidt pesimistisk på det hele. Men det smitter altså ikke 🙂

 • Claus Conrad 29. januar 2010 at 10:06

  Jeg kan udemærket godt følge din bekymring og ser den ikke kun i Danmark, men også f. eks. når jeg taler med venner i Tyskland. Jeg tror én af årsagerne kunne være den diskrepance der er mellem arbejdsgivere og -tagere. Det Tim nævnte omkring proportionale bonusser giver derfor megen mening for mig, for løsningen skal nok komme fra begge sider, inden det er for sent.

 • Christine 29. januar 2010 at 11:03

  En hurtig rystetur… Så kan jeg lige umiddelbart forestille mig “The Secret” bare omvendt. En film med forskere, kendte, læger etc udtaler sig om hvordan det kan komme til at se ud, hvis der ikke gøres noget (dog ingen politikere). Filmen spækkes med animationer af resource stærke mennesker som laver små enklaver rundt om i verden hvor de lever det fede liv. Kontra animationer om hvor lidende det vil være ikke at gøre noget. Fattigdom, sygdom og børne der vil lide under det i fremtiden etc. Følge op med en masse artikler om det, lave et foredragsholder team, som rykker ud og følger op på videoen lige efter – også med stærke med billeder etc.

  Denne spredes så som en virus til alle computere, for at sikre den når målgruppen.

  Hvis videoen er god og det talte ord stærkt, så vil man nok godt kunne ryste.

  En simpel kampagne, men jeg vil dog mene at der efterfølgende er brug for krisehjælp 🙂 og da vi reelt ikke kan spå om fremtiden, er det en lidt dyster vej at vælge men absolut en teoretisk mulighed.

  Ikke noget jeg personligt vil anbefale eller gøre, men kan sikkert være ganske virksomt…Og det kan laves relativt hurtigt og med en mærkbare effekt!

 • Kim 29. januar 2010 at 15:57

  Jeg tror det handler både om løn, skat og produktivitet. Konkurrencen er ikke langt væk idag – og det er det mest uhyggelige. En slagteri arbejder i Danmark skal have 38.000,- i måneden – i Tyskland 18.000,- En programmør i Danmark samme pris, i England til 20-28.000,- Skat skal ned, løn skal ned og vi skal lave noget mere. Vi behøver ikke arbejde 50 timer i ugen, men nogle flere timer vil gøre meget for samfundet og vores konkurrence evne.

  Jeg har et software firma og vi åbner kontor – salg og udvikling i England til Maj. Medarbejdere er billigere, de arbejder mere, skatten er lav, markedet er stort. En programmør i England får fra “kun” 18-25.000,-, men skatten er kun 20% og momsen kun 17-19%, bilerne er billigere – han får lige så meget ud af det som en dansker, men er meget mere konkurrence dygtig..

 • Peter Skouhus 30. januar 2010 at 00:41

  @Kim Yep, helt enig, det hele skal hænge sammen. Det hele ordner sig selv på en naturlig måde, dem som kan “tilpasse” sig omstændighederne de overlever og vinder, dem som ikke kan de dør ud. Er man i en branche hvor tingene kan laves i et lavtløns land men man ikke gør det så er dødskampen:

  1. Man er ikke konkurrence dygtig
  2. Folk stopper med at købe
  3. Firmaet lukker

  Kun en stærk likviditet og gode tale gaver kan forlænge dødskampen.

  Den store udfordring (og det kommer til at ændre industrier) er at virksomheder i lavtløns lande meget hurtigt finder ud af hvordan man skal sælge i Danmark. Når de gør det så er konkurrence lige pludselig på dørtærsklen.

  Så starte de mellemstore Danske virksomheder da bare op i Østen….

  Yep enig, men det er svært og man står over for nogle dyre lærepenge. En Dansk expat koster ca. 1.2 millioner med alt hvad der bimler og bamler. Mange expats vil lynhurtigt komme frem til… hmm hvorfor skal jeg dog arbejde for XYZ firma, jeg starter mit eget…og så starte det hele forfra for den Danske virksomhed med at finde en ny person M/K som skal ud… (bare se hvad ØK, Maerks, DSV o.a. har mistet af folk gennem tiderne). At drive en virksomhed i Vietnam eller Filippinerne er ikke det samme som en virksomhed i Danmark. Jeg skulle bruge 10 år før jeg forstod hvordan. 10 år med fejl efter fejl efter fejl 🙂

  Hvis jeg var chef for eller ejede en Dansk virksomhed hvor produkterne kan laves i et lavtløns land, så ville starte omlægningen i dag Lørdag.

  Husk på:

  1. Folk vil altid købe det som giver bedst værdig, ligegyldigt hvilken side af salen de sidder
  2. Filippiner og Vietnameser er lige så intelligente som Dansker
  3. Din nærmeste konkurrent er i Sao Paolo, Hanoi, Manila, eller Shanghai (med mindre du sælger pølser på Nørreport station så er det den på Gothersgade)

 • Peter Skouhus 30. januar 2010 at 04:48

  BREAKING NEWS
  Lars Løkke er ude-blevet fra et møde med 80 ambrasadøre http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article1291364.ece fordi datteren havde forvredet foden. Det er jo synd for datteren, vi må virkelig håbe at hun har det bedre, problemet er bare – udover den forvredne fod selvfølgelig – at hvis statsministeren kan have en fridag pga en forvreden fod, så kan man jo ikke sige noget til at Mads Nielsen fra Nørre Søvnigstrup også snupper en fridag når f.eks naboens søn har fået høfeber, gu ved hvad der sker når Helle Thoring Schimidt bliver “Die Fuhrein” med Willy som …. ska vi la ham blive finansminister… ?

 • Mikkel deMib Svendsen 30. januar 2010 at 05:11

  Peter, du har været alt for længe væk hjemmefra, hvis du er begyndt at tro på hvad der står i EB 🙂

 • Kim F. Rasmussen 30. januar 2010 at 05:26

  Spørgsmålet i denne diskursion er ser lidt ud til at være: Lever vi for at arbejde eller arbejder vi for at leve. Jeg priortere familiens velfærd frem for arbejdsplads/ firma. Men der er selvfølgelig en grænse for hvor meget man skal pyldere om familien 🙂

 • Peter Skouhus 30. januar 2010 at 05:58

  @Mikkel yep det kan du ha ret I, og der er meget jeg ikke forstaar men lad os nu haabe at det koger ned til at lykke maaske ikke onskede at mode alle ambasadorene, for hvis det passer saa……well you get the point

  @Kim med tiden vil du maaske se at det ikke har med prioriteter at gore, men mere med at overlever …

 • Mikkel deMib Svendsen 30. januar 2010 at 06:02

  Enig, Kim – og et af problemerne i analyserne her, synes jeg er, at de i høj grad er baseret på den misforståelse at hele verdens omsætning er forankret i IT og andre ydelser der let lader sig flytte rundt i verden og at arbejdstid = med effektivitet.

  Mange af kommentarerne her mindrer om de forsmåede kommentarer der kom fra gammeldags arbejdsgivere efter “4 Hour Work Week” (bogen) kom på gaden. Jeg synes der er meget vrøvl og arrogant pis i den bog, men ikke desto mindre satte den en fornuftig fokus på, at man faktisk godt kan skabe mere værdi på kortere tid, hvis det gøres smart. Og det synes jeg egentligt er det vi gør i Danmark – når det gøres bedst (hvilket, indrømmet, da absolut ikke er altid og alle steder det sker).

  Jeg undrer mig lidt over at folk jeg ellers opfatter som innovativt tænkende kan være så fastlåste og ensporede i deres opfattelse af udviklingen. Måske er de bare ved at blive gamle 🙂

  Der er langt flere områder end mange her vil indrømme, som ikke bare sådan lige lader sig flytte rundt i verden. Når jeg kigger rundt i min egen omgangskreds, så er der ikke ret mange, som bør føle sig truet af hverken Manilla, Indien eller andre lande langt væk. Og for dem der kan blive ramt, kan en kreativ tilgang til udfordringerne sagtens føre til bedre resultater, frem for katastrofer.

  Tøj/modebranchen synes jeg er et godt eksempel. For 25 år siden havde vi en masse syersker i Danmark, der sad oppe i Herning og lavede tøj. Så røg alt dette pludselig til Polen (og senere til Indien og så Kina) og straks stod alle dommedagsprofeterne klar med en dødsdom af branchen. Men det skete bare ikke. For der var heldigvis nogle kreative mennesker, der forstod at omlægge branchen, så vi i dag faktisk har en meget større tøj/modebranche med langt mere omstætning og eksport end før – det er bare en anden del af processen vi tager os af her i landet i dag, end det tidligere var.

  Landbruget har altid kæmpet med forskellige udfordringer, men uanset skiftende dommadagsprofetier, så er det fortsat en af vores største brancher, med en omsætning og eksport, der langt overstiger det meste andet – og er helt usammenligneligt større end det som f.eks. web-virksomheder bidrager med (med al respekt).

  I må meget undskylde, men jeg synes altså at den her tråd begynder, at minde mig lidt for meget om en syg erhvervsversion af “Kunsten at græde i kor” 🙂

 • Anders 30. januar 2010 at 06:05

  Hej
  det var noget af en smøre at komme igennem.

  Jeg arbejder for en chef som kun betaler mig mindste lønnen ( Frankrig ). Den er ikke til at leve for, kun overleve! Han snakker tit med mig om hvor lidt firmaer i Asien, rusland etc. betaler deres medarbejder ( slaver) og han er ved at “komme i bukserne ” over hvor lidt han kunne slippe i aflønninger og hvor meget større hans profit så kunne være.
  “du betaler dem 50 € om mdr og de er glade” siger han. Bull..
  Hvis Frankrig satte mindste lønnen ned til 100€ ville han kun betale det.
  Han er vild med at i USA kan arbejdsgiveren fyre en medarbejder fra den ene dag til den anden. Han ville trives med disse vilkår, så han medarbejder arbejder i konstant frygt.

  Jeg synes at det er sjovt at det kun er chefer som synes at det er en god ide at sænke lønnen, få arbejderne( slaverne) til at arbejde mere men varene på hylderne i butikkerne skal åbenbart ikke sættes ned.

  Hvorfor faen skal vi knokle røven ud af bukserne, bruge vores liv for at fede cheferne op! Og for en løn hvor man kun overlever for!!
  Men det er ok for vcheferne så de kan have et godt liv.

  Lad os da alle få en seng på arbejdet for hvem behøver andet end det.

  Medarbejder vil også gerne have et godt liv ikke kun chefer.

  Sjovt at se hvordan folk er imponeret over at i asien etc. arbejder folk med et “smil” på læberne uden at klage. Sådan er de vel opdraget men det betyder sku ikke de ikke er ved at brække sig over at knokle sig ihjeld for en latterlig løn.

  Jeg synes at Peters eksempel fra Manile er et godt eksempel på dette på hvordan en hvid man tager ud til Østen for at skorer kassen ved at kunne betale minum, overvåge-stresse medarbejderne, (bliver selv overvåget med Skype – kan sige det er modbydeligt ) og så selv skumme fløden. Bare fordi du synes at det er fedt at arbejde til sendt på aften betyder ikke at dine medarbejder gør. De følger sig måske tvunget til det og er høfflige mennesker og siger ikke imod. Men når de langt om længe komme hjem til familien mon så ikke der kommer noget andet ud af munden på dem..

  Peter du skriver at aircondition var stykket den 29. men ingen brokket sig. Igen høflige mennesker men betyder ikke at de er ok med at arbejde i den varme.
  Var du ikke en god chef og bad den gravide kvinde om at gå hjem eller udnyttede du at hun ikke ønsker at beklage sig og lod hende arbejde?

  Tilbage til dk. Hvis lønnen skal ned så skal alle produktet også sættes ned. Er i villige til at sælge jeres vare billiger?
  Hvis lønnen bliver sat ned men varene ikke ja så bliver der da slet ikke brugt penge i det danske samfund og så går alting da istå.

  Laver skat til virksomheder vil jeg da godt gå ind for. Så for det flere penge til rådighed som de kan invister i virksomheden og medarbejderne.
  Flere arbejds timer om ugen er vel ikke vejen frem, Men at få mere ud af timerne.

  Til Martin: ved ikke hvordan det forgår mht at komme ind i Folketinget men du skulle prøve at stille op til næste valg. Seriøst jeg tror at du har meget at byde på og tror faktisk også at du ville få de stemmer der skal til for at blive valgt ind.
  Bare et forslag 😉

 • Peter Skouhus 30. januar 2010 at 07:06

  Hey Anders er til 70 aars fodselsdag…halv fuld men naar chafforen har kort mig hjem skal jeg nok svare 😉

 • Anders 30. januar 2010 at 08:02

  Hej Peter
  jeg ved godt jeg satte det lidt op på en spids og lidet generalt.
  Fotrtsat go fest 🙂

 • Peter Skouhus 30. januar 2010 at 12:01

  hej Anders,

  Så nu er jeg tilbage fra festen, har lige lavet et hurtigt youtube indlæg hvor jeg forsøger at svare dig…p.s. du kan nok hør at jeg har fået en bajer eller to, but here it goes…

  http://www.youtube.com/watch?v=lT-jSiiBY-M

  god nat…

  Mvh

  Peter

 • Joackim Penti 30. januar 2010 at 12:06

  Få hænderne op af lommen og få skabt noget eksport.

  Sådan!

 • anders sørensen 30. januar 2010 at 14:32

  Hej Peter
  Haaber ikke hovedet banker for moget nu 😉
  Tak for videoen, pjat man kan da ikke se og høre at du har faaet et par øl 😉
  Underskylder at dul ige blev skydeskive.
  Jeg lyttede godt efter og det giver jo ogsaa mening det du siger med at de vil finde et andet sted, hvis du ikke betaler hvad det er værd. Er sikker paa at 1902 behandler dine medarbejder godt. Ser ihvertfald godt ud det i faar lavet.
  Du er ogsaa i en branchen, som du selv siger, som gør det nødvendigt. Det er noget andet i eksvis tøjbrancen. Der kan de slippe rigtigt billigt afsted mht medarbejder og forholdende.

  Men synes bare at høre fra mange rundt omkring ( ikke nødvendigvis i denne traad )som har firma i EU-dk/fr, at bare de kunne give deres medarbejde mindre i løn, faa dem til arbejde mere etc..”se hvad de kan i østen;;blabla” Og det pisser mig lidt af at de ikke ser deres medarbejder for andet en et stykke værktøj til at tjene flere penge med. Vi har ogsaa et liv os medarbejder.

  Naa ha det godt og haaber for jer at aircon snart virker igen,

  mvh anders

 • Peter Skouhus 30. januar 2010 at 19:09

  @Anders det er altid godt med en diskussion, jeg er meget glad at du og jeg ser ens på tingene, ha en fantastisk søndag, nyd kulden, så nyder jeg varmen 😉

 • Paradigm 31. januar 2010 at 05:23

  Godt indlæg Thorborg 🙂 Jeg har samme bekymring, og det er svært at se hvordan DK skal kunne tilpasse sig den nye virkelighed hurtigt nok – en ting som “for høje lønninger” er svær at gøre noget ved uden at tage fat om en masse andre problemer såsom høje overførselsindkomster, høj skat, højt prisniveau, gunstige overenskomster der nærmest sikrer lønstigninger m.m.

  På mange punkter ville en dansk devaluering (ændring af centralkursen vs. euro) og/eller høj global inflation være en god løsning, idet den kunne forårsage tilpasningen mange steder samtidigt. Så skal vi også lige have skåret barselsorloven til det halve eller en 3. del, fjerne efterlønnen for alle undtagen de mest nedslidte – og forhåbentligt få alle de ledige ud på arbejdet til en – nu – konkurrencedygtig løn. VI bliver måske alle lidt fattigere materialt i nogle år. Bedste sammenligning er nok sådan som de fleste danskere havde det i start til midt 90’erne. Dette ville være den absolut mildeste ‘kur’, som alle burde kunne leve med.

  Men det kan også gå meget værre. Uanset hvor slemt det går, tror jeg ikke resultatet bliver _helt_ så slemt som det jeg føler du beskriver, med hjemløse og kø ved suppekøkkenerne 😉 Det ville være lidt ulogisk, da boligerne jo trods alt står her endnu og at dansk landbrug – sin gigantiske økonomiske krise til trods – er uhyre effektivt. De relativt få landmænd vi har, producerer ekstreme mængder mad, så der er rigeligt plads til eksport når vi har forsørget os selv. Krisen til trods, vil markerne og maskinerne og landmændene være der endnu, så lidt fødevarer kan vi vel eksportere og mon ikke også der er _nogle_ virksomheder og fabrikker der kan eksportere lidt så vi kan bytte os til lidt strøm og benzin i udlandet (Nordsøolien skal vi hvert fald ikke regne med, den er snart slut). Og lidt egenproduktion må vi op i gear – det vil nok være sundt.
  Men udover det kan vi godt risikere at blive fattige: med kæmpe arbejdsløshed og mange mennesker der kun har til en lejlighed og lidt mad… fjernsyn vil være en luksus, og rejser og køb af udenlandske varer vil være de færreste danskere forundt. Tænk DDR.

  Hvis ikke det går med første scenarie, så håber jeg faktisk DDR-scenariet vil true i horisonten så så hurtigt som muligt. Som det er nu har vi stadigvæk en masse produktion tilbage. Vi har overskud på balancerne (dog lidt hjulpet af det der er tilbage af Nordsøolien) så helt værdiløse kan vore produkter jo ikke være. Hvis vi sænker vores priser (eks. via devaluering) med 25%, arbejder lidt hårdere og dropper nogle af goderne så vil vi få den ondeste konkurrenceevne. Hvis vi derimod får lov at køre på frihjul bare et par år endnu vil endnu flere virksomheder være flyttet eller være i ‘afviklingsmode’ og vores udgangspunkt vil være markant dårligere.

  Du har helt ret i at det skal være galt før det bliver godt. Mindst >50% af danskerne er nødt til at kunne se i horisonten før end de stemmer nogle politikere ind der gør noget ved problemet i stedet for at snakke madpakker, muskelhunde osv.
  En meget vigtig del af problemet (som du slet ikke komemr ind på) er at rigtigt mange danskere lever et trygt liv på overførselsindkomst eller på offentlig forsørgelse – for dem er kampen på eksportmarkederne et mere abstrakt begreb end det er for mange i det private. De har jo deres “sikre” (tror de) overførselsindkomst og offentlige løn som bliver årligt hævet med inflationen og mere til. Og de stemmer selvfølgelig på politikere der lover endnu bedre vilkår næste år. Og det vil de blive ved med indtil katastrofen truer i horisonten.

  På et andet punkt er jeg uenig med dig – du siger at den aktuelle krise er et lille bølgeskvulp og taler om den i datid. I et af dine indlæg kunne jeg også se du skrev at du troede vi nu ville få nogle gode år inden vi får den sande ‘røvtur’. Det er selvfølgelig en mulighed det vil gå sådan, men jeg synes ikke det er den udvikling man lige ser i horisonten. Den danske (og vist også amerikanske) arbejdsløshed fortsætter op, og jobskabelsen er i hvert fald ikke ret høj. Vestens store gæld er også ved at blive et tema. Er det Asien der nu render med den vækst der trods alt er? Lad os håbe tingene bliver lidt værre, og at dette bliver katalysatoren for vi nu tager skeen i den anden hånd – før end markederne for alvor tvinger os til det, og IMF-folkene lander med attachémapperne fulde af reformer.

 • Henrik 31. januar 2010 at 05:34

  Interesssant debat med mange væsentlige og rigtige points. Jeg kan godt forstå, at I gør meget ud af “værdisætningen” og den finansielle målestok.Jeg vil gerne tillægge et par andre perspektiver:

  Min broders svigerfamilie i Nordthailands livs ambition er ikke væsentlig anderledes end så mange andre – “arbejd ikke mere end du behøver til at skaffe dig et tilfredsstillende liv”. De er efter min mening lige så gode til at kombinere work smarter, not longer. Værdi skalaen til forskel.

  Selvom dansk landbrug er ekstremt gældsramt nu, betyder det jo ikke, at dansk landbrug er dålige til at producere landbrugsvarer ift konkurrencen – heller ikke på sigt. Det er efter min mening det regulative system, der skaber den dårlige forretningsmodel.

  De lande Danmark eksporterer mest til er ligeså ophængt i faglig regulering af arbejdsmarkedet, selvom lønningerne generelt er lavere(DK skatteproblem).

  Co2 hypen har lagt en dæmper på “et globalt marked” hypen, Co2 regnskabet vil på sigt betyde mere “producer lokalt, køb lokalt”…og om 10 år kan vi tilføje…”ellers køb slet ikke”. Selv for de Asiatiske lande.

  Vi skal forvente arderledes levevilkår fremover i DK, hvis vi skal takle udfordringerne rigtigt, ellers er vi naive. Vi skal forvente mindre end i dag og bidrage mere til fællesskabet hver især. Systemet har selv fjernet det individuelle ansvar fra de, som hænger i systemet, det må vi gøre anderledes ift de nye generationer.

  Endeligt handler det også om, hvordan vi bruger og omsætter vores ressourcer – her har Danmark gode fordele på sigt med væsentlig forskning i alt. energikilder, foruden egen energi forsyningssikkerhed frem til 2035 ihvertfald.

  Konklusion: Det dystre billede af “enten eller”for DK bliver det ikke, men højst om at acceptere en anden levevis.

 • Christine 31. januar 2010 at 07:26

  Her er lidt yderligere insiration til debatten

  På P1: Direktør i LD-invest Jeppe Christiansen og Strategichef i Saxo Bank David Karsbøl i debat om aktiemarkederne og om en evt ny boble pga investorerne valfarter til Asienog Kina . Samt Koncernchef Helge Leiro Baastad i Gjensidige fortæller om deres planer…

  http://www.dr.dk/P1/P1Business/Udsendelser/2010/01/21170616.htm

  God og hyggelig lytter.

  Eller

  http://www.dr.dk/P1/P1Business/Udsendelser/2009/12/21114526.htm

  Som handler om 2009 i DK. Det er Dennis Kristensen, FOA, Susanne Larsen, Dansk Røde Kors, vært Solveig Bjørnestad og Jørgen Huno Rasmussen, FLSmidth som taler lidt om det hele…

  God søndag til alle!

 • Hans Erik Gram 31. januar 2010 at 11:57

  Hej Martin, Jeg er 100% enig i din video. Der køre også forskellinge blogs på nettet, hvor folk diskuterer Danmarks fremtid. Et emne som ingen medier, og ingen politikker tør tage op. Politikkerne taler om “når finanskrisen” er ovre, skal regningen betales tilbage. Men kan vi det?
  Fortiden kører staten med gigantisk underskud. Er vi sikker på der kommer gode tider igen? Faktisk var en stor del af indtægterne fra de gode år, skabt ud fra værdistigninger af huspriser, og ikke ud fra egentlig vækst i produktion. Set over de sidste 10år, har det været en produktionsstigning i DK på ca 1,2% pr. år. Det laveste produksstigning målt over e´t årti. Den offentlige sektor har samtidig haft en udgiftsstigning i gennemsnit på 1.8%, pr år. Fakta er, at vi producerer ikke nok i forhold til vores forbrug.

  Danskerne lider også af en mentalite, som er yderst udbredt i socialistiske lande. Vi tænker mere på hvordan vi kan få del i “kagen”, hvordan vi kan få flere penge fra det offentlige. Men det er nok et resultat af vores fordelingspolitik igennem mange år, hvor 90% mest velhavende betaler til 90%mindst velhavende del af befolkningen. Hvorfor ikke fjerne alle disse fordelingsordninger, og lad folk beholde de penge de selv har tjent.
  Ved at forenkle reglerne i DK, kunne der frigøres en stor del af de offentlige ansatte til privat erhvervsliv. Et erhvervsliv som vil mangle arbejdskraft fremover pga. de små årgange der indtræder arbejdsmarkedet for tiden. DK mister ca 10.000 arbejdspladste pr. år alene pga. den demografiske udvikling, 10.000 arbejdspladset, som bidrager med en meget stor skatteindtægt, som staten og kommuner mister.

  Der er flere ting der afspejler sig for tiden, at danskerne er økonomiske egoister. 2/3dele af befolkningen vil bevarer efterlønnen, selvom enhver kan se at den er underfinanceret. Folk på overførsel, brokker sig over at de ikke får mere udbetalt, efter den nye skattelov. Hallo, skatteloven for 2010, var netop for at få flere til at arbejde mere. Så tag dog et job, hvis I vil have flere penge!!!

  Jeg har flere foreslag til ting, der skulle rettes op på for at vi kan bevarer velstanden. Det er næppe foreslag der kan vinde politisk gehør. Så det bliver nok aldrig til noget, førend DK er gået konkurs.

  1) Sæt arbejdsugen op til 40timer, uden lønkompensation
  2) Sæt ferien ned til 3uger for alle danskere.
  3) Indfør 3semestre pr. år for skolen. Reducer skoleferien til 6uger pr.år
  4) Reducerer folkeskolelærernes ferie til 6uger (se pkt. 3)
  5) Fjern efterlønnen fra 2011
  6) Indfør marginal skat på maximum 40%.
  7) Lad tekniske iværksætter være skattefri for det første år de har firma.
  8) Åbne Danmarks grænser for “kloge hoveder”.

  Ha en god dag. Mvh Hans Erik

 • Carsten 31. januar 2010 at 17:43

  Hej Thorborg

  Tak fordi du har startet en rigtig god, vigtig og meget væsentlig debat.

  Som andre skriver, så kan jeg heller ikke få øje på en politikker der har evnen eller lysten til at se længere frem end til næste valg, og det begynder snart at være kritisk.

  Danmark fik overskud på betalingsbalancen primært på grund af olien i nordsøen. Den olie og naturgas vi har fundet på dansk grund, har betydet at vi er energieksportør, i stedet for at være energiimportør.
  Hvad sker der når der ikke er mere tilbage der ude? Så bliver vi igen energiimportør, har vi råd til det? Det tror jeg ikke vi har, men jeg har ikke hørt nogle politikere snakke om hvad vi skal gøre. Der er ikke så lang tid til at det sker, vi bliver sandsynligvis nød til at begynde at importer naturgas om 4-6 år, og så skal der bare importeres mere år efter år. I starten har vi måske råd til det, men hvis der ikke sker nogle ændringer, så bliver vi ikke ved med at have penge til energiimport.

  Når snakke falder på landbruget, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor meget de er blevet støttet i hoved og r.. de sidste rigtig mange år, men alligevel er de dybt forgældede.
  Jeg tror ikke landbrugsstøtten har bragt noget godt med sig, men det har været en meget dyr ordning for borgerne i EU, vi har nogle meget høje fødevarepriser på den baggrund.
  Når fødevarepriserne stiger, så vil vi gerne have noget mere i løn, for at kunne betale den højere pris, det er der jo ikke noget underligt i. Hvis vi skal starte et sted, så skal vi nok starte med at kæmpe for at afskaffe alt hvad der hedder landbrugsstøtte, eksportstøtte og toldbarriere, så kunne der måske begynde at ske noget.
  Hvis vi ikke slev afskaffe disse fortidslevn, så går der ikke mange år før vi bliver ”tvunget” til det af de nye økonomier der er på vej frem.

  Så se at få afskaffet alt den protektionisme og ”stats”støtte, den gavner ikke noget overhoved!

  Vi skal nok vågne op en dag, men spørgsmålet er hvor blid den opvågning bliver!

  Dette er på ingen måde en dommedagsprofeti, og jeg advokere ikke for at vi skal arbejde os ihjel, men der er nogle omstændigheder der har lullet os i søvn, når vi ikke længer kan pumpe tilstrækkeligt med naturresurser op af nordsøen, og EU’s støtteordninger og toldmure forsvinder, så vil der blive plads til de kreative og innovative kræfter jeg tror der findes her i landet. Det kan blive en fest!

  Jeg vil slutte med et spørgsmål: Findes der ressourcer nok på jorden, til at alle i verden kan komme til at leve, som vi gør det i den vestlige verden i dag?

  Vh.
  Carsten

 • Mikkel deMib Svendsen 31. januar 2010 at 18:23

  > men jeg har ikke hørt nogle politikere snakke om hvad vi skal gøre.

  Så har du simpelt hen ikke fulgt særligt godt med. Det er faktisk noget som mange politikere har brugt meget tid på at snakke om – og komme med gode forslag til, i lang tid. Senest hørte jeg for nyligt en længere diskussion mellem politikere og forskere om netop dette på P1.

  > Dette er på ingen måde en dommedagsprofeti,

  Jo, det er pr. defination lige præcis det, det er – et gæt på, at der på et tidspunkt i fremtiden (profeti) vil ske noget frygteligt (dommedag), hvis ikke flertallet gør som et lille mindretal, der tror de har “set lyset”, mener vi skal gøre.

  Heldigvis lever vi så i et demokrati, hvor det simple princip gælder, at man skal kunne overbevise andre om sine meninger for, at skabe flertal for dem 🙂

 • Peter Skouhus 31. januar 2010 at 18:37

  @ Heldigvis lever vi så i et demokrati, hvor det simple princip gælder, at man skal kunne overbevise andre om sine meninger for, at skabe flertal for dem

  Ja Mikkel, heldigvis for det, jeg 100% enig med dig.

 • Carsten 31. januar 2010 at 18:49

  > Senest hørte jeg for nyligt en længere diskussion mellem politikere og forskere om netop dette på P1.

  Selv om jeg jævnligt høre P1, så er jeg ikke ramt ind i den diskussion, men det lyder spændende og jeg er interesseret i at høre den. Hvis du kan huske nærmere om et tidspunkt, og/eller hvilket program, så kan jeg måske finde den.

  > Jo, det er pr. defination lige præcis det, det er – et gæt på, at der på et tidspunkt i fremtiden (profeti) vil ske noget frygteligt (dommedag), hvis ikke flertallet gør som et lille mindretal, der tror de har “set lyset”, mener vi skal gøre.

  Ja jeg gætter på at naturressourcerne ude i nordsøen vil slippe op på et tidspunkt, spørgsmålet er om det overhoved kan kvalificeres som et gæt, det er nærmere et faktum.
  Ja jeg gætter på at vi ikke kan blive ved med at være protektionistiske i EU, og at vi derfor bliver nød til at skille os af med landbrugsstøtten, eksportstøtten og toldbarriere. Men jeg tror ikke der vil ske noget frygteligt (dommedag), jeg tror det vil være meget positivt for Danmark, jo før jo bedre.

  Det gik vist meget godt på New Zealand da man fjernede landbrugsstøtten, det kan selvfølgelig ikke sammenlignes helt, da New Zealand ligger lidt mere isoleret end EU, men…

  Måske er det en kombination af pressen og politikerne, der gør det så svært at få øje på noget der ligner visioner, og forslag til løsninger på problemer der ligger mere en max 3 år ude i fremtiden.

 • Carsten 31. januar 2010 at 19:00

  Det er super at vi lever i et demokrati, det er jeg rigtig lykkelig for! Og det mener jeg virkelig!

  Demokrati er den mindst ringe styreform jeg kan komme i tanke om.

 • morten 1. februar 2010 at 04:12

  “Jeg vil slutte med et spørgsmål: Findes der ressourcer nok på jorden, til at alle i verden kan komme til at leve, som vi gør det i den vestlige verden i dag?”

  Nej, der er lavet en undersøgelse (kan ikke huske af hvem) at hvis hele verden skulle leve og forbruge som danskerne gør, skulle vi bruge 3 kloder mere!
  Tør ikke tænke på hvis alle levede som over i USA, hvor mange der så skulle til?

  Og med den hast som østen brager frem, og at vesten ikke gør noget for at sætte vores forbrug ned, ja så er det meget snart slut med ressourcerne!

  I skal se nå det sidste træ i Amazon-skoven et tilbage, så vil politikerne stå i kø for at være netop den politiker som “redder” det sidste træ. Ikke før, for det er der ingen stemmer i!

 • Tim 1. februar 2010 at 06:13

  Om 10 år kan både Taiwan og Sydkorea meget
  vel have overhalet Danmark, viser ny analyse om vækstudsigterne,
  som DI har lavet som er offentliggjort i dag .

  http://di.dk/SiteCollectionDocuments/Downloadboks%20-%20lokale%20filer/2010/Opinion/DI%20Business/DI%20Business%20NR%204%20-%201%20FEB%202010.pdf

 • Rosenstand 1. februar 2010 at 16:36

  Jeg tror da, at nogle har misopfattet væsentlige dele af dit budskab, Martin. Som jeg hører dig, handler det jo om meget, meget mere end blot, hvad der kan outsources – har jeg ret i det?

  Det er nemt at være dumsmart – men det ændrer jo ikke på det faktum, at danskere skal have mere i løn, have flere sociale goder og arbejde mindre end alle andre. Dette samtidigt med en voksende mængde gamle og færre arbejdsduelige til at producere.

  Jeg kan heller ikke lade være med at grine lidt af, at du får skudt i skoene, at du ikke er innovativ men ved at blive gammel 😉 Det er jo netop et tegn på innovativ tankegang og vildt blod i årerne at kunne se en udvikling. Og agere på den.

  Selvfølgelig kan hverken en pølsevogn eller et tømrerfirma outsources til Thailand eller Indien. Men begge dele kan ejes af kinesere f.eks. – som Volvo, Hummer og store dele af verdensøkonomien er det allerede. Og på sigt er det jo bare sådan, at det er ejerne, der bestemmer…

  Nå ja – hvis man ikke kan se, at færre arbejdstimer, højere lønninger og flere udgifter til arbejdsgiverne udhuler fundamentet, skal man jo bare lade være med at se det. Men skægt er det da, at fortidens hippier, der forsøgte at råbe op om en kommende miljøproblemstilling for 20 år siden i dag er blandt dem, der kalder dig (Martin) for gammel og dommedagsprofet.

  Verden er sjov – med eller uden kinesere 🙂

 • Mikkel deMib Svendsen 1. februar 2010 at 17:02

  Thomas, jeg ved ikke om det er mig du hentyder til, men godt nok er jeg opvokset i en tid og et miljø hvor der i sandhed blev kæmpet for mange “spændende” dommedagsprofetier, men jeg har nu personligt altid haft min skepsis overfor dem.

  En af dem jeg husker bedst – og som holdt mange børn søvnløse i 70’erne, var “syreregn” der i løbet af få år ville slå alle skovene ihjel og gøre jorden iltfattig. Det lød som den rene kvælningsdød. Der var mindst ligeså præcise videnskabelige argumenter for at det VILLE ske – som der er for, at Martins frygt for Danmark bliver til virkelighed. Ja, nok i virkeligheden endnu bedre “beviser” på det. Og alligevel skete det ikke.

  Om det så skyldes, at det er sværere at spå om fremtiden end mange vil erkende, eller om det er udtryk for at vi som mennesker bare er enormt gode til at omstille os når det er nødvendigt ved jeg ikke. Men faktum er, at det der blev præsenteret som fakta for mig da jeg var lille ikke kom til at ske.

  Og jeg tror det samme vil blive tilfældet for Martins dommedagsprofeti i denne video 🙂

  Jeg synes det er en misforståelse i hele snakken om globalisering, at det handler om, at vi alle skal ned på samme niveau. Danmark skal ikke konkurere med udviklere man i nogle lande kan få til 2-3.000 kroner om måneden, eller arbejdsvilkår vi skrottede i 50’erne, ligeså lidt som vi skal konkurere med syerste til få hundrede kroner i Kina. Vi skal konkurrere der hvor vi er bedre – der hvor VI kan gøre en forskel – for såvidt angår de områder, som faktisk ER i en global konkurrencesituation. Og det er som sagt langt fra alt.

  Det er virkeligheden ikke anderledes end snakken om hvordan du konkurerer indenfor et mindre marked – f.eks. online med en webshop. Her kan de fleste af os godt blive enige om, at der er plads til mange på markedet – ikke bare dem med den laveste pris, men også dem med den bedste service, bedste add-on produkter, bedste levering, lokal support eller hvad det nu er hver enkelt webshop possitionerer sig på.

  Pris er ikke den eneste faktor – kvalitet, service, lokalitet osv er det bestemt også. Ellers ville Martin jo heller ikke have Købt en rigtig Porshe, men kunne have nøjes med en af de Kinesiske kopiversioner 🙂

  Engang i fremtiden er det da meget muligt, at Kineserne laver biler der så gode, at Martin vælger en sådan frem for hans elskede Porsher (selvom jeg nu godt kan have mit tvivl, med det kærlighedsforhold han har til netop det bilmærke). Men så finder Tyskerne nok en ny måde, at gøre sig værdifulde indenfor bilområdet – eller helt nye områder.

  Pesimister vil altid påstå at de skam ikke er pesimistiske, men blot realistiske. Jeg har som sagt hele mit liv hørt på pesimister fra alle fløje i Danmark – men alligevel må jeg konstatere, at vi år efter år – i det store hele – har fået det bedre og bedre. Danmark er på mange måder bedre i dag, end da jeg var barn, og meget bedre end da min far var barn. Og jeg er ikke så frygtelig nervøs for, at det ikke også vil være endnu bedre, når mine børn bliver voksne 🙂

 • Rosenstand 1. februar 2010 at 17:10

  Jo Mikkel – blandt andet til dig 😉

  Jeg kan også godt huske syreregnen – og jeg husker også, at så mange tog det alvorligt, at skorstene på industrier og kraftværker fik svovlvaskere installeret – med en dramatisk reduktion af svovlindholdet i f.eks. svenske søer til følge.

  Jeg er bare lidt efter, at så mange vælger at være ekstremt sort/hvide i denne debat. At Danmark skal til at tænke sig om, er jo ikke synonymt med, at vi skal NED på niveau med kineserne f.eks. Det betyder jo i højere grad, at vi skal passe på, hvis vi skal holde det niveau, der er i dag.

  Jeg hylder bestemt ikke pessimismen, men jeg vil heller ikke være Leif Lalleglad, hvis jeg kan se et muligt problem.

  Og lad mig bruge din egen yndlingsargumentation overalt i debatter på nettet: Bare fordi du i hele dit liv har hørt på pessimister, uden deres spådomme er gået i opfyldelse, er det jo ikke ensbetydende med, at ingen pessimistiske spådomme kan gå i opfyldelse. Den kendte du godt, ikke?

  Debatten er skidevigtig – og den bør føres, for det er ud fra argumenterne, at visioner opstår. Og dermed løsninger. Jeg ønsker af hele mit hjerte, at Martin, jeg og de andre “pessimister” tager fejl.

 • Kristian Pedersen 1. februar 2010 at 17:10

  “Når snakke falder på landbruget, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor meget de er blevet støttet i hoved og r.. de sidste rigtig mange år, men alligevel er de dybt forgældede.
  Jeg tror ikke landbrugsstøtten har bragt noget godt med sig, men det har været en meget dyr ordning for borgerne i EU, vi har nogle meget høje fødevarepriser på den baggrund.
  Når fødevarepriserne stiger, så vil vi gerne have noget mere i løn, for at kunne betale den højere pris, det er der jo ikke noget underligt i. Hvis vi skal starte et sted, så skal vi nok starte med at kæmpe for at afskaffe alt hvad der hedder landbrugsstøtte, eksportstøtte og toldbarriere, så kunne der måske begynde at ske noget.”

  Nu har jeg med undtagelse af de sidste par år haft noget at gøre med landbrug hele livet, så jeg ved en lille smule på området og uddannet landmand. Støtten til landbruget gør altså ikke fødevarerne i køledisken dyrere. Det gør dem langt billigere. Priserne holdes kunstigt nede af støtten, så Europa har en chance i konkurrencen med resten af udlandet. Hvis vi sagde støtten blev afskaffet i morgen, ville folk stå og tude ved køledisken, fordi en liter mælk koster en 10’er og en kotelet 25 kr. eller hvad den reelle pris nu ville ende på. Det ville hurtigt resultere i kød fra lande uden for EU, hvor de mange steder behandler dyr og marker på måder vi ikke vil acceptere herhjemme, men det kan vi jo blive tvunget til at lempe på, hvis vi vil være med.

  De danske landmænd er nogle af de mest veluddannede og effektive i verden, men vi har også de skrappeste krav i verden. Man kunne sige det bedste ville være fri konkurrence, og det ville også være bedre for de fattigere lande, da de så også vil kunne konkurrere med vores marked, hvad de nu alligevel kan p.g.a. billigere produktionsomkostninger. Det ville virke langt bedre og hurtigere end at sende dem u-landstøtte osv. , men på sigt vil det koste noget af vores velstand, men mon ikke vi holder os i live alligevel, hvis det skulle ske.

  Dansk landbrug er i en krise, der er meget alvorligt. Det er ikke kun finanskrisen. Det er de danske landmænd der bukker under for konkurrencen i lande, hvor dyrevelfærd og harmonikrav ikke har så meget at skulle have sagt. I Danmark skal man have et vist areal pr. dyreenhed (harmonikrav). Derfor har jordpriserne de sidste 10 år gået sindsygt op i et niveau, hvor der er solgt jord op til ca. 350.000 pr. hektar. Det kan dyrene ikke forrente. Det eneste der kan, er højere stigninger på jorden. Den er faldet enormt, og jeg har for nylig hørt om jord på Mors, som er noget af det bedste i Danmark, solgt for 85.000 pr. hektar. Det betyder at et landbrug, hvor de har købt jord for et par år siden, vil have en konkurs og kæmpe milliongæld, hvis ikke banken har is i maven, og tror på bedre tider. Jeg kan sagtens huske da Hollænderne begyndte at komme herop, fordi jorden dernede kostede “vanvittige” 150.000-200.000 pr. hektar. De er forlængst begyndt at rejse hjem igen 🙂 .

  Om 3 år fra 1. januar 2013 har desværre også mørke udsigter. Når der laves nybyggeri i dag, skal det laves til løsgående svin. Men alle de eksisterende stalde skal bygges om, eller der skal laves nye hos alle de landmænd der stadig har søer i bokse, der skal lægges om til løsdrift. Det er besluttet i folketinget, og det er bare en af de ting danske landmænd skal leve op til, som andre ikke skal. Det kan være positivt de går løse, selvom der skabes en rangorden, hvor de svage får prygl, men det er også meget dyrt at investere i.

  Så dansk landbrug skal ændre sig. Vi skal måske satse på specialprodukter der kommer fra dyr med bedre dyrevelfærd. Problemet er bare, at de endnu ikke går så højt op i dyrevelfærd i mange af de lande vi eksporterer til endnu, så de vil stadig vælge det billige kød fra Brasilien, Argentina eller andre lande.

  Det er svært nok at skabe en holdning i samfundet, der gør folk er villige til at betale mere for kød, ost osv. . Er villigheden der, skal landbruget nok indstille sig lynhurtigt, der vil gøre det muligt at lave en dansk nieche. Der sælges mere og mere kød i DK, hvor dyrene kommer fra systemer med bedre dyrevelfærd, men det er en lang og sej kamp, og jeg er ikke sikker på Dansk landbrug overlever de mange år det vil tage, før lande uden for EU er villige til at lægge langt flere penge for kød fra Danmark, der kommer fra svin i løsdrift. Da jeg var i landbruget, vil tro for 4-5 år siden, blev der lavet en undersøgelse. 50% af de danske landmænd ønskede landbrugsstøtten udfaset. Jeg ved ikke om tallene ville være de samme i dag, men det skal ske over en del år, mens der lægges en slagplan for fremtiden.

 • Mikkel deMib Svendsen 1. februar 2010 at 17:22

  Thomas, med al respekt, så er der altså meget forskel på om man skal gøre A eller B i forhold til en marketingaktivitet – og så hvordan man styrer et land. En vigtig “detalje” er f.eks. at marketing ikke er demokrati – der skal ikke tilgodeses andre end en selv.

  Mange af de ting, som Martin argumenterer for at der skal gøres vil kræve en ekstrem radikal ændring af f.eks. hele vores system med at arbejdsmarkedets parter selv forhandler vilkår hver 4. år. Det er ellers et meget liberalt system – langt mere liberalt end mange andre lande, der i højere grad lovgiver sig ud af reglerne på arbejdsmarkedet.

  Jeg har meget svært ved at se hvordan de ting du, Thomas, og Martin ønsker – som jeg forstår det, på en demokratisk måde. Der er flere der har forsøgt med den retning – fra Foghs “minimalstat” til tumpetanken Cepos. Ingen af dem har foreløbigt fået meget tilslutning til det.

  Da jeg var meget ung troede jeg en kort tid på revolution som vejen til det bedre. Det gør jeg ikke mere. Nu tror jeg på, at demokrati er den mindst dårlige styreform der er. Jeg kender i hvert fald ikke til mindre dårlige alternativer.

 • Thorborg 1. februar 2010 at 17:34

  @Mikkel, Jeg ved ikke om du gør det med vilje, men du lægger en del ord og holdninger i min mund..
  Jeg har ikke på noget tidspunkt snakket om hvordan landet skal styres eller laves om. Jeg mener bare jeg kan se en tendens, som alle danskere med hang til velfærd bør interessere sig for.

  Jeg snakker ikke dommedag, jeg er ikke “USA elsker”, jeg er ikke for at danskere skal arbejde 80 timer om ugen for ingen løn, faktisk kommer jeg ikke med løsningsforslag. Jeg kommer blot med en observation og den vil jeg gerne dele med andre, da jeg håber at vi sammen kan finde en god løsning, så Danmark også i fremtiden kan tilbyde sit folk et godt liv.

  Og mere er der sådan set ikke i det Mikkel 🙂

  Dbh Martin

 • Rosenstand 1. februar 2010 at 17:57

  Uha – jeg tror skam også på demokrati. Og jeg tror på, at et godt demokrati med jævne mellemrum skal have sine tankebaner udfordret.

  Jeg kommer egentlig heller ikke med nogen specifikke løsningsforslag – som Martin heller ikke gør det, så jeg er ikke med, hvad det er for ting, Martin og jeg ønsker? Altså udover et stærkt og godt Danmark med plads og velfærd. Vi udtrykker vel blot en bekymring for, om det kan lade sig gøre fortsat – med de nuværende arbejdsmetoder.

  Skal der ske ændringer i Danmark, skal de komme på demokratisk vis – alt andet er udelukket i mit tankesæt. Og hvis “folket” ikke vil have de ændringer (som jeg er overbevist om er nødvendige), er det et valg, der skal respekteres. Ligesom konsekvenserne af det valg.

  Jeg har mit på det tørre – og trods at jeg er en ærkekapitalist, kan jeg godt have et hjerte for de børn, der skal overtage butikken engang – og for de gamle, der ikke har den opsparing og de muligheder, jeg har. At lade stå til er bare ikke min stil – ligesom deciderede dommedagsprofetier heller ikke er det. Jeg har bare tilgode at forstå, hvordan den nuværende velfærd skal kunne finansieres om 10 år – og om 20 år.

  Men som nævnt: Jeg håber jeg tager fejl.

 • Mikkel deMib Svendsen 1. februar 2010 at 18:08

  Jeg forsøger skam ikke at lægge dig ord i munden, Martin – jeg forsøger blot at fortolke dem, og de andre kommentarer der har været her, og forholde mig lidt praktisk og realistisk til dem. Hvis det skal give nogen mening er det vel noget der skal udmynte sig i noget praktisk … 🙂

  Omend jeg ikke har sagt det håber jeg da at du er “USA elsker” – det er jeg. Det er et fantastisk land, som der er masser at blive inspireret af. Men der er da også meget man med rimelighed kan kritisere og som jeg ikke synes vi skal genbruge i Danmark.

  Nogle af de eksempler andre har bragt i denne tråd handler om, at de kan få medarbejdere for et par tusinde om måneden, eller få gravide kvinder til at knokle i 38 graders varme “uden at brokke sig”. Og her er det så at jeg understreger, at jeg ikke mener det er den konkurrence vi skal gå ind i.

  I øvrigt er jeg overbevist om, at mange af de lande, hvor man kan spise folk af med meget lave lønninger og arbejdsforhold som ingen danskere ville finde sig i, kommer til at ændre sig meget mere end Danmark. I takt med at deres demokratier forbedres, folk får mere viden og uddannelse, vil de også begynde at stille de samme krav, som andre i vores del af verden også har gjort.

 • Peter Skouhus 1. februar 2010 at 19:58

  Hey Mikkel…smukt skrevet, jeg snupper lige bolden her 😉

  Jeg har lavet svar til dig som du kan se ved at klikke på følgende link. Jeg syntes vi skal holde det hele på et seriøst niveau.

  http://www.youtube.com/watch?v=7YXBVCx7bak

  Mvh

  Peter

 • Thorborg 1. februar 2010 at 22:13

  Prøv at læse denne artikel:
  http://www.nytimes.com/2010/01/13/opinion/13friedman.html

  Der er godt gang i verden for tiden 🙂

  Dbh Martin

 • Torben Rudgaard 1. februar 2010 at 23:59

  Har lige lyttet/læst mig gennem Thomas Friedman – The World is Flat.
  Den passer utroligt godt på vores diskution her og viser et USA hvor alt hvad der kan outsources bliver outsourced. Dette gavner de rige der forstår at udnytte det enorme marked af 3,5 mia mennesker i Asien og det skader middelklassen og de fattige utroligt fordi de slet ikke kan se og/eller forstå at udnytte de samme muligheder.

  Mikkel siger at han ka ikke få sin hotdog i Manilla, men i USA har McDonals mange steder gået så vidt som til at outsource den person der tager mod bestillingerne i McDrive. Tænk lidt over den.

  Langt de fleste revisorer i USA outsourcer alt deres arbejde og kan nu klare det samme workload som enkeltmand hvilket før tog et team på 20 revisorer. Tænk et boost det gir i overskudet.

  Går du ind på et hospital i USA og får taget et MRI (eller andre tests) så kan du ofte få resultatet allerede dagen efter fordi lægen der tager testen sender den til Indien hvor 20 læger kigger billederne igennem og sender en analyse tilbage som lægen i USA har næste morgen tidligt.

  Thomas Friedman beskriver i bogen at han besøgte en ven i Detroit og da hans ven spurgte sin lille datter “can you tell dad where cars are made” så svarede hun “Japan”. En lidt skræmmende realitet når man bor i Detroit.

  Jeg ved godt at Danmark ikke er så langt som USA endnu, men det kommer! Og er du en af dem som ikke forstår at udnytte disse muligheder så blir du en af taberne der pludseligt ser dit arbejde sendt ned til Kina eller Indien. Og med de milliarder vi har her i Asien så ka de SAGTENS finde folk mere kvalificerede end dig, der vil arbejde dobbelt så længe til en tiendedel af prisen, tro mig, jeg ser det hver eneste dag.

  I en flad verden er dem som laver det hurtigst og billigst der vinder, det er ikke nødvendigvis dem der laver det bedst. Som Amerikanerne siger.. “The relentless quest for efficiency “.

  The World is Flat er en af de bedste bøger jeg har læst og den kan VARMT anbefales! I mine øjne er det et MUST read for alle entrepreneurs.

  (og som en lille slutning…. for 1 uge siden smed jeg en job annonce ud for at finde en “Web Application GUI Spealist” – jeg har fået over 700 ansøgninger allerede…Asia is on fire!)

 • Peter Skouhus 2. februar 2010 at 00:21

  @Torben Enig!

  Når det er sagt vil jeg vil faktisk gå så langt som at sige at outsourcing er total gammeldags. Kun gammeldags virksomheder outsoucer.

  I 2010 er det anderledes, progessive og moderne virksomheder skal da købe direkte fra leverandøren i Asien hvad enten det er arkitekt tegninger, IT eller vandpumper, de skal ikke gå igennem et fordyrende mellemled i Danmark, en mr. 50%. Det er ytt og gammeldags….forget it, over de næste par år vil de fordyrende “konsulenter” afgå ved en stille død.

  Åbent spørgsmål til debatten:
  Hvorfor skal man som Dansk virksomhed f.eks købe it og software gennem et Dansk software hus når man selv kan gå til Asien og købe noget som er lige så godt direkte fra leverandøren?

  Husk på at folk vil altid tage det billigste produkt, altid….

 • Mikkel deMib Svendsen 2. februar 2010 at 03:18

  > Husk på at folk vil altid tage det billigste produkt, altid….

  Det er ganske enkelt ikke korrekt.. Selv Martin har ofte understreget at der er andre faktorer der afgør folks valg end bare prisen. For mit eget vedkommende sker det tit. F.eks. køber jeg ALDRIG mine computere det billigste sted – men derimod et sted, hvor jeg kan være (mere) sikker på en god service. Det betaler jeg gerne en højere pris for. Jeg giver også gerne mere for mine fødevarer, hvis jeg “føler” at det gavner dyrene (uanset om det så faktisk gør).

  Så nej, prisen er absolut ikke den eneste faktor.

 • Peter Skouhus 2. februar 2010 at 03:38

  @Mikkel… allow me to clarify.. det jeg mente var at: Folk vil altid købe det som giver bedst værdig … det var det jeg skrev ovenfor og du ved jo godt at det var det som jeg ment 😉 but granted jeg fik mig udtrykt forkert ….

 • Johnny Speiermann 2. februar 2010 at 03:39

  Jeg røg desværre lidt af sporet undervejs og er ikke helt opdateret på alle indlæg, men vil godt lige komme med et indspark omkring outsourcing.

  Inden for oversættelsesbranchen er der også i mange år gjort omfattende brug af outsourcing, men det begynder at give problemer.

  Der findes stort set ikke nogen oversættelsesbureauer, som har interne oversættere. I mange år har branchen nydt godt af, at hver gang de har skåret ned på medarbejderstaben som følge af outsourcing, så har de kunnet benytte de fyrede oversættere som freelancere. Det har haft den store fordel, at de har fået nem adgang til erfarne leverandører.

  Men, da de ikke længere selv oplærer medarbejdere, så begynder antallet af erfarne og kvalificerede ressourcer at falde meget kraftigt, og de fleste bureauer har derfor efterhånden meget svært ved at levere den kvalitet, som kunderne efterspørger.

  Samtidig er prisen som i mange andre brancher kraftigt faldende (også i gode tider), så de få resterende oversættere, der stopper hos bureauerne, de finder andet fast arbejde i stedet for at ende som kvalificeret leverandør.

  Vi har eksempelvis kunder, der bruger en kvalitetsmatrix, som skal give 75 % for at man lige består. Det forventede niveau er 90+ %. I øjeblikket laver vi korrektur på opgaver, hvor niveauet er under 50 %.

  Det betyder igen, at kvaliteten begynder at være så ringe, at slutkunderne bruger flere og flere penge på at investere i løsninger inden for maskinoversættelse – det ser ganske enkelt bedre ud i forhold til personoversættelse – både fordi maskinoversættelse bliver bedre, men bestemt også fordi kvaliteten af personoversættelse bliver dårligere, så gabet mellem disse mindskes.

  Så det begynder at se ud som om, at oversættelsesbranchen har skudt sig selv i foden ved at satse for ensporet på outsourcing.

  Der er faktisk eksempler på, at nyuddannede oversættere accepterer priser på ned til 0,03 eurocent pr. ord. En erfaren oversætter leverer omkring 2.500 ord om dagen i god kvalitet, så vi er nede på noget, der ligner 500 kroner i dagsomsætning som selvstændig. Det duer måske nok, hvis du bor i Timbuktu eller Langtbortistan, men det er ikke der, det vrimler med danske oversættere.

 • Rasmus J. 2. februar 2010 at 07:05

  @ Mikkel deMib

  Forskellen fra 40 år siden også idag er, at den gang var Danmark verdens 7. rigeste land… idag er vi det 13. (lucky 13), og indenfor de næste 10 år er vi nede på en 18 plads.

  Denne 13-18 plads skal så betale for den største ændring i demografien nogensinde (øget forsøgerbyrde), kæmpe imod en accelerede globalsering (der ikke venter på nogen), alt imens der allerede er gigant underskud på Statens regning.

  Demografien, Globaliseringen, og Underskudet går ikke i sig selv – de er hoppet op af æsken, og er nu igang med at æde det der var Danmark.

  og som man siger over vest på “There’s no such thing as a free lunch”….

 • Mikkel deMib Svendsen 2. februar 2010 at 08:05

  Rasmus, skal jeg forstå dig sådan, at du i modsætning til jeg, ikke mener at Danmark er både bedre og rigere end vi var for 40, 60 og 100 år siden?

  Der er jo noget påfalende i regnestykket ik? Du siger at Danmark relativt er blevet fattigere – røget ned ad liste, samtidig med at jeg tror de fleste danskere vil skrive under på, at de økonomisk, materielt og ja på de fleste punkter har det bedre i dag. Hvis et fald fra en 7. plads til en 13. plads giver SÅ store forbedringer, ser jeg da frem til at vi “falder” yderligere 🙂

 • Jacob rohde 2. februar 2010 at 08:12

  En anden ting, som lidt spiller ind i denne debat, er at stort set alle tal og indikationer man bruger på at vurdere landenes tilstand er baseret på vækst, vækst og atter vækst.

  Vækst er godt, men man af os (altså lande) er nok ved at nå et niveau hvor den evige fokusering udelukkende på vækst er ved at grænse til det meningsløse, især set i lyset af moder jord. Det er nok på tide også at vurdere det på andet end vækst, vækst og kun vækst. Er vækst entydig lig med fremgang – og kan fremgang kun blive våret af vækst?

  Selv som en stærk “believer” af kapitalismen tror jeg at verdenen har ændret sig så meget at vi alle skal til at tænke lidt utraditionelt – det er ikke 1960’erne længere.

 • Mikkel deMib Svendsen 2. februar 2010 at 08:20

  Kapitalisme er fundamentalt set et “kædebrev” (eller pyramidespil, om du vil) – så længe der er vækst går det godt, men når væksten dæmpes eller stopper helt, så vil dem nederst i pyramiden lide.

  Sjovt nok er pyramidespil og kædebreve i sin rene form forbudt i de fleste lande 🙂

  Der findes forskere, der arbejder med nye økonomiske tanker om “nulsums vækst” – nogle rigtig spændende tanker, der bl.a. bygger på biologers observationer af økosystemer med ekstrem høj vækst, men uden at den samlede biomasse stiger (hvilket f.eks. er tilfældet i tropiske jungleområder). Måske er den den vej i skal – væk fra “kædebrevenes” tid, som altid vil føre til tabere til sidst.

 • Jacob rohde 2. februar 2010 at 08:25

  @Mikkel

  Præcis. Den klassiske kapitalisme – eller kapitalismen generelt – er måske en model der passede til forrige århundrede, men som ikke giver mening længere.

  Super spændende egentlig!!!!

 • Lau T. 2. februar 2010 at 15:49

  Ja pga. af Danmarks relativt frie økonomi historisk set er Danmark velstående i dag. Men støt og sikkert ryger landet længere ned på listen. Dem der er gamle i dag kan måske være ligeglade, men hvad med de yngre generationer? Vil de være tilfredse med næsten at stå stille de næste mange årtier økonomisk set?

  Det nuværende system i Danmark holder ikke. Hvert barn der bliver født i Danmark er i gennemsnit en stor nettoomkostning for statskassen siger de officielle tal. Der er underskud på finansloven 2010 på ca. 90 mia kr. siger de. Altså må man konstatere at alt ikke er rosenrødt. Og som Rasmus J. nævner kommer der en øget forsørgerbyrde.

  Så man kan enten reducere det offentlige samt skatter for at forbedre økonomien. Eller man kan øge skatterne og forværre økonomien endnu mere. Eller lade stå til indtil det bliver værre.

  Folkepension og efterløn er som et pyramidespil. Dem der er med fra starten får fordelene og skubber omkostningerne over på de næste. De penge som der bliver udbetalt er ikke nogen som modtagerne har tjent og sparet op. Det er nogle som de næste generationer skal indbetale. Da modtagerne var unge var betalte de ikke selv til sådan et system.

  Er der nogle der kan forklare hvorfor unge mennesker skal betale for at raske 60 årige kan holde fri og spille golf etc. (efterløn)? Hvad er der galt med at spare op til sin egen tidlige pension?

  Kapitalisme er et misbrugt ord, men hvis vi taler om handel/frihandel så er der ikke tale om et nulsumsspil. Mange forstår ikke rigtigt at bare fordi nogle skabe værdi og får øget velstand betyder det ikke at andre tilsvarende mister velstand et andet sted. Hvis folk tror at handel er et nulsumsspil er det ikke så mærkeligt at de er socialister.

  Ang. miljø, så er det kun velstående lande som har råd til at interessere sig for det. Så hvis man gerne vil have ren luft osv. er det en god idé at have råd til det.

 • Torben Rudgaard 5. februar 2010 at 07:46

  Lau T. kanont indlæg. Jeg giver dig 100% ret!

  Spørgsmål…
  hvorfor får unge ingen uddannelse i hvordan vi investerer´eller sparer op til vores egen pension?
  hvorfor får ungen ingen uddannelse om hvordan iværksætteri, investeringer og money management fungerer?
  hvorfor forlader min højt uddannede kusine sin 13 årige lange uddannelse UDEN at kunne udfylde sin egen selvangivelse eller lave et simpelt privat budget?

  Seriøst,. er der ikke noget helt galt med vores uddannelsessystem?

 • Mikkel deMib Svendsen 5. februar 2010 at 13:33

  Den mest dovne lønmodtager i Danmark p.t. må da vist være vores Statsminister:

  – Han kunne ikke passe sit job under klimatopmødet
  – Han tager “første barns sygedag” (med en halvvoksen dater) til fordel for aftalte møder
  – Han har taget vinterferie i utide og ladet sine børn droppe skolen

  Hvordan kan man forvente at andre danske lønmodtagere skal tage sig mere sammen med sådan en ledelse?

 • Christian M. Andersen 5. februar 2010 at 18:41

  Ja den er helt gal i DK, men vil være det frem til 2044!
  Og den politik man har ført har været katastrofal, nu skal vi så smage hammeren af forfejlet politik.

  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/02/05/224004.htm

 • Thorborg 5. februar 2010 at 20:57

  @Christian, Mikkel han ved bedre, bare vendt 😉

 • Christian M. Andersen 5. februar 2010 at 21:13

  @Thorborg, hehe, ja Mikkel svinger tasterne i denne blog. Men enig i at DK’s nuværende statsminister er den mest dovne lønmodtager i DK for tiden. Som Greenpeace rigtig skrev på banneret til Dronningens middag: Politikere snakker, rigtige ledere handler!

  Den kan vi så lade stå et øjeblik.

  For det er lige præcis hoved på sømmet. Stop alt det snakkeri, og træk fingere ud før den sidder fast bagi, og skab noget ved at handle. Det virker som om at alle i 20 år har vist der kom en flodbølge, men man har skubbet den foran sig. Og forgyldt en i forvejen møgforkælet generation med efterløn. Og nu står de helt handlingslammede og kigger på at den kommer væltende som i katastrofefilmen 2012.

  En ting er helt sikkert, jeg står fandme ikke stille og kigger op. Jeg er gået igang med at fælde træer, og bygge en Ark.

  En god ven fortalte mig engang at det er de tomme tønder der buldrer mest. Og det har han faktisk ret i. Det er sent og nu skal jeg i seng, men glæder mig til et rul mere i denne spændende debat.

 • Mikkel deMib Svendsen 5. februar 2010 at 21:28

  Ja, jeg ved f.eks. at meget store dele af dem der bliver pensionister i de kommende år har så gode opsparinger og bi-indtægter selv at der ikke er nogen grund til at de skal forsørges af andre. Men ikke alle.

  Jeg ved også, at en stor del af dem har millionværdier i deres ejendomme, der næsten skattefrit i sidste ende overdrages til nogle forkælede arvinger, der i stedet for burde lette røven og tjene deres egne penge selv. At så store indkomster ikke beskattes – mens andre der har meget mindre skal betale skat til at forsøge dem der har disse værdier er helt ude i hampen.

  Med andre ord – der ligger masser af værdier i de generationer der står foran pensionsalderen i de næste 20-30 år. Og de værdier overses normalt helt synes jeg.

  Iøvrigt tror jeg helt af sig selv at der vil være mange flere som ikke helt stopper med at arbejde, når de bliver gamle. Både din og min far, Martin, bidrager begge rigtig meget – selvom de begge er godt oppe i årene. Det synes jeg at jeg ser flere og flere der gør. Uanset hvordan de så lige bidrager har det en samfundsværdi, som jeg også synes man tit overser. Og så synes jeg det virker som om det gør dem gladere 🙂

  Det der bekymrer mig mest er hverken de unge eller de gamle – det er den fremmedfjendske, anti-globale og frygt-fokuserede politik, som har et ubehageligt tag i store dele af Europa – inkl Danmark.

 • Torben Rudgaard 6. februar 2010 at 09:07

  Den her passer godt i vores debat… og den er skræmmende!

  http://borsen.dk/politik/nyhed/175980/newsfeeds_rss/

  Flertallet lever nu af statskassen
  06-02-2010 08:08
  Fra i år vil der være flere danskere, der lever af statskassen, end der er borgere, som bidrager til den, og sådan vil det med få års undtagelse vil fortsætte helt frem til 2044. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten med baggrund i en analyse foretaget af den liberale tænketank Cepos. Analysen er baseret på vis tal fra Finansministeriet,.

  Ifølge økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) udgør det en dobbelt udfordring, fordi der ikke kun bliver færre til at forsørge flere – men også fordi det primært drejer sig om flere pensionister, som er dyre i ældrepleje og sundhedsydelser.

  “Det hænger ikke sammen på langt sigt, og derfor skal vi gøre noget,” siger ministeren.

  Landets økonomer peger på tre løsninger: hæv skatten, skær i velfærden eller få flere ud på arbejdsmarkedet.

  Lene Espersen afviser på regeringen vegne de to første muligheder – og skyder diskussionen om den tredje til hjørne.

  Men der er brug for handling nu, for problemet vokser dag for dag, siger vicedirektør i Cepos Mads Lundby Hansen.

  “Vores opfordring er, at politikerne, så snart krisen er drevet over, standser tilgangen til efterlønnen og hæver pensionsalderen til 67 år. Det vil give 200.000 ekstra i beskæftigelse, så vi igen bliver flere om at forsørge færre,” siger Mads Lundby Hansen.

  Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd afviser den løsning.

  “En afskaffelse af efterlønnen vil kun give halvdelen af, hvad det vil give at ophæve skattestoppet, siger han.

  /ritzau/

 • Mikkel deMib Svendsen 6. februar 2010 at 09:11

  Jeg synes politikerne helt glemmer den mest åbenlyse løsning: Vi kan da bare slå alle de gamle ihjel. Hvad skal vi bruge dem til? 🙂

  En hurtig og kraftig influenza skulle nok kunne klare det meste

 • Christian M. Andersen 6. februar 2010 at 09:55

  @Mikkel deMib Svendsen, se det var da noget af en udtalelse der kan forarge folk. Hvis vi nu leger videre med dine tanker et kort øjeblik.

  H1N1 blev en kommerciel succes, den skabte en masse omsætning, men den løste ikke formålet, nemlig at slå 25-50% af befolkningen ihjel. Iflg. en iværksætter, Mads Grønlund Dinesen, er alle dem der blev vacineret, en hemmelig tidsindstillet biologisk bombe på niveau med EBOLA. Udbrud kan trigges fjernstyret og helt synkront bla. fra http://www.ebola.nu. Det er dog under forudsætning at vedkommende er på Internettet og surfer med IE med et installeret H1N1 REMOTE plugin. Og denne er forklædt som en SP til Windows her i november 2009.

  Denne Mads forlanger nu, som ren afpresning, at vi alle donerer et større beløb (mere end 250.000 pr. snude (surt at have 2 næser så!) på http://www.projekthaiti.dk/ og dette skal ske inden udgangen af feb. måned. Sker dette ikke, vil han via en mellemand – en lagermedarbejder hos Bacardi-Martini Danmark – sørge for at vi får verdens største EBOLA udbrud.

  Derfor spørg jeg dig kære Mikkel. Hvad fanden stillre vi op?
  1) tager vi ud og sparker ham i no**** og klipper hans net-forbindelse ?
  2) korslutter indernettet og forbryder computere af enhver art?
  3) opgir og indbetaler det beløb der forlanges og håber så at koden slettes?
  4) køber aktier op i selskaber der producerer toiletpapir og papirlommetørklæder (det må forventes at mange får næseblod og skider tyndt og rødt under sådan et outbreak) og derefter scorer aktiegenvistens himmelflugt?
  5) opgir det hele og tager i biograf, mens man drikker sig fuld i Cola og Bacardi?

  Jeg er sgu lidt i tviv og ville derfor gerne dele mine bekymringer med dig. S.u. evt. via lystavlen på Politikens Hus (hvis du kan hacke den) ellers via DSB informationstavlerne eller herinde i en kommentar hvis alt andet kikser.

  Venligst
  Christian

 • Lau T. 6. februar 2010 at 13:18

  http://www.business.dk/oekonomi/gaeldsbombe-truer-danmark

  Nu begynder det måske langsomt at gå op for folk. Politikerne tør stadig ikke rigtigt at foreslå bare små skridt som at stoppe tilgang til efterløn, stoppe vækst i det offentlige og at helt fjerne topskatten. Det skulle de have gjort for lang tid siden.

  Under den nuværende regering bruger det offentlige mange flere penge end under Nyrup. Venstre og Konservative fører økonomisk næsten mere socialdemokratisk politik end socialdemokraterne gjorde. Det offentlige er i hvert fald større. Stort set alle politikerne stikker hovedet i sandet og tør ikke at lave upopulære reformer. De er ligeglade, de vil bare beholde deres job.

  Løsningen er ikke at finde ud af flere måder at beskatte virksomheder og befolkningen. Den offentlige sektor er for stor og skattesystemet straffer produktivitet for meget (høj skat).

 • Christian M. Andersen 6. februar 2010 at 14:02

  Det er en meget alvorlig situation. Og problemet er grundlæggende det, at politikerne ikke bruger resourcer og tid, der hvor der skal sættes ind! Den politiske ledelse er elendig og under kukke fede Løkke’s lederskab, ja mangel på samme, der er Christiansborg blevet danmarks største og dyreste børnehave.

  Det var virkelig trist at se at politikerne på et tidspunkt var mere optaget af Burkaforbud, når Burkaudvalget gjorde gældende,at under 20 personer i DK bar denne dragt. Endelig ville et forbud være Grundlovsstridigt. Og det var midt i en global finanskrise!!

  Hvorfor vil politikerne ikke beskæftige sig med det som politik virkelig handler om: At få forretningen Danmark til at løbe rundt? Det kan jeg så godt svare på: Der er hverken kompetance, IQ eller lyst til at beskæftige sig med så alvorlige emner. Se bare hvor ynkelige vores politikere er. Villy fra SF er lige faldet i fælden, og slår nu DF i fremmedhad.

  Anyway, de siger at folk skal arbejde mere og længere. Det ved jeg at mange familier ikke kan holde til. Det er dybt urealistisk. Samtidig får folk lov til at forlade arbejdsmarked på efterløn.

  Vores produktion af naturgas er nu faldet så meget at vi nu skal importere fra Rusland, for at kunne forsyne de mange huse, der fortsat skal tvangstilsluttes gasnettet. Det er vanvid!!!

  Vores olieproduktion falder også, og er nu stærkt faldende. Indtjeningen falder og vores egenforsyning er truet. Om 5-7 år er det slut.

  Det har vi alt sammen vist! Og i mange år. Det med den store årgang kontra den lille, har vi snakket om i 25 år. Så det kan ikke komme som en overraskelse. Så igen må man sige: politikerne er dybt uansvarlige! Hvor fanden er den langsigtede planlægning henne?

  Og de sidste 5 år har vi soldet alt op i gigantisk overforbrug. Og danske husejere er forgældede pga prisfaldene, og bomben under hele dansk velfærd, er den ekstremt lave rente, og de mere end 66% der er financieret med F1 lån. Det er en eksplosiv cocktail som vi aldrig har set før, og som intet andet land kan prale af. Det er fandme godt gået.

  Et andet problem, mange af de ældre der tror de er mange millionærer, og som har mistet store formuer i deres pensioner pga krisen og kursfald m.m., regnede vel også med at deres bolig skulle sælges. Det kan de godt skyde en hvid pil efter, for hvem skulle købe det? Den lille årgang er altså meget lille i forhold til den store, og snart går de alle på pension.

  Og den offentlige sektor er ALT for stor. Det er vokset under VK og Pia K’s hysteri. Den skattelettelse man har givet her og nu, er det kun toppen der nyder godt af. Dvs. alle dem der er presset og som er på spanden, de har intet ekstra, kun stigende faste udgifter, trods et lavt prisindex.

  Det er fandme godt gået. Er den almindelige vælger i DK ikke bare snotdumme? Og er folk generelt ikke for passive? Det mener jeg, egoismen er kommet, der er vist ikke fare for borgerkrig i DK. Se bare politistaten under COP15. Welcome to Denmark!!

  Det er ganske enkelt rablende vanvittigt. Men jeg tror det er sundt at det hele får lov at gå ad helvede til. Ja det lyder hårdt, men der skal ryddes op i dansk politik, og så skal den almindelige dansker bankes på plads, med elendighed, arbejdsløshed, faldende værdier og dårlig service. Det vil skabe motivation for at gøre en ekstra indsats og stramme balderne!

  Men som mange venner siger, løbet ER kørt for DK. Se bare de andre veludviklede lande, og deres uddannelser + meget lave leveomkostningsniveau.

  Vi har skudt os selv i foden. Vi har været snotdumme. Fremmedfjendske. Og grådige. Nu kommer der 10-15 meget sure år, som vi aldrig har oplevet dem før, og der vil meget falde fra hinanden. Men jeg tror det er sundt. Det blir bare ikke sjovt at stå nederst i fødekæden. Det blir mere vold, indbrud, bandekrige og optrapning af negative ting. Og så er der ikke langt fra USA’s tilstande til noget tilsvarende eller mere slemt i lille DK. Vi nærmer os, og vi gør det med hastige skridt.

  Hvad siger du?

 • Mads Gorm Larsen 6. februar 2010 at 17:40

  Det er sjovt at se at YouTube forslår den vel 40 år gamle sang “Der er noget galt i Danmark,
  Dybbøl Mølle maler helt ad helved’ til, ..” som værende relateret til Thorborgs opsang 🙂

 • Peter Skouhus 6. februar 2010 at 19:54

  @Christian Om politikere: (kopi af http://www.amino.dk/forums/p/64734/400073.aspx#400073)

  Politiker er erhvervs drivende som du og jeg. De har kunder (vælger) som skal være tilfreds med produkterne (love). Hvis ikke kunderne (vælger) er tilfredse så køber de ikke mere (stemmer), og politikeren mister sit arbejde.

  Omtalt politiker har jo bare givet kunderne det de vil have så de fortsætter med at købe.

  Den eneste forskel (der er forskjel) mellem dig og en politiker er at du tjener de penge som politikeren bruger, resten er fuldstændig det samme, i har begge kunder som skal være tilfredse.

  Med det lille knowhow jeg har om Dansk politik tror jeg det kan være lige gyldigt om man stemmer SF, A eller C, politiker er professionelle som lever af at være politiker og de siger alle sammen mere eller mindre det samme.

  Man burde lave en “politikker skal holdes til ordet portal” hvor politiker kan stilles til regnskab for det de går og siger og gør.

  Betal din skat med glæde 🙂

  Der er nogle universelle love som vi er nød til at holde os til:

  1. Folk vil altid købe det som giver bedst værdi
  2. Politiker vil altid sige det som flertallet vil høre (ellers bliver de ikke valgt ind).
  3. Assiater nøjagtig lige så intelligente som du og jeg, men de arbejder mere, har færre sygedage og mindre ferie

  Vi kan snakke alt det vi vil men vi er nød til at forholde os til ovenstående. Jeg kender kun en mulighed – beat them in their own game!

 • Mikkel deMib Svendsen 6. februar 2010 at 20:58

  > Med det lille knowhow jeg har om Dansk politik tror jeg det kan være lige gyldigt om man stemmer SF, A eller C, politiker er professionelle som lever af at være politiker og de siger alle sammen mere eller mindre det samme.

  Kender du deres uddannelsespolitik, forsvarspolitik, landbrugspolitik eller EU politik? Nej, det kan du ikke gøre, for så ville du hurtigt indse, at der naturligvis er store forskelle. Der er også en masse ting de er enige om – f.eks. at vi skal bevare velfærdsstaten, med et solidarisk skattefinansieret system, men der er skam meget store forskelle på mange af detaljerne.

  > Politiker vil altid sige det som flertallet vil høre (ellers bliver de ikke valgt ind).

  Det er faktisk lige omvendt – det som flertallet ønsker giver flest pladser i parlamentet og bliver dermed vedtaget. Det kaldes demokrati. Har du et bedre alternativ? Synes du det vile være bedre at overlade beslutningerne til et lille elitært mindretal? Jeg synes vi har set den slags løsninger – og nogle steder bruger de dem fortsat, men det er bare ikke den slags samfund jeg ønsker.

  Jeg synes helt ærligt også det bliver en anelse patetisk og trættende at høre på, at politikere bare skulle være sådan nogle dvaske typer der gør hvad flertallet vil have. Naturligvis findes der både dovne, slappe og små-korrupte levebrødspolitikere, men langt de fleste af dem jeg har mødt gennem tiden er satme både dedikerede, trofaste mod deres grund-holdinger og enormt hårdtarbejdende.

  Den slags ligegyldige generaliseringer om vores demokrati som du kommer med ovenfor minder om samme type generaliseringer nogle laver over for alle “de fremmede” – ja, eller selvstændige og iværksættere, for den sags skyld. Jeg kan slet ikke se hvad det gavner.

  Politik og demokrati kan bestemt ikke bare sammenlignes med al mulig anden købmandsskab. Der har været mange politikere som har forsøgt sig med den holding gennem tiden og de er fejlet hver gang. Et samfund har helt andre forpligtelser og hensyn at tage end en virksomhed og målene er langt mindre entydige. For en virksomhed er det meget enkelt: Der skal skabes overskud i butikken. For et samfund – den opgave politikerne sidder med, er det langt mere komplekst – like it or not.

  > Assiater nøjagtig lige så intelligente som du og jeg, men de arbejder mere, har færre sygedage og mindre ferie

  Så lad mig spørge: Er det noget nyt? Har de ligepludselig pludselig fået de kvalliteter? Det ville da undre mig … Har de ikke været ligeså intelligente og måske mindre syge end os i tusind år? Og har vi ikke klaret konkurrencen mod disse super-mennesker meget godt indtil nu? Hvordan kan der overhovedet være en eneste IT-ansat tilbage i Danmark, når de nu er SÅ fantastiske? 🙂

 • Peter Skouhus 6. februar 2010 at 21:22

  hej Mikkel…

  Jeg siger ikke at deres system er bedre og vores er dårligere. Jeg fortæller blot hvad vi er op i mod – i generelle vendinger, så kan man vælge at gøre noget eller lade være.

  Hvad politikere angår…well der vi fundamentalt uenige. Enkelte (Mandela, Regan, Gandhi etc. falder naturligvis ikke i den kategori) men dem vi har siddende i dag er jeg ikke imponeret over. At de brænder for deres agender og arbejder hårdt for plan økonomi vil jeg gerne tro.

  Der vil altid være IT ansatte i Danmark, lad nu være med at få det til at lyde som om jeg siger Danske IT ansatte ikke er dygtige – det gør jeg ikke. Jeg siger blot – og kan bevise – at asiatiske IT udvikler er lige så dygtige og at de arbejder flere timer i gennemsnit.

  Men efter som at verdenen ikke har nok dygtige udvikler så ville jeg ikke være bange hvis jeg var Dansk IT udvikler.

  Hvis jeg ejede eller drev en Dansk IT virksomhed så ville jeg være yderst bekymret.

  Mvh

  Peter

 • Mende Trajkovski 7. februar 2010 at 04:38

  Kære Martin

  Jeg vil kun ganske kort kommentere dit indlæg, men mest af alt skal du have ros for dit initiativ. Som virksomhedsejer i Danmark bliver det hurtigt indlysende hvilken vej det kommer til at gå og det er den vej du peger på.
  Det er svært at løbe 10 gange stærkere svarende til mere lønnen end i Asien (nogen steder), det store forspring vi havde er ved at blive udlignet.
  Vores system i Dk er selvdestruktiv, vi må jo som virksomhedsejer ikke knytte os til vores medarbejder ! Vi må jo ikke spørge dem om noget.
  Som jeg ser det p.t kan vi kun leve af det de andre “har glemt” at kigge på ! Og der skal nok være en kineser eller to der få øje på vores nicheområder. Det er kun et spm. om tid.

  MVH
  Mende,

  PS. Hils din far fra mig (jeg har været i praktik hos ham, og har gået i klasse med Katrine)

 • Mikkel deMib Svendsen 7. februar 2010 at 04:56

  I betragtning af at dette er et sted for iværksættere er jeg temmeligt chokeret over den enorma grad af tøse-klynk der finder sted. Piv, piv, piv, brok og pis!

  Hvis det er med samme grad af ynk og opgivenhed i driver jeres virksomheder så er det sgu da DER problemet ligger – og slet ikke om vi har duelige politikere eller ej.

  Tag jer da sammen for satan og gør noget ved det i ikke kan lide! Det her begynder fand’me at ligne en vuggestue for udstødte Cepos-børn 🙂

 • Michael C. Kring 7. februar 2010 at 05:40

  Hej Martin

  Liberal alliance er svaret.

  MVH
  Michael C. Kring

 • Christian M. Andersen 7. februar 2010 at 05:50

  Det er jo rystende læsning! Der er da et eller andet helt galt i Danmark.

  Eksperter vurderer, at 700.000-800.000 danskere lider af depressioner, angst, stress, spiseforstyrrelser, krisereaktioner. Antallet af danskere med sygdomme som angst, depressioner og tvangstanker koster årligt samfundet cirka 30 milliarder kroner alene i behandling. Dertil kommer udgifterne til sygedagpenge og førtidspension. Over halvdelen af alle førtidspensioner bliver nu tildelt på grund af psykiske lidelser.

  Kilde: http://politiken.dk/indland/article895469.ece

  Jeg tror seriøst at jeg hiver teltpløkkerne op og rejser, det her er dømt til at mislykkedes. Kald mig bare en Kujon, men jeg tror ikke på at tingene står til at redde. Jeg tager ansvar for mig selv og mine nærmeste. Thorborg, jeg forstår godt du er rejst, du får sgu snart selskab af mange tror jeg.

 • Christian M. Andersen 7. februar 2010 at 06:14

  @Mikkel deMib Svendsen

  Jeg tror du forveksler berettiget bekymring med dine omtalte piv og klynk. Hvis ikke vi forholder os til realiteterne, og bare fortsætter med 180 Km/t, uden at der sker nogle ændringer, så går det for alvor først rigtig galt. Det er direkte idioti ikke at forholde sig til alle de skeletter der for tiden vælter ud af skabet.

  Husk på, det er ikke mere end lidt over 2 år siden at vores daværende statsminister fortalte os alle at det gik forrygende godt. Vi fik bare ikke af vide i hvilken retning. Det går jo nemlig fantastisk godt ned af bakke og direkte i den dybe kælder.

  Uanset hvor hårdt du stramme balderne, sammen med alle andre iværktsættere og virksomhedsejere, så kan vi ikke alene ændre tingene. dertil er problemerne for massive og seriøse.

  Der skal en helt ny politisk sagsorden til og nye værdibegreber. Drop burka-snakken og start på hvorfor så mange har det så elendigt. Drop løgnene så alle har en chance for at gennemskue situationens alvor. Og så skal der noget seriøst lederskab på Elite-niveau til at vende skuden, fremfor en øldrikkende bilagsdværg der fortsat snakker om Burkaer, fremfor dk’s virkelige problemer og dermed udfordinger!

 • Torben Rudgaard 7. februar 2010 at 10:34

  @Mende Trajkovski
  Her i Thailand er der ikke nogen fagforening eller streng funktionær lov til at hæmme din virksomhed eller dine ansatte.
  Thaierne putter alle infos i deres ansøgninger.. religion, sexual overbevisning, millitær tjeneste, alder, højde, vægt, politisk indstilling, helbred… ja selv økonomisk situation (gæld). Personligt er jeg dog lige glad, jeg hyrer 100% efter skills og past performance men jeg kan godt se disse informationer kan gøre stor forskel hvis det er fysisk krævende jobs.

  Thaierne har lavet den geniale skatte regl at jeg kan trække 150% fra alt hvad jeg bruger på deres uddannelse. Ja, du læste rigtigt… 150%!!. Så når jeg sender 4 af mine ansatte til seminar i KualaLumpur/Singapore hos dyre dygtige Amerikanske og Europæiske trænere, så trækker jeg 150% fra. Det har gjort at jeg har super kompetente managers og en veluddannet staff til at køre min virksomhed.
  @Martin, det var ik lige noget Jubii gjorde meget i den gang, jeg ku sgu godt ha brugt et leder kursus før i satte mig i spidsen af et 65 mand team :-).

  Thaierne har også gjort at du kan trække 200% fra alle forbedrelser og udgifter i forbindelse med at hyre en handikappet. Dette gør at jeg sender job annoncer ud på skoler/universiteter for handikappede, dels for at få gode medarbejdere hvor andre ikke kigger men også for at få skattefordelen. Dette er sku da skide smart at gøre handikappede til en fordel for virksomhederne istedet for en belastning på stats budgettet.

  @Christian M. Andersen
  Jeg er ikke sikker på det er pga. helbredet at jeg forlod Danmark, men jeg må nok indrømme at vågne til 32 graders solskin hver dag samt 3 Thai massager om ugen og en privat kok der kan lave super lækker low calory vegetar mad ikke just har forringet mit helbred :-))))
  Men der er desværre alt for mange ting i Danmark som er direkte hæmmende for evnen til at drive og vokse en konkurrencedygtig virksomhed. USA med deres latterlige lawsuits og Frankrig/Tyskland med deres forbud mod fyringer er endnu værre og de lider under det. Den frihed jeg har til at køre virksomheder på min måde og hyre/fyre/motivere/aflønne/uddanne medarbejdere som jeg har lyst er vigtigt og giver mig en kæmpe fordel i forhold til Europæiske/Amerikanske virksomheder.

 • Christian M. Andersen 7. februar 2010 at 10:43

  @ Torben Rudgaard, hvis man får 200% fradrag for noget, så er vedkommende inddirekte en belastning på statsbudgettet. Det kan selv en handicappet se.

 • Thorborg 7. februar 2010 at 10:49

  Mikkel, du er ufatteligt kynisk.
  Enhver med en IQ over 90 kan se at der er noget helt galt og at Danmark i fremtiden bliver et helvede at leve i for dem der ikke selv kan.

  Du kan og tillykke med det, men det er der masser af andre der ikke har samme intelligens og forretningssans som dig. Du kan med din viden let konkurrerere med folk fra Manilla og da meget af det du laver kræver at man kan dansk og kender sproget indgående, så er du ikke i fare og du kan derfor fortsætte dit luksusliv, mens andre kommer til at leve i armod.
  Jeg syntes ellers jeg kendte dig som en næstekærlig og intelligent person, men i denne sag er du enten ufatteligt naiv eller direkte kynisk

  Så jeg håber at andre ressourcestærke og ansvarlige mennesker kan være med til at råbe vagt i geværd og hjælpe til at vende situationen før den bliver mere alvorlig.

  Dbh Martin

 • Mikkel deMib Svendsen 7. februar 2010 at 10:57

  > Mikkel, du er ufatteligt kynisk.

  Jeg synes det er langt mere kynisk, at der er så mange der foreslår at udfordringerne løses associalt – ved essentielt set at nedbryde både det velfærdssystem og de rettigheder folk har kæmpet for i årtier.

  Jeg kan skam sagtens se udfordringer – på samme måde som der har været mange andre udfordringer gennem historien. Jeg mener bare, at vi får et bedre samfund ved at løse dem solidarisk frem for associalt, og jeg vil IKKE give køb på vores velfærdsstat bare fordi nogle tumper i Cepos mener det er den rette vej (en agenda de i øvrigt har haft uanset hvordan det går i samfundet).

  Og jeg vil fastholde, at jeg synes det er komplet latterligt, når der er nogle der mener at alle politikere er inkompetente fjolser, der kun tænker på at blive genvalgt – særligt når de ikke har nogle som helst bud på noget bedre end demokrati. De eneste alternativer til den styreform jeg kender er ækle – og ja, kyniske.

  Og jeg synes sgu helt ærligt du er noget svag Martin, hvis du mener at det er vigtigere at fortælle folk hvor forfærdeligt et menneske jeg er i stedet for at holde dig til sagen og argumenterne. Men måske er det fordi du ikke har nogle argumenter eller brugbare forslag …

  Jeg kunne også godt finde på alle mulige modbydelige ting at kalde dig, men synes du selv det løser noget som helst?

 • Birgit - Min-Mave.dk 7. februar 2010 at 11:27

  Ang. de mange som har psykiske udfordringer og/eller fysisk handicap så vil det helt sikkert hjælpe meget hvis man ikke med det samme satte folk i den store kasse der hed ubrugelig, men lige brugte 1 time mere på hver person for at finde ud af PRÆCIS hvilke udfordringer de har, men ikke mindst også hvilke evner og stærke sider de har.

  Der er mange som – fordi det er det nemmeste – er puttet i den samme kasse som hedder førtidspensionist, uanset om de rent faktisk havde nogle erfaringer og evner der kunne være brugt arbejdsmæssigt.

  Nu er der nok mange som vil mene at de jo netop ikke havde noget at byde på, for ellers røg de ikke over i “permanent uarbejdsdygtigheds-kassen” – men sådan forholder det sig ikke. Fordi de bliver behandlet som nogen der hverken kan eller vil lave noget, vil det psykiske pres og de mange nederlag efterhånden for dem til at tro på det som sagsbehandleren fortæller dem, at en fremtid som førtidspensionist er bedre.

  Så i langt de fleste tilfælde så ville vi kunne få flere ud på arbejdsmarkedet hvis vi så deres situation fra forskellige vinkler og fra det sted hvor de stod første dag de kom ind i systemet.

  Jeg har selv været der og kæmpet noget af en kamp for at komme ud af systemet, heldigvis var jeg stædig og det lykkedes mig, I kan læse mit blogindlæg her -http://www.amino.dk/blogs/min-mave/archive/2010/02/07/kampen-for-at-blive-iv-230-rks-230-tter.aspx – men jeg kan desværre se at det ikke er alle der er så heldige.

  Hvis antidepressiv middel er en kemisk fastholdelse, så er kontanthjælpssystemet den psykiske fastholdelse, på et tidspunkt begynder man faktisk at tro på at man bare er en taber der fortjener at blive smidt over højre skulder fordi man ikke har noget at tilbyde til andre.

  De bedste hilsner

  Birgit

 • Christian M. Andersen 7. februar 2010 at 12:00

  @Birgit, kommunerne har ikke de skarpeste knive i skuffen ansat og hele deres system er bygget op omkring at holde gang i egne hjul, ved at fastholde klienterne i deres system. Og på sigt få dem over i en førtidspension, fordi så betaler staten gildet og ikke kommunen.

  En privatisering tror jeg ikke løser problemet eller gør det biligere. Næ, man skal et par spadestik dybere ned, og helst helt derned hvor det gør ondt. Finde årsagen til hvorfor så mange mennesker tabes på gulvet.

  Ungdomsarbejdsløsheden er et kæmpe problem. Og mange unge gider ikke tage uddannelser. De ender en dag som tabere, fordi at samfundets arbejdspladser – med plads til manden på gulvet – forsvinder. Vidensamfundet presser sig på overfor industrisamfundet.

  Vi har A og B hold – og så eliten. A-holdet er skamløst kørt helt i sænk, bla VK’s skandaløse loft over kontanthjælp, tvangsaktivering (som så var ulovlig) 300-timers reglen (som også var ulovlig) og mange andre uhyrligheder. Under VK har ca. 7000 husstande mistet deres bolig – ÅRLIGT – primært lejere og socialt udsatte. Vores kære daværende socialminister sagde bare koldt og kynisk at det var folks egen skyld! I guder. Der er ingen forståelse og der er ingen der har regnet på hvad det vil sige intet at have. Så er man nemlig handlingslammet.

  Og hvorfor så det? De kan jo bare gå ud og arbejde. Nej det har de ikke kunne, fordi man bevist har kørt dem ud på at sidespor, og så er de endt der hvor ingen vil have med dem at gøre.

  Kommunen er iht Serviceloven forpligtet til at hjælpe folk, men det gør de ikke! Udsatte kæmper jo ikke kampe mod et system der tryner dem. Der er frit lejde for kommunen og staten til at være nogle modbydelige svin. I mere end 90% af tvangsudsættelser i fogedretterne, dukker der som loven foreskriver, ikke en person op fra socialforvaltningen, og støtter op ved en udsættelse, og hjælper med at finde anden midlertidig bolig (genhusning). Næ folk får lov at havne i rendestenen.

  Det er en af mange årsager til at der er så mange socialt udsatte i danmark. Det er derfor at statsbudgettet og kommunernes økonomi er så elendig. Og det er også årsagen til at hvorfor VK gang på gang afviser at vi har en officiel fattigdomsgrænse.

  Officielt er der kun 5.000 boligløse og bor på gade eller herberger m.m. Det virkelig tal er anslår dem der har med dem at gøre til 10-15.000. Det kan vi ikke være bekendt! Og de koster samfundet kassen! læge, medicin, hospitalsindlæggelser, kriminalitet, politi, domstole, fængsel og alt muligt andet.

  En stor snebold er skubbet foran, og nu ruller den tilbage.

  Det er dybt uansvarlig socialpolitik – og ja den økonomiske er lige så elendig. Se bare hvem skattelettelserne tilfalder! Dem der har rigeligt i forvejen, ikke den lille mand på gulvet eller dem i rendestenen.

  Jeg blir så flov over dette. Tænk at man taler om dyrevelfærd, når medmennesker dagligt kæmper for at overleve. Det er hyklertisk, men det er måske det nye værdigrundlag når alt kommer til alt. Man er sig selv nærmest, og så længe det ikke går ud over en selv, så er folk ligeglade. Man vender det blinde øje til. Føj for pokker.

 • Birgit - Min-Mave.dk 7. februar 2010 at 12:21

  Det vil sikkert også hjælpe systemet at tænke to skridt frem, i stedet for at vedtage noget ved lov og derefter klynke over presset for rent faktisk at kunne leve op til kravet efterfølgende.

  F.eks. ønsker samfundet ikke at have børn der fødes med down-syndrom, i lang tid tilbød de gravide over 35 år at få foretaget undersøgelser der kunne finde disse mongol-børn. Men med meget lille effekt. Pludselig viste det sig at mange af mongolbørnene blev født af kvinder som var under 35 år.

  De fastslog herefter at ALLE gravide skulle tilbydes en tidlig scanning + en blodprøve, som tilsammen med meget stor sandsynlighed ville kunne finde mongol-børnene og derefter kunne man så give forældrene valget om de ønskede barnet eller ønskede at afbryde graviditeten.

  Det gav et stort pres på sygehusene som skulle scanne de mange gravide og laboratorierne der skulle tage blodprøverne – og mange unødige bekymringer for de gravide som slet ikke forstod alvoren i undersøgelsen, det går jo kun galt for naboen, så de forventede bare at skulle se deres søde lille spire på en scaning.

  Alt i alt tror jeg ikke resultaterene, når vi også tager højde for at mange blodprøver blev taget på det forkerte tidspunkt, og dermed enten skulle tages om eller ikke kunne bruges, på fundet af mongolbørn på nogen måde kan opveje de forøgede udgifter til de ekstra undersøgelser, og konsultationer.

  Det samme er gældende for retten til at enlige og lesbiske kan få fertilitetsbehandling i det offentlige – den gik igennem, og gjorde mange kvinder lykkelige – men tilbage er bekymringerne over at så mange enlige rent faktisk vælger at gå igennem fertilitetsbehandling og efterfølgende moderskab uden barnet har en far i hverdagen, og pengene der skal findes for at finasiere det.

  Og det her er blot på to områder som jeg kender til.

  Jeg synes oftere og oftere der kommer nogle forslag igennem, som ender med at belaste samfundet yderligere. fordi det ikke er – eller kan – gennemtænkes ordentlig fra starten af – så kun de forslag der direkte eller ind-direkte giver noget på bundlinjen bliver vedtaget.

  Forebyggelse kan også give noget på bundlinjen, men der er som oftest en længere ventetid på at se resultaterne. Og det lader det desværre ikke til at vi har råd til i samfundet som udviklingen går.

  De bedste hilsner

  Birgit

 • Rasmus J. 7. februar 2010 at 12:23

  @ Mikkel

  Ordet Demokrati er ikke nævnt en eneste gang i Grundloven, og det er helt bevidst. Der er nemlig ingen sandhedsværdi i at være flest – f.eks. var jorden ikke flad den gang et flertal troede den var flad (og du vil sikkert ikke mene at de fleste i denne debat har ret, blot fordi de er flest).

  En demokratisk process er ikke det samme som Demokrati – selv Vikingerne stemte om sager, når de mødtes på “Tinget”, men de opfattede sig ikke som demokrater eller tilhængere/udspredere af Demokratiet.

  Det danske system har altså en demokratisk process, men det er IKKE et Demokrati (til de nysgerrige, så er den danske stat et indskrænket-monarki – dvs. styret af lov + monark).

  Det er rigtigt at mange danskere (især de på venstrefløjen) arbejder ud fra at der er “de facto” Demokrati, og derved har været istand til at påtvinge socialisme (tvangsomfordeling af ressourcerne) i accellerende grad de sidste 40 år (til de opmærksomme vil man kunne se at Danmarks fald over de rigeste lande følger stigningen i skattetrykket, som følge af Staten´s annektering af det decentrale velfærdssamfund til den nuværende monopol velfærdsstat).

  Danmark har altså på papiret masser af muligheder for at ignorere, hvad et flertal måtte kræve, og det sker da også fra tid til anden, at politikerne tager sig sammen og finder upopulære, men nødvendige løsninger (efterlønsreform etc.). Problemet er at det kræver lederskab at gå imod sine egne, og dette lederskab findes simpelthen ikke mere på Venstrefløjen (Helle er desperat for at vinde et valg efter kun at have oplevet nederlag så siger alt hvad der kan give hende stemmer, og Villy er ikke den skarpeste kniv i skuffen og trækker derfor hurtigt ind når nogen kalder hans bluff). Så vi står altså i en situation hvor de borgerlige højst sandsynlig ender med at skulle gøre det nødvendige i sidste øjeblik (reformer hele Staten, og fornyet fokus på produktivtet) velvidende at det vil koste dem livet i stemmeboksen… sådan lidt ála hvad Obama står i (og stort set alle andre vestlige stater, som har sovet tornerosesøvn i årtier).

  Det som skræmmer sådan en ung mand som jeg er, at når Helle og Villy sætter sig på magten med et krav fra “flertalet” om, at gå efter “de rige svin”, som slap mere nådigt fra reformerne end f.eks. den endelige seriemor på kontanthjælp, så kan jeg og andre unge produktive individer hurtigt blive offer kalve. Helle har allerede været ude med et krav om en “kompetence skat”, og i SF´s principprogram står der jo stadig, at de vil afskaffe den individuelle ejendomsret. Altså et antagligt rystet samfund, som nu vil udstøde de produktive, og dermed blot falde dybere ned i afgrunden.

  Jeg overvejer personligt om det ikke smartest at have en “Plan 2”, når Helle og Villy sætte sig på magten, og jeg tror der er rigtigt mange drifte folk der gør det samme (eller vil gøre det, når de ser Helle omfarvne Villy imens de røde faner går amok).

  Så ja, jeg ville langt foretrække at Danmark stadig var #7 på listen over rigeste lande, og jeg ville også langt fortrække at der var mindre stat og mere privat. Ikke fordi jeg ikke vil dele min kage med andre, men jeg tror simpelthen ikke på at Helle og Villy er bedre til at dele min kage end jeg selv er, og at de overhovedet vil lade mig bage flere kager i fremtiden.

 • Mikkel deMib Svendsen 7. februar 2010 at 12:37

  Jeg forstår stadig ikke rigtigt hvad det så er du – Rasmus, og andre der mener som du ønsker i stedet for det demokratiske system vi har i dag i Danmark.

  Det er helt korrekt at verdens demokratier i de sidste 40 år i stigende grad er blevet “socialiseret” – selv i USA gå det den vej. Du mener så, at det er fordi folk er dumme. Jeg mener det er fordi de er kloge.

  Men som sagt, jeg forstår ikke helt hvad du så ønsker. Er det et system lig det vi havde før vores nuværende systemer? Er det et system, hvor færre bestemmer over flere? Diktatur? Jeg forstår det ganske enkelt ikke.

  Anders Fogh havde engang en ide om en “minimalstat”. Cepos har også en klar agenda. Jeg er så bare hamrende uenige i både Cepos visioner og dem der lå i Fogh’s “minimalstat”. Men hvad er det du vil, Rasmus. Er det Fogh’s minimalstat – eller Cepos’ variant af dette? Eller er det noget helt andet? Skal vi vi have et parlament der laver landets love – og hvem skal bestemme hvem der sidder i dette parlament? Skal vi have et retssystem som det vi kender i dag – eller noget helt andet? Og hvad?

  Jeg synes netop det bliver til en gang ligegyldig brok, når der bare kastes sådan en masse “samfundet er noget lort” agtigt ud – uden nogle reelle og ærlige bud på hvad det så er man ønsker. Det er netop den slags, der altid har været med til at jeg har haft et noget ambivalent forhold til venstrefløjen. Og nu begynder den anden fløj så også. Det giver sgu for alvor kød på udtrykket: Rød og Blå stue 🙂

 • Egil A. Frøysadal 7. februar 2010 at 12:57

  Danmark er meget mere rød en de fleste er klar over.
  Du kan godt lege klovn på ekstrem højre eller venstre side, men hold dig væk fra midten!
  Sandheden findes midt i mellem og den er ilde hørt.
  Det økonomiske er måske ikke det største problem i dag…

 • Egil A. Frøysadal 7. februar 2010 at 13:43

  Enig med Christian.

  Tror ikke det er muligt at forandre Danmark.
  Der er altfor stærke rødder i det nuværende system.
  Såkaldte “blå” politikere” er da også blevet udpeget til at være mere “røde” end “røde” kolleger.
  Rødt eller blåt flertal i Danmark er ligemeget.
  Det grundlæggende system er udviklet gennem en stærk anarkistisk frihedstradition. Og det er kommet for at blive.

 • Rasmus J. 7. februar 2010 at 14:27

  @ Mikkel

  Taler vi “nationsbygning/nation building”, så må lærestregen fra de sidste 100 år være, at der i grundloven indskrives i hele tal, hvor stor en del af samfundet Staten maksimalt må fylde.

  Det vil give flere fordele:

  – Staten vil have naturlig interesse i at indarbejde ressourceoptimering, når den ikke længere blot kan hæve skatterne eller øge antalet af regler.

  – Stater vil højst sandsynlig ikke have råd til at føre destruktiv politik, såsom igangsættelse af krige, da Staten i takt med at den får sine borgere slået ihjel, også vil erodere størrelsen på samfundet, og dermed hvormeget den kan bruge på, at føre den destruktive politik.

  – Hvis dette tal blev sat til en flad skat alle kunne regne ud f.eks. 20% (Gerald W. Scully lavede en undersøgelse der viste at et samfund (USA) havde optimal vækst ved et skattetryk på 19,3% http://www.ncpa.org/pub/st159 ), så vil det rigeligt kunne dække en minimalstat (forsvar, politi, retsvæsen = 2% af BNP) + infrastrukturstat (veje, broer osv. = 1% af BNP), også stadig have ca. 17% til de svageste i samfundet og fælles velfærd.

  Selve styringen af denne makismal 20% Stat må for min skyld gerne ské via demokratiske valg, men der må nødvendigvis være opdeling af magten. Her må vi indse at monarkiet slet ikke har leveret, hvad det skulle (sikre individet/gruppen imod Staten). Så skal der være en Stat, så må den være en Republik med en valgt tidsbegænset Præsident.

  Med Staten i lænker kan samfundet nu indrette sig med frivillig velfærd (hvis altså staten ikke kan finde ud af at tilfredsstille alle med 20%), og da velfærden dermed kommer til at indgå i det frie prissystem, så må man antage at vi kommer til, at kunne klare langt mere for langt mindre, når vi selv får regningerne i hænderne.

  Personligt tror jeg at den irrationelle socialisme vil visne bort i et sådan samfund, fordi det ikke længere vil være muligt at stemme sig til hinandens penge, og dermed vil vi alle ende med gå i Blå stue, hvor der er lidt rødt på væggene 🙂

 • Christine 7. februar 2010 at 14:28

  En del af årsagen til at folk bliver fysisk/psykisk syge, i højere eller mindre grad, er jo netop at der meget ofte og overvejende kun ses på love, regler, budgetter og ikke mennesket bag. Hvis et menneske ikke bliver mødt som værende det menneske det er, vil dette menneske stille og roligt begynde at ”nedbryde” sig selv og dermed blive en væsentlig faktor på budgettet…

  Tidligere da jeg arbejde med unge kriminelle og/eller misbrugere, så jeg gang på gang, hvor lidt der skal til for at den unge kan hjælpe sig selv videre. DE SKAL MØDES SOM DEN DE ER – I ØJENHØJDE, så kan de rykke milevidt (der er stort set altid en let forståelig bevæggrund til hvorfor folk opfører sig som de gør, hvis vi altså gider høre den).

  Det er måske fordi det er så ufattelig simpelt at det bliver svært at forstå. Men det, det kræver, det er de rette mennesker med hjertet på rette sted, hovedet skruet godt på, tålmodighed, empati og evnen til “bare” at være der.

  Det er meget simpelt, vi har brug for hinanden. Et lille spædbarn dør simpelthen hvis det ikke får kærlighed, omsorg og pleje. Voksne mennesker bliver nedslidte, trætte, syge mentalt og/eller fysisk!

  Dette gælder ikke kun de mest udsatte, det gælder alle, tyk som tynd, høj som lav, ung som gammel etc.

  Bliver en ”almindelig” (set ud fra systemet) voksen f.eks. mobbet/overset på arbejdspladsen… Ja jeg behøver vel ikke skrive noget om antidepressiv medicin, som i øvrigt bliver ”hældt” på flere og flere børn og unge i DK – Højst sandsynlig fordi der er så mange som ikke lige kan overskue at møde den familie hvor den er og lægen får måske også en lille hyre af medicinalindustrien (lægen har altså ikke hjertet på rette sted med mindre der tale om en situation hvor det virkelig kræver medicinering, men det er langt fra tilfældet med alle de recepter som udskrives i dag).

  Det er der en del der ikke har (altså hjertet på rette sted), og hovedsagligt fordi de ikke kan overskue det, midt i alle de andre ”byrder” de slæber rundt, ååhhh skal man så også til at tænke på hvordan andre har det, nej lad mig komme væk, skynde mig hjem og lukke døren, tænke på mig selv!

  Men ingen tvivl om at det er en GIGANTOS udfordring der ligger for Danmarks fødder. Det er hele puslespillet som skal lægges om. Mennesket er ikke bare et cpr-nummer, fremtiden kan ikke tilrettelægges udelukkende via matematiske formler om velfærdssystemet. Ligegyldig hvor meget man prøver, så er det mennesker vi har med at gøre og enhver der har gået i folkeskolen og levet nogle år længere end det, ved at teori er en ting, praksis noget andet!

  Så de lovændringer m. m. Danmark nu engang står og skriger efter, skal i mine øjne, være med det hele menneske in mente. Hvordan kan vi optimere mennesket fysisk og psykisk til at ville være med i legen, så hjulene kan køre på en federe måde. Lave nogle love og regler som rækker ud efter menneskets vilje til at ville være med i stedet for at afskære folk ja ja DANMARK kom nu for f…. 🙂

  Det kræver et differentieret menneskesyn og system. Flere mennesker som hviler i sig, har empati og som evner at tage ansvar i og om fællesskabet ”Danmark”… Men om det overhovedet kan lade sig gøre ja det er så svært at bedømme når rigtig mange har så travlt med sig selv…

 • Christian M. Andersen 7. februar 2010 at 15:01

  @Christine, helt enig i meget af det du beskriver. Men systemet og det offentlige er jo netop ikke kendt for at lytte eller beside empati. Skrankepaven lever i bedste velgående, jeg har selv oplevet det groft, da jeg forsøgte at hjælpe en ven der var kommet i klemme i system Danmark. Og retoriken hos sagsbehandler, jurist og ja afd. chefen, minder om noget fra romanen 1984. Jamen sådan plejer vi at gøre….

  Det er mentaliteten der er noget alvorlig galt med. Og rigtig mange er så selvfede og egoistiske at fælleskabet og fælles ansvar og forpligtelse, bare en illution når alt kommer til alt.

  Der findes nogle få ildsjæle rundt omkring som gør en forskel. Men systemet har i mange år knust individet og det er derfor vi står det hvor vi står. I lort til halsen. Politikerne minder om nogle desperate skuepillere der står på tåspidser i lort til halsen og som trækker vejret igennem et sugerør.

  Lederskabet i forretningen danmark er som en bøjet vingummibamse fra Haribo. Og det var danmark, og det var danmark, ole ole ole….

 • Christine 7. februar 2010 at 16:19

  @Christian. Jeg prøver netop at pointere hvad det er der mangler på det menneskelige punkt om det så er i regeringen, store virksomheder, mindre firmaer, uddannelsessystemet, det enkelte individ etc… Som jo så udgør Danmark i denne debat….Empatien ligger gemt hen i mange mennesker.

  Det er jo netop de mange fastlåste regler m.m. vedrørende menneskets ”bedste” (for sådan var de nok ment i tidernes morgen), der låser samfundet fast nu.

  Nu er jeg optimist og meget positivt anlagt, men jeg har da spurgt mig selv om hele Danmark ”lider” under en stor arbejdsskade af regler, siden så mange glemmer sig selv og andre. Det er ikke fordi der ikke skal være regler, det er spørgsmålet om hvordan de regler er tilpasset det nuværende samfund og om de mennesker som har påtaget sig tjansen som politiker overhovedet er i stand til at tænke klart midt i al den mudderkastning og afledningsmanøvre… Tja det kræver i hvert fald sin mand/kvinde for er du vimmer en arbejdsplads at være på… Lige umiddelbart kan jeg ikke pege på en/nogen som virker til at kunne klare mosten, men jeg ser heller ikke alt…

  Der hvor jeg bare synes filmen knækker helt, det er når nogen mennesker udelukkende venter på regeringens udspil… Det synes jeg er noget af det mest underlige og 100 % ansvarsfralæggelse. Desuden kommer der nok heller ikke et lovindgreb vedr. empati 🙂 så den er pt. for egen ”regning”… Op af stolen DK, gi en krammer 🙂 karmaloven er universel.

  Tænk hvis alle stemte blank en dag ha ha ha bare lige for at vise hvem der i bund og grund har magten – folket og fællesskabet. Men det er der ikke særlig mange der tør, autoritetstroen og misbrugen af denne, hersker på en underlig måde i lille søde Danmark, forvrænger mange gode intentioner samt gør mange rigtig bange for fremtiden.

  Der skal så lidt til men vejen synes til tider uendelig lang… I bund og grund tror jeg flertallet ønsker det bedste for hinanden spørgsmålet er bare hvordan vi griber det an/om vi griber det an, eller om endnu flere kaster håndklædet i ringen…

 • Thorborg 7. februar 2010 at 17:51

  Ahhhh Mikkel, nu udtalte du selv “Dine og andres dommedagsprofetier er mildt sagt temmelig laterlige”. Du har ikke patent på at være grov i munden, den leg er jeg skam også godt inde i.

  Det eneste jeg siger er, at Danmark er på vej ud i noget gevaldigt lort for at sige det mildt og det bør enhver kunne se.

  Jeg har med vilje ikke foreslået løsninger, idet jeg ikke finder mig kvalificeret til at komme med den slags. Jeg er ikke politiker og jeg ved ikke hvordan man kan rette skuden op. Men det syntes jeg ikke diskvalificerer mig fra at råbe vagt i gevær.

  Og når jeg kalder dig kyniker, så gør jeg det også fordi du her er “Rasmus modsat”. Det er du altid og det er også sjovt 99% af tiden. Men det her emne er for alvorligt til man skal joke med det.

  Men du skriver selv så meget om hvem der har skylden for det ene og andet. Hvad er så dit forslag til hvordan vi retter op på den katastrofale udvikling og den gigantiske konkurrence vi står over for?

  Og ja, konkurrencen har altid været der, men med IT og den meget mindre verden vi lever i, så vil jeg påstå at vi kommer til at se konkurrencen fra bl.a. Asien meget voldsommere og på mange flere områder og det er og bliver en gigantisk udfordring.

  Nuvel, vi har jo trods alt pølsevognene, så har vi da lidt dansk innovation tilbage, hvis de altså ikke bliver overtaget af Polakker der gider at stå op om morgenen og som yder god service 😉

  Dbh Martin

 • Rosenstand 7. februar 2010 at 18:28

  Hej Mikkel! Hvad er nu det for noget med dig? Plejer du at blive så tøsefornærmet? Det er vel ikke værre at kalde dig for kynisk, end det er, at du kalder andre naive osv.? Men pyt nu med det – debatten er for vigtig til den slags detaljer.

  Jeg forstår godt dele af din argumentation, men jeg tror oprigtigt, du tager fejl. En hundredårig historik med at vi i Danmark har klaret os bedre end 3. verdens lande kan ikke bruges som argument for, at sådan fortsætter det.

  Naturligvis er der masser af ting, der aldrig kan eller vil blive outsourcet etc. Men der er mange ting, der vil. Og det sker i en verden, der flytter sig med raketfart – hvad jeg så i Kina sidste år var ikke småting. Og deres alt andet end humane tilgang til social omsorg gør, at de er nogle onde konkurrenter at være oppe imod nu, hvor de har fuld adgang til teknologi. Og de har internet, så den menige kineser er sulten efter at tage markedsandele og få del i velstanden. Alt det kunne vi såmænd til enhver tid konkurrere os ud af – hvis det ikke lige var for det forhold, at danskerne til stadighed vil have højere løn, færre arbejdstimer, flere sociale goder osv. Det krav – kombineret med konkurrencen udefra – kommer til at betyde en rutsjetur.

  Jeg er enig i, at danskerne generelt aldrig har været rigere. Men jeg tror, det er en boble, og den tro bakkes jo godt op af faktuelle tal for udviklingen i antal overførselsindkomster, små nye årgange osv.

  Det er ikke innovativt at læne sig op af en historik, der nu bliver dramatisk ændret af massernes adgang til og krav om stigende velfærd i udviklingslandene. Bevares – de ender også i samme fælde, som Danmark er på vej ind i – men det varer et par generationer, får det sker. Og indtil da er det Danmark og andre forkælede vestlige lande, der får høvl.

  Hvis vi agerer nu – og IKKE i form af et scenarie med asociale tiltag – men med en balanceret tilpasning, kan vi sikkert nå at bevare store dele af velfærden i Danmark.

  Hvis ikke? Hvordan skal 5,5 millioner mennesker med kort arbejdsuge, et års barsel, børnenes første mange sygedage arbejdsgiverbetalt, gratis biblioteker, omsorgsdage etc. kunne kæmpe mod intelligente konkurrenter med en arbejdsiver som kun de mest ambitiøse danske iværksættere kan mønstre? Og de sidder med ubegribelige summer i likvider, der bruge stil opkøb af “institutioner” som Volvo, Hummer m.fl. Og til at finansiere en meget stor del af erhvervslivet i Vesten faktisk.

  Der vil selvfølgelig altid være en specialiseret gruppe af menensker og virksomheder, der klarer sig fint. Men resten? Produktionen i industrien etc.? Næppe. For hvad Asien kan i dag er intet mod hvad de kan om to år. Og derfor bør vi forberede os på den konkurrence, der ikke kan affærdiges med et tilbageblik på en fortid, der ikke er mere.

  Danskerne er sindssygt dygtige – men det gør det ikke alene, hvis arbejdstiden blibver mindre og mindre samtidig med en voldsom stigning i udgifterne. Det dur ikke i en husholdning – og det dur ikke i et land.

  Løsningen? Der er jeg lige så blank som Martin. Den skal findes, og den skal udvikles og implementeres i dansk demokratisk tradition. Kan den ikke det, er det mit ydmyge håb, at jeg, Martin og andre her tager grueligt fejl i spådommen. Ikke for min egen skyld – jeg har ingen børn og jeg er “loaded”. Men for alle de nye generationers skyld.

  P.S. Jeg tror ikke, du er så kynisk, som du kan fremstå i denne debat. Du er Rasmus modsat, og det kan bringe mange facetter frem i en debat som denne, så det er fedt nok.

 • Mikkel deMib Svendsen 8. februar 2010 at 02:45

  Jeg synes I er blevet alt for påvirket at Cepos ekstremistiske og totalt ensidige “beregninger” – og meget klare agenda. Hvis I synes det er kynisk at betvivle dem, ja så vil jeg rigtig gerne være kyniker 🙂

  Og hvis I mener det er Rasmus Modsat, at bekæmpe Cepos, ja så vil jeg ligefrem tillade mig at være stolt af det.

  Jeg tillader mig også, at smile lidt af, at I mener vi har haft en “katastrofal udvikling”, når de sidste 8-10 år har været ledet af en regering som jeg ved at I hvert fald nogle af jer der nu kritiserer så voldsomt har stemt ind. Måske skulle I have stemt på nogle andre. Gør i det næste gang?

  Jeg synes ikke vi har en katastrofal situation og det irreterer mig, når der i så voldsom grad manipuleres med virkeligheden, som det er tilfældet i Cepos – og ligesindedes, beregninger.

  Min generation (65-67) er en af de største, og lige siden jeg var barn har vi været fremhævet som et kæmpe problem: Der var ikke plads nok i skolesystemet til os, der var ikke praktiskpladser til os, og da vi skulle ud på arbejdsmarkedet kom ungdomsarbejdsløsheden. Nu er frygten så, at denne generation også på et tidspunkt trækker sig ud af arbejdsmarkedet. Efter mere end 40 år bliver det helt ærligt lidt trættende at høre på at min generation skulle være sådan et kæmpe problem, når faktum er, at de fleste af udfordringerne faktisk er løst undervejs. Det vil de næste også.

  Der er MASSER af værdier i samfundet – både det vi har nu og det vi står overfor, som bl.a. Cepos vælger helt at se bort fra.

  Vi kunne starte med at slå hårdt ned på de mange store virksomheder, der helt kryber udenom Dansk beskatning via “transfer pricing” og andre kreative konstruktioner. Det kunne f.eks. være i form af en bruttoskat, som jo nu bliver indført for spillevirksomheder (så juridisk KAN det åbenbart lade sig gøre), og som Frankrig også har forslag om for bl.a. at tvinge Google til at betale skat i de lande de faktisk tjener penge i.

  Herefter kunne vi sætte en effektiv stopper for sort arbejde. Det kan sagtens lade sig gøære, hvis den politiske vilje til det er der.

  Så er der alle de andre skattefri gevinster, som altid har undret mig. Jeg fatter slet ikke at det skal være skattefrit at tjene på passive indkomster som ejendomshandel. Jeg synes man burde beskatte nettofortjenesten på den slags på samme måde som al anden indtægt.

  Jeg synes også det samme burde gøres ved arv. Hele arveretssystemet er baseret på en fortid som ikke eksisterer mere. Børn burde IKKE kunne forvente at arve store formuer næsten skattefrit. De burde fand’me tjene deres egne penge! Jeg kan slet ikke se, hvorfor arv ikke skulle beskattes på samme måde som alle andre indtægter.

  Er det ikke nok, så halver budgettet for militæret. Det er simpelt hen spild af penge!

  Mangler der mere er der rigeligt af fråds og fedt at tage fat på. Jeg har altid synes det var himmelråbende provokerende, at de bedst lønnede mennesker i verden (både offentligt og private) synes det er nødvendigt med luksushoteller, førsteklassesbilletter og højbelagt smørrebrød for at kunne holde et fucking møde! Tænk hvis renovationsarbejderne mødte op om morgnen og sagde at de skam ikke kunne motiveres til at tømme skrald før de lige fik en frokost på luksusrestaurant.

  Og der er masser af andre ting man kunne tage fat på før det overhovedet bliver nødvendigt at presse de folk i samfundet, som i forvejen er allermest presset.

  At Cepos mener, at det er nogle andre end dem selv der skal betale for fråds og grådige fejlslagne spekulationer er ikke underligt – det er bare ikke det jeg ønsker.

 • Torben Rudgaard 8. februar 2010 at 04:35

  Mikkel…..

  >>slå hårdt ned på de mange store virksomheder, der helt kryber udenom Dansk beskatning

  Start med Mærsk og Lego!

  >>Jeg kan slet ikke se, hvorfor arv ikke skulle beskattes på samme måde som alle andre indtægter

  Hvis jeg har tjent mine penge og ALLEREDE betalt skat af dem, hvorfor fanden skal jeg så betale skat af dem igen bare fordi jeg vil gi dem til mine børn?
  Hvis jeg har været smart nok til at sikre de næste generationer af min familie økonomisk, hvorfor skal jeg så straffes for det? Bør det ikke være mit valg hvad jeg gør med mine penge EFTER jeg har betalt min skat?

  >> luksushoteller, førsteklassesbilletter og højbelagt smørrebrød for at kunne holde et fucking møde

  Fordi vi lever i et frit land Mikkel. Hvis jeg vil ha luxus til møderne og har råd til at betale det, så vil jeg fandme også ha lov at ha det. Og mht. renovations medarbejderne… der er ingen i denne verden der tvinger dig til at være renovations medarbejder, så hvis de vil ha den store luxus til møderne ka de frit skifte erhverv.

  Du hakker ret hårdt ned på vores vilje til at vælge. Er der en rød kommunist gemt i dig Mikkel? Det lyder sku sådan med den der “alle skal være lige” attityde.

  Vi er IKKE lige – vi har freedom of choise!…

  I går sad jeg ved et cafe bord lige ved siden af en motorbike taxi driver i 2 timer. Jeg sad og læste Advanced Commercial Real Estate Investment, han sad og stirrede tomt ud i luften, i samtlige 2 timer. Er der et kæmpe indkomst gap mellem ham og mig, JA! – Er det vores egne gerninger der er skyld i det gap? JA! – Bør regeringen træde ind og tage penge fra den ene og give den anden? NO FUCKING WAY!

  Vi vælger 100% selv hvad vi vil bruge vores tid til og vi burde fandme også selv bestemme hvad vi vil bruge vores penge til!!

  Og hvis nogen har et problem med det, så ka de få lov at blive undercover boss :-))
  http://www.youtube.com/watch?v=IoetkJznTx8

 • Mikkel deMib Svendsen 8. februar 2010 at 05:31

  > Start med Mærsk og Lego!

  Ja, det er da absolut et godt sted at starte, men der er som du ved MANGE flere af samme slags 🙂

  > Hvis jeg har tjent mine penge og ALLEREDE betalt skat af dem, hvorfor fanden skal jeg så betale skat af dem igen bare fordi jeg vil gi dem til mine børn?

  Det er principet i al vores beskatning, at når man modtager penge, så skal der svares skat af dem – uanset at den der betaler har svaret skat af dem også. Det gælder jo også hvis du f.eks. bruger pengene (som du har betalt skat af) til at købe en håndværker, et produkt eller en rejse – eller hyrer mig til at danse for dig. I alle fald skal modtageren betale skat.

  Og der betales jo faktisk også arveskat i dag. Den er bare ekstremt lav i forhold til alle andre indtægter man kan have. Og det er der altså ikke nogle saglige grunde til i dag. Det var der måske i meget gamle dage, da familiens overlevelse var afhængig af at “gården kunne gå i arv”, men sådan er verden ikke længere.

  Generelt synes jeg faktisk at det ville give mere mening at beskatte passive indkomster hårdere end aktive indkomster. Jeg vil hellere give skattelettelser til dem der knokler for pengene – og skaber rigtige værdier i samfundet, frem for dem der arver dem eller vinder dem ved en “heldig” udvikling i ejendomsmarkedet.

  Når jeg nævner den luksus og fråds der finder sted i både private og offentlige virksomheder, så er det fordi jeg synes det er noget hyklerisk, at det i høj grad er dem der sidder og frådser, som mener at dem der har langt mindre skal presses yderligere så frådsen kan fortsætte.

  F.eks. bliver jeg sur, når jeg på det kommunale plan oplever besparelser i institutionerne, samtidig med at hele byrådet tager på komplet ligegyldige “studieture” til eksotiske rejsemål, eller feder sig med højtbelagt smørrebrød til byrådsmøderne.

  På samme måde synes jeg det er hyklerisk, når nogle virksomheders ledelser mener at medarbejderene skal presses – i løn eller arbejdsvilkår, mens de synes at det er helt nødvendigt at de selv flyver rundt på førsteklasse eller kræver dyre restaurantbesøg for at kunne holde møder.

  Er der penge nok må folk sgu frådse ligeså meget de ønsker 🙂

  > Du hakker ret hårdt ned på vores vilje til at vælge. Er der en rød kommunist gemt i dig Mikkel?

  Næhh, jeg går bare ind for solidariske løsninger i stedet for associale. Er der en ultra liberalist gemt i dig? 🙂

 • Christian M. Andersen 8. februar 2010 at 10:02

  Halvere militærbudgettet? Lad mig lige minde dig om en ting. Danmark største arbejdsplads er forsvaret. Der er mere end 80.000 ansatte. Så en halvering vil betyde at +40.000 vil miste deres arbejde. Men understøttelse er da mindre belastende for stat og kommune end løn i forsvaret.

  Minder mig om at Gade har gang i at forhaste beslutning igennem her og nu, om at vi skal købe JFK jageren her og nu, og som man ikke kender prisen endeligt på, oprindelig var det 300-400 millioner pr. fly, nu lyder prisen pt. på 1 milliard pr. fly, og mon ikke det lander på 1,2 milliard inden det er færdigudviklet. Hvad fanden skal DK med stealthfly? Vi skal ikke støtte en skrantende amerikansk milliærindustri! Løb et svensk jagerfly til 275 millioner pr. styk.

  http://ing.dk/artikel/105997-notat-gade-kraever-lyn-beslutning-om-kampfly

  Og fejl og sjuskenotatet på det der skal presses igennem af Gade: http://ing.dk/artikel/106078-ministers-kampfly-notat-er-fuld-af-afsloerende-fejl-se-dem-her?bund

  Se det er dansk politik når det er bedst! Det er til at brække dig over!

 • Thorborg 8. februar 2010 at 16:15

  Nu er det ikke kun Cepos der er bekymrede:

  “Den offentlige gæld i Danmark vil eksplodere i omfang over de kommende år. Gælden kan stige så kraftigt, at den når samme alarmagtige høje niveau som lige nu ses i Grækenland. Helt op mod 2.000 milliarder kroner, hvilket vil svare til 120 procent af fremtidens bruttonationalprodukt, vil den offentlige gæld vokse til, hvis regeringen ikke laver omfattende reformer, som får flere danskere til at arbejde mere.

  Det viser beregninger, som AE-rådet har udarbejdet, umiddelbart før regeringen skal udsende en såkaldt konvergensrapport, der beskriver, hvordan de offentlige finanser og gæld ventes at udvikle sig fremover.”

  “Professor og tidligere vismand Jan Rose Skaksen fra Copenhagen Business School siger hertil, at der slet ikke er »skygge af tvivl om,« at de store underskud og den hastigt voksende offentlige gæld bliver »et kæmpe problem for Danmark de næste ti år.«”

  Læs resten af historien her:
  http://www.business.dk/oekonomi/gaeldsbombe-truer-danmark

  Hvis skyld det er betyder i mine øjne intet, vi bliver bare nødt til at forholde os til fakta og den er ret klar.

  Dbh Martin

 • Morten Krarup Kristensen 9. februar 2010 at 08:54

  Nu har jeg ikke læst hele debatten, men så lige klippet igen og kom i tanke om en lille film jeg så sidste år..

  http://www.youtube.com/watch?playnext=1&playnext_from=TL&videos=oe8WSwXTe5M&v=PHmwZ96_Gos

  Synes det sætter tingene lidt mer’ i perspektiv.

  – Morten

 • Mikkel deMib Svendsen 9. februar 2010 at 11:27

  > vi bliver bare nødt til at forholde os til fakta og den er ret klar.

  Fakta er det som man kan måle og veje – forudsigelser om, hvad der måske – eller måske ikke, vil ske på et senere tidspunkt er per defination ikke fakta, men derimod et mere eller mindre kvallificeret gæt 🙂

  Når det drejer sig om meget komplekse forhold – som nationaløkonomi eller vejret, har historien vist at det er uhyre svært at spå ret lang tid ud i fremtiden.

  Og en ting er at spå om en udvikkling – noget andet er, hvad der skal gøres for at ændre på nogle forventede fremtidsudsigter.

  Med mindre der er ekstrem bred (folkelig og politisk) tilslutning til nogle bestemte teorier for hvad der kan ske er det praktisk umuligt, at få gennemført meget radikale ændringer i samfundet. I hvert fald ikke uden en væbnet revolution – og det tror jeg de fleste af os er enige om ikke dur 🙂

  Det er fair nok, Martin, at du ikke synes du har bud på de rette løsning. Men når jeg ser på denne tråd, og andre steder hvor samme frygt for fremtiden luftes, så er der en meget uheldig sammenblanding af frygten og nogle efter min mening helt forkerte løsningsforslag og fokusområder.

  Det minder mig lidt om hele “terror-situationen”. Ja, der er terror, men NEJ (fand’me nej, for at være helt præcis) vi skal ikke lade terroristerne vinde som vi gør nu, ved at indføre helt urimelige begrænsinger på vores alle sammens bevægelsesfrihed. Og da slet ikke når det jo overhovedet ikke virker efter hensigtet. Det bliver blot til tom symbolpolitik.

  Jeg mener ikke vi løser de udfordringer der måtte være ved, at danske lønmodtagere skal ned i en løn, arbejdsvilkår og rettigheder der kan sammenlignes med lande i den 3. verden.

  Jeg mener heller ikke vi løser udfordringerne ved at nedbryde de gode offentlige institutioner vi har skabt til fordel for nogle dyrere privater alternativer med en mere associal adgang.

  Jeg mener heller ikke, at vi løser udfordringerne ved at gå bort fra de grundlæggende præmisser for vores velfærdsstat, der i højere grad bygger på et forpligtende fællesskab, end individets suverænitet.

  Der findes naturligvis flere måder at løse enhver udfordring på. I sidste ende er det et politisk valg hvilken en der skal vælges. At påstå at der kun er en måde at løse de udfordringer der nu måtte være, som særligt Cepos gør sig til talsmænd for,er ganske enkelt ikke korrekt.

  Det er iøvrigt påfaldende at se, at store dele af erhvervslivets ledere (ifølge Berlingske i dag: http://www.business.dk/karriere/erhvervsledere-stoetter-loekkes-familieprioritering-0) bakker op om Lars Lykkes pjækkeri og manglende indsats der hvor den er krævet. Og han er ikke den eneste leder der gør den slags – min kones chef (skoleinspektøren på en folkeskole) valgte også at tage en uge fri udenfor skolernes ferie. Jeg fatter slet ikke at man kan få sig selv til den slags – og da særligt ikke som leder. Men når nu lederne af landet tager så afslappet på den slags, hvordan skal vi så kunne overbevise vores børn og ansatte om at det er uacceptabelt?

 • Simon 9. februar 2010 at 11:56

  Hej Mikkel,

  Tilknytning til den kommentar:
  “Og han er ikke den eneste leder der gør den slags – min kones chef (skoleinspektøren på en folkeskole) valgte også at tage en uge fri udenfor skolernes ferie. Jeg fatter slet ikke at man kan få sig selv til den slags – og da særligt ikke som leder. Men når nu lederne af landet tager så afslappet på den slags, hvordan skal vi så kunne overbevise vores børn og ansatte om at det er uacceptabelt?”

  Så har jeg også set skoleledere der direkte skider på den danske lovgivning – men nu ved du sikkert også hvordan folkeskolen fungere – eller ikke fungere hedder det vel.

  Er din kone folkeskolelære?

  __

  Og til debatten synes jeg den er utrolig spændende at følge med i, og mit løsningsforslag ville være at ansætte de 100 – 200 bedste danske erhvervsledere til en 4 årig periode. Hvor de første 3 år skal ændre på samfundet – og det sidste år skal de bruge på at headhunte og oplære et nyt hold.

  Og man kan snakke nok så meget om Danmark fungere fint og der ikke sker en skid – Vi er alle enige (inkl. Martin) at der ikke kommer en dommedag – men noget går galt. Jeg ser det selv med egne øjne når vi i folkeskolen skal sidde og have en undervisning der ikke er optimal – en undervisning du ikke gad have, og jeg er sikker på vi hører noget til dig om 4 – 5 år når du også oplever det med dine børn.

 • Bo 11. februar 2010 at 17:20

  Nogen der har set dem her: http://www.zeitgeistmovie.com ?

 • Kristian Pedersen 11. februar 2010 at 21:33

  Ja, men så tror jeg der skal startes en ny tråd, for den kan godt gå hen og blive lang 🙂

 • Rosenstand 20. februar 2010 at 10:06

  Nu er der flere gamle dommedagsprofeter, der har mistet overblikket 😉

  http://epn.dk/okonomi2/dk/article1986032.ece

 • Christine 20. februar 2010 at 11:42

  Og en anden mener at selvfedmen skal på kur 🙂

  http://politiken.dk/debat/article906020.ece

 • Christine 21. februar 2010 at 11:38

  Lidt inspiration til debatten om “ansvarets fællesskab” fra P1

  http://www.dr.dk/P1/Eksistens/Udsendelser/2010/02/03125003.htm

  “100.000 mennesker i en demonstration under klimatopmødet, miljøaktivister der samles i grupper, og foreninger der danner fælles kamp for bæredygtighed.

  Ansvarsfølelsen har mange skikkelser, men en ting går ofte igen når det handler om ansvar.

  Fællesskabet.

  Om det så er ansvaret for vores børn, klimaet eller vores arbejdsplads.

  Eksistens handler om, hvordan det står til med det store fælles ansvar.”

 • Rosenstand 26. februar 2010 at 15:10

  Denne her kunne jeg ikke stå for i forhold til debatten her: http://jp.dk/opinion/tegning/article1992349.ece?showInfo=image

 • Rosenstand 5. april 2010 at 23:54

  Tankevækkende – men det er vel også bare en forskrækket dommedagsprofeti? 😉

  http://jp.dk/indland/article2023089.ece

 • Peter Skouhus 6. april 2010 at 01:05

  Det vil nok være endnu mere tankevækkende hvis man analyser hvor mange af dem som bidrager kommer fra industri eller service fagene vs. hvor mange som arbejder for det offentlige.

  Det kunne være sjovt at vide hvor mange som arbejder i industri, landbrug og fiskeri samt hvor mange arbejder for det offentlige. (ikke at der er noget galt i arbejde for det offentlige)

 • Kristian Pedersen 8. april 2010 at 02:54

  Vi får måske lidt bedre konkurrenceevne, hvis de udlændinge vi skal få noget inspiration fra ikke skrider igen. Det er ikke det eneste problem, men dog interessant at læse om de ting, de som ser Danmark udefra, ser som problemer her. Nogle er mere seriøse en andre, dette er vist mere en drømmeliste, men der er et par guldkorn imellem:

  http://portal.foreignersindenmark.dk/forum/forum_posts.asp?TID=3040&PN=1

 • Martin Thorborg 8. april 2010 at 08:42

  Den måde vi behandler og omtaler udlændinge på i Danmark er så ringe, at jeg ikke fatter at en eneste gider at bruge et minut her.
  Vi havde en amerikansk pige ansat, men fagbevægelsen fik hende hældt ud, til trods for at hun havde dansk kæreste, hun var dansk uddannet, vi havde brug for hende og betalte hende løn og hun var flydende i dansk.

  Danmark er et uendelig fremmedfjendsk land, så vi er selv skyld i det!

  Dbh Martin

 • Mikkel deMib Svendsen 8. april 2010 at 08:52

  > Danmark er et uendelig fremmedfjendsk land, så vi er selv skyld i det!

  Helt enig!

  Jeg vil dog tillade mig at pege lidt fingre ad de mange der har stemt på partier, der vælger at overlade så meget magt til DF (som sgu er dem der er de absolutte skurke i fremmedfjendskheden) – uden at stille krav.

  Alle jer der stemmer på de partier der accepterer DF’s magt over regeringen – stil krav! Fortæl jeres politikere at i gerne vil have borgerlig politik (fair nok for mig), men at I ikke gider den fremmedfjendskhed mere.

 • Egil A. Frøysadal 8. april 2010 at 09:09

  Danmark FREMMEDFJENDSK?
  Våre venner i islam får da ihvertfald den bedste behandling og forplejning! De slipper bl.a. for svinekød i institutioner – og det gør sandelig danskerne der også! Lige for lige!

  Iøvrigt bliver der også stor konkurrence fra Afrika i de mange kommende år, da de har IT-kyndig arbejdskraft, som kun skal have 1/3 af danskernes løn.

  Det har visse danskere allerede opdaget…

 • Martin Thorborg 8. april 2010 at 09:28

  @Mikkel, helt enig, men hvad er alternativet så lige?
  Nej, der er ikke meget at glæde sig over hvad angår dansk politik…

  @Eigil, Ja toppen af dansk medmenneskelighed er at undlade at servere mad for folk som de afskyer, det siger vist alt…
  Afrika er en trussel om nogle år, men prøv lige Asien først, de sparker vores røv for vildt lige nu og her.

  Dbh martin

 • Mikkel deMib Svendsen 8. april 2010 at 09:49

  > @Mikkel, helt enig, men hvad er alternativet så lige?
  > Nej, der er ikke meget at glæde sig over hvad angår dansk politik…

  Det lette svar ville jo være, at du stemte på et parti, som med garanti ikke vil indgå i en regering med DF som grundlag. Men dem er der jo så ikke så mange af, og jeg ved jo også godt at disse partier ikke står for den politik som du ønsker. Og det er jo fair nok. Jeg har fuldt ud respekt for dit ønske om et borgerligt (men anstændigt) Danmark og derfor er det naturligvis naturligt for dig at stemme til højre for midten.

  Den eneste anden mulighed jeg kan se er, at borgerlige vælgere som dig lægger al det pres i kan på de politikere i stemmer på – fortæller dem klart og tydeligt, at I ikke vil give dem mandat til at indgå i samarbejder med DF.

  Tag f.eks. de 10-20 mest prominente Venstre vælgere og sæt dem op i avisannoncer eller TV-shows (let at få den slags taletid for den slags) med ovenstående klare budskad: DF ud i kulden og en anstændig borgerlig politik uden al den tåbelige fremmedfjendsked.

  Tving jeres politikere til enten at støtte det – eller tage afstand, så der i det mindste er klare linier.

  Partier på tværs af Folketinget burde fand’me kunne blive enige om, at holde DF helt uden for indflydelse! Problemet er, at partierne er så skide bange for, at den procentdel af fremmedfjendske vælgere der er i næsten alle partier vil sive bort, hvis “sluserne åbnes op” (som vist er det dommedagsbillede, de fremmedfjendske plejer at bruge til at illustrere hvor frygteligt det vil være, hvis Danmark opgiver sin isolationspolitik hehe)

 • Egil A. Frøysadal 8. april 2010 at 09:53

  Martin, jeg tror du misforstår mig:

  Jeg mener ikke, at muslimer skal tvinges til at spise svinekød (selv om de nok ikke ved hvordan det smager), men det er forkert, at danskere på de samme institutioner overhovedet ikke længere må få deres nationalspise. Det er et af stadig flere eksempler på det mange ville kalde snig-islamisering.

  Og politikerne på Christansborg er uanset ligeglade og totalt ansvarsløse: Der er jo kommunalt selvstyre. Og aldrig har der vel været større forskel på hvor man bor i Danmark…

  Mao: Jeg mener, det er fejl, at danskerne skal tilpasse sig muslimerne, andre mener det modsatte.

  Når det gælder Afrika: Der er vist firmaer allerede i gang. Det så jeg i en TV-reportage for nogle dage siden. Og konkurrencen vil være stærk i fem til ti år fremover.

 • Martin Thorborg 8. april 2010 at 09:56

  Det er ikke muslimernes skyld at danske politikere laver åndssvage regler.
  Der er helt sikkert ingen muslimer der vil holde danskere fra at æde sig fordærvet i svinekød.
  Afrika kommer til at tage meget længere tid end 5-10 år, men de kommer…
  Nå jeg er på ferie og slutter her.

  Dbh Martin

 • Martin Thorborg 8. april 2010 at 09:57

  Mikkel, jeg er helt enig og jeg bestiller ikke andet .-)

  Dbh martin

 • Christine 9. april 2010 at 02:11

  Skal vi ikke vende denne debat inden den bliver alt for patetisk. Den minder jo meget snart om en debat på Borgen, alle de følelser, de få som samler sig med de ens holdninger i håbet om at FØLE sig stærk.

  Skal vi ikke allesammen komme med indlæg som viser nogle nye veje/tendenser i stedet for at køre rundt i de samme profetier om hvor galt der er. Det er der jo enighed om…. Jeg tvivler på at i hver især bliver ved med at sidde og køre rundt i lorten hvis i har en personlig udfordring (men jeg kan tage fejl) Det er en klassiker at når først den ukonstruktive spiral er sat igang, ja så får den sit eget liv, men som i alle andre situationer kan den vendes til det konstruktive 🙂 Skal vi prøve også i denne debat.

  Ha en dejlig dag 🙂

  Positive tanker – Christine

  PS Magfoldighed I love;

  http://www.youtube.com/watch?v=QfHFDTJPF9w&feature=related

 • Søren Isaksen 11. april 2010 at 02:21

  Singapore:

  Forskerparken Biopolis i Singapore:
  http://www.one-north.sg/hubs_biopolis.aspx. 400.000 m2, ca. 70 millarder kr investeret i biotek over 10 år. 4,5 millioner indbyggere. 20% højtuddannede udlændinge. Skatten 25%. Meget få offentligt ansatte og folk på overførsel.

  Danmark:

  Forskerparken Cobis i København: http://cobis.dk/
  Ca. 10.000 m2. ca. 2 milliarder kr. investeret i biotek over 10 år. 5,5 millioner indbyggere. Ganske få højtuddannede udlændinge. Skatter og afgifter 80%. 900.000 offentligt ansatte og flertallet af befolkningen på overførselsindkomst.

  Need I say more? Godmorgen allesammen! Har I sovet godt? Det er helt forståeligt, hvorfor de unge tager deres gode tøj og damper af, når de har fået deres uddannelse. Jeg er skredet for flere år siden. Der er SÅ mange steder derude, hvor din indsats som iværksætter og lønslave belønnes og påskønnes MEGET bedre!

 • Mikkel deMib Svendsen 11. april 2010 at 06:14

  Jeg synes det er rigtig godt hvis de mest egocentriske og griske danskere flytter ud af landet. Dem har vi ikke brug for. De kan evt. slå sig sammen med de Islandske bankfolk, Stein Bagger og Klaus Riskær og finde en øde ø et sted …

  Men først skal de lige betale regningen … Vi bør serøst overveje, om vi som samfund bør inddrage disse egoisters pas indtil de har tilbagebetalt alle omkostninger til den fine uddannelse, som de har fået betalt af os andre. Det ville vel være meget rimeligt.

 • Peter Skouhus 11. april 2010 at 07:58

  @Mikkel Knald god ide! Lige som den gamle Østblok, det med at forhindre deres indbygger i at rejse ud virkede jo godt. Måske de har noget gammel pigtråd vi kan købe billigt!

  Vi kan også bruge gamle Tyske Stasie officer som grænsekonsulter så vi får bygget et ordentlig hegn til at holde folk inde. For god ordensskyld bør vi bruge miljøvenlig elektricitet til pigtråds hegnet.

  Arbejdsløse, folk på overførselses indkomst, bistands klienter, offentlige ansatte og studenter bør ikke rammes af denne lov da de jo ikke har de samme muligheder som en profitorienteret iværksætter der sætter alt på et brædt og arbejder 15 timer i døgnet 6 dage om ugen i et fremmed land med alle odds imod ham eller hende (dem af os som har prøvet det kan nikke genkendende til problemstillingen)

  Expats fra Mærsk, Danfoss, Vestas og andre store Danske virksomheder er mere problematiske, de bør derfor vurderes on a case to case basis når de kommer tilbage til Danmark. Jeg ved ikke lige hvad vi gør der.

  Loven kan så kaldes “demib’s law”?

  Min situation er at jeg var lidt over 8 år i den stråtækte, herefter blev jeg smidt ud – med hoved først – og fik så en ganske almindelig læreuddannelse som snedker (der tjente jeg penge til sammenholdet), skal mit pas også inddrages til jeg har betalt min folkeskole tilbage? (kan jeg trække 5 år i et snedkeri fra?) Og hvad nu hvis jeg syntes at den uddannelse jeg fik i folkeskolen ikke var god nok…?

 • Mikkel deMib Svendsen 11. april 2010 at 08:19

  Peter, vil du gerne betale for folks goder, når de ikke vil dele gevinsten med dig? Næppe 🙂

  Det er vel meget rimeligt, at der stilles krav til folk i et solidarisk samfund – herunder uddannelsessystem, som det danske. Vi er heldigvis et flertal – inklusiv det meste af den borgerlige fløj, som mener vi fortsat skal have et solidarisk samfund i Danmark. Dem der ikke ønsker det er meget velkommen til at stemme på nogle andre politikere – eller finde et land der passer dem bedre. Det står dem frit for.

  Men at argumentere for en “envejs-solidaritet”, hvor nogle mener de skal have alt fra fællesskabet, men intet give igen, den holder sgu ikke.

  Jeg mener bestemt ikke, at man løser udfordringerne i et forpligtende fællesskab ved at nedbryde det blot fordi nogle gå griske mennesker ønsker at få alt, men intet give.

 • Peter Skouhus 11. april 2010 at 08:27

  Hey Don Mikkel…svar nu lige på mine spørgsmål før du stiller nye 😉

 • Mikkel deMib Svendsen 11. april 2010 at 08:31

  Jeg må give dig ret – du burde få dine skolepenge igen. Drop flasken og tag et skrivekursus, så kan det være du lærer at stille spørgsmål der kan besvares 🙂

 • Peter Skouhus 11. april 2010 at 08:47

  @Mikkel … hmm…mine 2 spørgsmål ovenfor er nu ligetil, du skal bare tage et standpunkt når du svare dem, og jeg er ret nysgerrig 🙂

  p.s. selv bruger jeg karaffel til rødvin

 • Martin Thorborg 11. april 2010 at 08:51

  Nu må i to ikke blive helt forelskede 😉

  Dbh Martin

 • Søren Isaksen 11. april 2010 at 08:56

  @Mikkel Debil Svendsen

  Jeg har betalt flere millioner i skat end du har spist ærter…

  Så jeg har både betalt for min og din uddannelse – hvis det da overhovedet er lykkes dig at få nogen….. Det tvivler jeg alvorligt på.

 • Mikkel deMib Svendsen 11. april 2010 at 09:00

  Nej hvor flot – I kan finde på øgenavne og alt muligt. Hvor ER det dog ærgeligt at Danmark må undvære sådan nogle smarte mennesker som jer LOL

 • Søren Isaksen 11. april 2010 at 09:05

  @MDS

  Ja, det er det. Danmark må om få år nøjes med sådan nogen som dig, der jo ikke vil kunne bruges i det store udland. Der er ikke den helt store eksportvare i “Den Danske Velfærdsmodel” og “Danmark som Foregangland” som dine småtbegavede partifæller opfandt.

  Men kan du have det så godt. Jeg finder det uproduktivt at føre en dialog med folk som dig. I får såmænd allerede helt urimeligt megen pressedækning i de danske medier.

 • Peter Skouhus 11. april 2010 at 09:08

  @Thorborg det blir sku lidt af et long distance relationsnip, og de er – i modsætning til IT outsourcing relationsnips – meget komplicerede at få til at virke.

  @ Mikkel I kan finde på øgenavne…hmm nu har du da vidst lidt svært ved at skrive Dansk (vi kan gå på skrive kursus sammen). Mig bekendt har jeg ikke kaldt dig et øgenavn, ej heller ser jeg at Søren gør det.

 • Christine 11. april 2010 at 09:10

  Love is in the air, love is in the air, oh, oh, oh, oh, uh,
  uh, uh, uh…. Finally something to be happy about in here… Make some more love, yes kiss and hug each other, it is so nice… Nå ikk!

 • Christine 13. april 2010 at 04:37

  🙂

  I think I found something that we all agree in 🙂 at least in some level…

  http://www.youtube.com/watch?v=OaiSHcHM0PA

  Perhaps it will be the new war cry…

 • Peter Skouhus 13. april 2010 at 04:54

  En interessant artikel til denne debat:

  http://www.wood-supply.dk/article/view.html?id=47822&ref=newsletter

  Det er er ikke sjov mere, det er ramme alvor.

 • Christine 13. april 2010 at 05:22

  Det har været alvorligt i mange år… Men en fælles “ånd” gør det unægteligt lettere at rykke videre end mudderkastning fra navlerne gør. Deslige kan humor lette fokus fra mig mig mig til en egentlig søgning på en reel løsning, samt på et lidt mere nøgternt niveau 🙂

  By the way; God artikel.

 • Peter Skouhus 13. april 2010 at 05:51

  Ja Christine, men så længe at flertallet har den samme arbejdsgiver så sker er ikke noget.

  Man er jo nød til at sænke skatterne – og så spare andre steder, f.eks færre offentlig ansatte. Sænker man skatterne så kan man sænke lønningerne og det er pine død nødvendigt for at være konkurrencedygtig med Indien, Kina og lignende lande. Så længe at lønningerne er så høje som de er så, er det for dyrt at lave ting i Danmark, punktum slut, den er bare ikke længer.

  Det der med at de ikke er så dygtige og ikke ved så meget derude i Asien passer ikke mere. Tag en tur til Shanghai, Hong Kong, Singapore eller Manila og kik på hvad der sker der. De sidder sku og laver research og ny udvikler ting (det var vidst nok det vi skulle lave i Danmark ikk?)

  Hertil kommer at mange would be iværksætter i Danmark ikke gider tage en stor risiko, arbejde 12 timer i døgnet 6 dage om ugen og så bare se at de skal betale det hele væk i skat når endelig de efter 5 år begynder at tjene penge. 50% skat, 25% moms osv. der er jo ikke mere tilbage når man er færdig med at betale til fællesskabet.

 • Christian M. Andersen 13. april 2010 at 06:15

  Jeg er netop fraflyttet DK til London, og må sige at min beslutning blir mere og mere rigtig. Det er meget nemmere at starte virksomhed op i UK end i DK. Der er mere hjælp og rådgivning, skatter og afgifter er væsentlig lavere, og så er der langt mere kompetent arbejdskraft.

  DK er desværre røget ud på en slem glidebane, og VK + Danske Fjolser (DF) har forværret situationen voldsomt. I min bog ER det for sent at rette op på skuden. DK’s største problem er at dem der er ansat i den private sektor, er for lille en andel af den samlede befolkning. Der er ca. 920.000 beskæftigede i det private, resten er i stat, kommune, overførelsesindkomst m.m. DET er DK’s store udfordring, og DET blir DK’s endeligt.

  God fornøjelse, jeg kommer aldrig tilbage, kun som turist!

 • Mikkel deMib Svendsen 13. april 2010 at 06:22

  > Sænker man skatterne så kan man sænke lønningerne og det er pine død nødvendigt for at være konkurrencedygtig med Indien, Kina og lignende lande.

  Uanset om vi satte skatter ned til 0% og halverede lønningerne i Danmark så ville vi stadig ikke kunne konkurere med Indiske og Kinesiske timelønninger. Så den løsning er fuldkommen ubrugelig.

  Det er i øvrigt den samme klagesang vi har hørt på i årtier fra ultraliberale og minimalstatstilhængere. Heldigvis er det dog aldrig lykkedes for jer, at overbevise fornuftigt tænkende mennesker i Danmark om jeres associale politik

  Og at påstå at man ikke kan tjene gode penge i Danmark passer jo ikke – og det ved du jo også godt. Både undertegnede og Thorborg har sgu klaret det meget godt – og vi er ikke engang særligt kloge 🙂

 • Christine 13. april 2010 at 06:25

  Dejligt svar 🙂

  Jeg er helt enig hvad angår Asien etc… Det er super spændende hva de sætter gang i og de muligheder det åbner op for i Danmark, hvis vi vel at mærke ser det som muligheder.

  Det er meget muligt at det er en god løsning at sætte skatter ned etc for på den måde at rykke med udviklingen og skabe bedre grobund for skaberlysten.

  Hvad skal vi gøre for at komme videre ud i verden med det ?

 • Christine 13. april 2010 at 06:27

  Mikkel hvad skal vi så gøre ?

  Kan du ikke præcisere det lidt ?

 • Mikkel deMib Svendsen 13. april 2010 at 06:28

  > Mikkel hvad skal vi så gøre ?

  Gøre ved hvad?

 • Peter Skouhus 13. april 2010 at 06:58

  @ Mikkel: Jeg kender ikke din intelligens, men jeg ved at Martin er rimlig smart. Det andet du skriver er jeg uenig med dig i, ned med skatten så vi kan sænke lønningerne. På den måde får vi nogle iværksætter som sætter forretninger i gang og derigennem skaber arbejdspladser. En kunstig arbejds plads lavet af midler fra det offentlige er som at tisse i sine bukser, først bliver det bliver varmt, herefter bliver det hurtigt meget koldt.

  @ Christine: jeg ved det ikke, så længe at flertallet har den samme arbejdsgiver tror jeg det er svært. Hvis flertallet af befolkningen lever af midler fra fælles kassen så vil de fortsætte med at vælge de politiker som giver dem de midler.
  Det må gælde om at få folk forklaret på pædagogisk vis hvad der sker og hvorfor. At en flok bønder som os sidder her og mundhugges kommer der ikke meget ud af, det skal forklares på en logisk og nemt forstålig måde uden alt for mange akademiske udtryk og teorier.

 • Jacob rohde 13. april 2010 at 07:13

  Super spændende diskussion. Men jeg er dog uenig med de fleste indlæg.

  Jeg har det meget svært med dette dommedagssnak. I stedet for at se problemer og begrænsninger så se det som nye muligheder. Og de kan sagtens udnyttes uden at vi skal aflønnes som kinesere osv.

  Danmark vil stadig kunne fostre kreativt tænkende mennesker der kan producere produkter til resten af verdenen. Der vil altid være et marked for os – ligesom der vil være et marked for kineserne og Co.

  Derudover vil disse dommedagsscenarier kun hold såfremt Asiens levestandard ikke forbedres – og lige det modsatte er jo ved at ske. Outsourcing i Indien er fx. ikke den fantastiske gode forretning som det var engang – nu er Inderne også ved at være dyre. Sådan vil det også gå i resten af Asien.

 • Christian M. Andersen 13. april 2010 at 07:17

  Jacob Rohde,

  Ja DK kan fostre kreative mennesker, men se lige hvor stort alle forsvinder hen. Til udlandet. Hr. Fisker ville da f.eks. aldrig starte hybridbilproduktion op i DK. Janus fra Skype smuttede også til London, og jeg kan nævne så mange, at man burde tude i finansministeriet. Dem der kan noget, skrider, de gider ikke høre alt det sure indavls ævl i aviser og tv. Lad dem rådne op de selvfede danskere…..

 • Kim Pedersen 13. april 2010 at 07:29

  Jeg er allerede igang. Efter sommerferien flytter jeg til London for at ansætte 8-10 udviklere til forsat udvikling af vores online software produkt – og samtidigt får jeg adgang til et kæmpe marked – og jeg slipper samtidigt også billigere i skat, moms, bil-afgifter osv. osv.

 • Mikkel deMib Svendsen 13. april 2010 at 07:45

  > Jeg kender ikke din intelligens, men jeg ved at Martin er rimlig smart.

  Nahh, Peter – vi er faktisk ikke så skide smarte nogle af os. Vi tænker hurtigt, er gode til lære ting og er lidt kreative – men der er 10-tusindvis af danskere der er meget smartere og klogere end os. Vi er blot nogle af dem der har haft succes med at være “humlebier” og kastes os ud i alt det vi ikke ved vi ikke kan 🙂

  > Det må gælde om at få folk forklaret på pædagogisk vis hvad der sker og hvorfor.

  Peter, har du aldrig tænkt på, at det måske slet ikke er fordi folk ikke kan forstå dine argumenter og forslag til forandringer – men at det er fordi de simpelt hen bare er uenige med dig? 🙂

  Jeg tror i øvrigt de fleste folk har meget svært ved at se at tingene i Danmark skulle være så slemt.

  Som borger er jeg faktisk godt tilfreds – set i lyset af de alternativer andre lande byder på. Jeg synes ikke tingene er perfekte, men totalt set synes jeg godt om den måde vi har indrettet os på.

  Og det samme kan jeg – i store træk, sige som iværksætter. Der er måske en smule flere ting, end som borger, der kan irretere mig lidt. Men i det store hele synes jeg faktisk det er ret let at drive virksomhed i Danmark og er man dygtig nok kan man også sagtens tjene rigeligt med penge – også efter skat (som i øvrigt reelt set er meget lavere end de fleste går og bilder sig selv ind – bl.a. p.g.a. lukrative fradragsregler. Sidste år var min samlede indkomstskat således på kun ca. 29%. ).

  Jeg har også været indvolveret i virksomheder i andre lande – herunder UK og USA, og jeg synes bestemt ikke det er entydigt federe. Der er nogle ting der er bedre – men da også mange ting, som unødigt tunge, dyre og besværlige at have med at gøre.

  Det er jo i øvrigt også bemærkelsesværdigt, at selv USA bevæger sig en mere “social” retning nu, med Obama … Men set med Europæiske øjne er det jo også komplet absurd, at “verdens rigeste land” indtil nu ikke har haft råd til at alle kan blive behandlet ordentligt for sygdom.

 • Jacob rohde 13. april 2010 at 07:57

  Ja nu Mikkel nævner skatten – så har jeg virkelig svært ved at se at den er så frygtelig. Jeg ved godt jeg hele tiden læser om hvor høj vores skat er, men de fleste af os har måske et billån, eller boliglån, eller andelslån ellet andet der giver fradrag. Jeg har fx. et lille andelslån og et lille SU-lån, og er endt på en % omkring de 35-37 (kan ikke helt huske det).

  Er det meget?
  Det synes jeg helt ærligt talt ikke. Det skal dække mit forbrug af læge, veje, politi, brandvæsen, skole. universitet osv. osv. Jeg synes ikke det er meget.

  Jeg kunne godt tænke mig at bo et par år i udlandet – men det er ene og alene pga vejret 🙂

 • Peter Skouhus 13. april 2010 at 08:15

  Det er altid sjovt at debatter med dig Mikkel, hvis nu det jeg skriver er helt forkert, hvad skal vi så gøre, kan du give os nogle helt konkret forslag på hvad Danmark skal gøre for at forblive konkurrence dygtige og holde den velværd vi har i dag? (evt. nummerer dem)

  1. Gør det
  2. Gør noget andet
  3. Gør noget tredje

  @Jacob…har du regnet på hvad du betaler i indirekte skatter (moms, afgifter osv. osv.) Hvad ender din skatte % så på?

 • Ronni Marker 13. april 2010 at 08:16

  @Kim Pedersen, hvorfor London? Flyt dog forretningen til Singapore og faa adgang til 3 aars skattefrihed for biksen, derefter 25% virksomhedsskat(hvis i ikke ender med at lave en aftale om mindre), max 18% personskatning (gennemsnit er 8%), gode forhold for at faa gode udviklere til virksomheden – ogsaa uden at skulle igennem en masse red tape hvis de ikke lige har den rette nationalitet osv. Samtidigt kan i klaregoere virksomheden til alle de spaendende virksomheder i Asien…. Regionen mangler gode innovative softwarevirksomheder som forstaar hvad virksomheder har brug for.

  @resten er det ikke tid til at tage handling istedet for at mundhugges her? alle med 2 brikker i knolden kan jo selv vaelge om de vil proeve loekken i DK, eller i udlandet. Som Dansker har man jo stadig frit valg til at proeve lykken hvor man har lyst – hvis man kan komme igennem visa helvede for at faa en arbejdstilladelse i det land man nu vil leve i etc.

  Afproev mulighederne, oplev noget, og lad vaere med at ende som en gnaven gammel mand i et eller andet kolonihavehus, som lever paa andres droemme gennem et tv eller en video blog 😉

 • Mikkel deMib Svendsen 13. april 2010 at 08:26

  Peter, du forudsætter at jeg er enig med dig i dine definationer af problemer. Og pointen er jo netop, at det er jeg ikke.

  Dine spørgsmål svarer således lidt til at spørge om, hvornår du er holdt op med at slå din kone. Da du sikkert aldrig har slået din kone kan sådanne spørgsmål naturligvis ikke besvares fornuftigt 🙂

  Der har altid været folk som af den ene eller den anden grund af søgt ud i verden i kortere eller længere perioder. Det er da helt fint. Det er ikke her problemet ligger, men i langt højere grad, at Danmark gennem de senere års pres fra særligt DF har lukket vores grænser alt for meget af. Vi går glip af meget guld, ved at gøre det så besværligt at slå sig ned i Danmark.

  Og løsningen på dette er jo meget enkel: Drop alle de tåbelige begrænsninger der er indført de sidste 10-20 år.

 • Peter Skouhus 13. april 2010 at 08:34

  Mikkel, jeg troede du kunne se problemet med den kæmpe konkurrence fra Asien men det kan du desværre ikke. Tag en tur herud, 3 ugers studie tur til Kina, Malaysia, Korea, Twaian og måske Filippinerne. Det kunne måske får dig på andre tanker.

  Anyway, jeg respekter at du har en holdning omend jeg er dybt uenig med dig. Nu må tiden jo vise hvem af os får ret.

 • Christine 13. april 2010 at 10:46

  @ Peter Skouhus; Jeg fandt lige denne artikel jeg synes du skal se (hvis du ikke har set den) Selvfølig også til jer andre, men nu virker Peter bare lidt mere åben.

  http://www.180grader.dk/Oekonomi/frygten-for-deflation-er-det-irrationelt

  Jeg synes jo det er mega spændende, for hvis man kigger på hele kunstverden (verdensplan), så er der så meget spænding på nu. Priserne er blevet skruet (kunstigt) op og nu holdes det hele (spekulativt) hen pga frygten for at priserne falder, for er du vimmer der er mange samlere, auktioshuse etc. der så får et, lad mig sige, et pænt stort problem… Det er en ren gyser for dem.

  Jeg tror jeg tager til den minikonference og måske de økonomiske vismænd også har mere at byde på. Må jo finde ud af om jeg skal blive i Dk eller følge fårene i flokken…

 • Christine 13. april 2010 at 10:53

  @ Mikkel deMib S. Vil du med til minikonference om Frygten for deflation – er det irrationelt? ;-D

 • Christine 18. april 2010 at 03:08

  Et lille skridt på vejen…

  McDonald’s er begyndt at betale skat…

  http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2010/04/18/062932.htm

 • Simon Greve 16. juni 2010 at 05:28

  Jeg faldt lige over denne artikel, om Lars Seier Christensen, der sammen med Kim Fournais stiftede Saxo Bank i 1992.

  Han smutter fra landet nu, da han er bange for, hvor Danmark er på vej hen både politisk og økonomisk.

  Læs mere http://epn.dk/brancher/finans/bank/article2099289.ece

  Ha’ en super dag! 🙂

 • Jacob Rohde 16. juni 2010 at 05:32

  “det er heeeeelt vildt…dollaren stiger”

 • Mikkel deMib Svendsen 16. juni 2010 at 06:14

  Simom, det er da fint at Lars Seier Christensen flytter. Det er jo meget tydeligt, at det samfund han ønsker slet ikke stemmer overnens med det som langt den største del af befolkningen ønsker. Og jeg tror ikke det hænger sammen med at folk ikke forstår hvad han siger – de er bare ikke enige med ham 🙂

 • Kristian Pedersen 16. juni 2010 at 06:41

  Der er mange faktorer, men er det ikke nærmere euroen og kronen der er faldet i forhold til dollaren? USA er bankerot, ved ikke om der er noget som helst der vil kunne få den til at stige i værdi foreløbig.

 • Peter Skouhus 16. juni 2010 at 06:47

  @Kristian USA er bankerot – måske – MEN det er nok dem som har lånt pengene til USA som har de største problemer … do you speak Mandarin or Cantonese?

  Man må ellers sige at der er kommet gang i denne gamle klassiker igen hva?…

 • Simon Greve 16. juni 2010 at 06:52

  Mikkel: Ja, det er da fint nok… Men han er også en af de tunge skatteydere i Danmark. Og jeg er ret sikker på, at tendensen med at de tunge drenge i erhvervslivet smutter fra landet, bliver større og større.

  Hvorvidt befolkningen er enige med ham, er jeg egentligt ligeglad med. Det var ikke derhen jeg ville 🙂

  Jeg kan bare konstatere, at der er flere og flere af de tunge erhvervsfolk, som flytter ud af landet, og mange af dem med begrundelsen: Vi vil ikke bidrage til et land, som kører den politik de kører i øjeblikket – for erhvervsfolkene ved sgu godt, at det måske kan ende med, at Danmark kommer ind i værre økonomisk krise, end den vi p.t. står i…

 • Mikkel deMib Svendsen 16. juni 2010 at 06:57

  > Jeg kan bare konstatere, at der er flere og flere af de tunge erhvervsfolk,

  Har du set en valid statistik der viser at det er i stigning, eller er det bare dit gæt?

  Folk har altid rejst ind og ud af landet. Problemet er ikke dem der rejser – problemet er, at den nuværende regering med pres fra DF har gjort det forbandet svært at komme IND i landet og blive her. Det ødelægger den naturlige balance mellem dem der gerne vil ud og dem der gerne vil ind.

  At de største egoistiske milliardærer smutter rør mig på ingen måde 🙂

 • Kristian Pedersen 16. juni 2010 at 07:32

  “@Kristian USA er bankerot – måske – MEN det er nok dem som har lånt pengene til USA som har de største problemer … do you speak Mandarin or Cantonese?”

  Yep, 4 billioner er vel også en slags penge 🙂 . Men hvad sker der den dag de mister tålmodigheden, og vil have deres penge? USA printer penge på livet løs, men der er ikke noget til at bakke dem op. Jeg læste en artikel med en fyr, som sagde den største forskel på USA og et U-land økonomisk set lige nu, er at markedet stadig har tro på at de bliver betalt tilbage, selvom jeg nu synes det lød ret pessimistisk. Så hvem ved om Yellow Stone og Rocky Mountains nationalparker er solgt fra om 10 år, og er kinesisk ejet. 🙂 Meget andet er det allerede:

  http://www.youtube.com/watch?v=f_O4D43jrJc

 • Simon Greve 16. juni 2010 at 07:35

  @Mikkel

  Kommer an på hvad du mener med valid.
  – nej, jeg har ikke set en fra Danmarks Statistik, hvis det er dem du mener, gør en statistik valid.

  Men jeg har læst en artikel i Børsen i starten af året, hvor de påpeger den stigende tendens til, at solvente folk flytter ud af landet for at slippe for at betale så meget i skat, samtidigt med, at de mener Danmark er på vej den forkerte vej hvad angår politik (hvilket jeg iøvrigt giver dem ret i, når man kigger på bl.a. – som du selv nævner – integrationen, samt de høje lønninger som på ingen måde kan konkurrere med fremtidens lønninger i Østen)

 • Torben Rudgaard 16. juni 2010 at 08:58

  @Mikkel/Simon…

  Jeg er et godt eksempel på hvorfor Danmark ikke lige er stedet at lave business og hvorfor jeg tror de lukkede grændser bliver Danmarks nedtur.

  Jeg fik en statistik fra “The World is Flat” bogen af Thomas Friedman der viser at verdens befolkning stiger med 1 milliard de næste 12 år – men samtidigt så falder beflokningen i Europa, specielt den arbejdsdygtige befolkning. Det er lidt noget skidt fordi hvem skal betale alle de sociale ydelser for den større og større mængde ældre, de bruger jo hospitaler/pensioner en del mere end os andre.

  Hvis antal arbejdende Danskere falder og antal pensionerede Danskere stiger, så giver det altså et regnestykke jeg ikke helt kan få til at gå op. Og hvis os iværksættere og investorer flytter udenlands, hvem skal så skabe arbejdspladserne til de få der er tilbage?

  Jeg betaler skat i Danmark (har stadig 2 ejendomme der) og som tak for det så har jeg INGEN fradrag, INGEN sygesikring, INGEN kontanthjælp, INGEN pension, INGEN børnepenge… ja jeg kan ikke engang stemme fordi jeg arbejder og bor i udlandet. Det er ikke specielt motiverende for mig hverken at investere eller betale skat.

  En anden ting er at før jeg forlod Danmark, så søgte vi en standard webdesigner. Jeg fik 5 ansøgninger på en måned med løn krav i 30.000-40.000 klassen. Hmmm.. 40K for 37 timer om ugen minus frokostpause, PLUS 5-6 ugers betalt ferie, PLUS en masse helligdage, PLUS barn syg og alle de andre dage…. er det attraktivt?

  Jeg har lige søgt en webdesigner her i Thailand. Jeg fik over 800 ansøgninger på een uge med lønkrav mellem 1500-4000 DKK – de arbejder 55 timer om ugen, 1½ uges betalt ferie med kun halvdelen af det antal helligdage vi har i DK…. det er sgu da ikke engang et valg hvor jeg vil ha min virksomhed.

  Et Danmark der ikke tilgodeser dem som skaber arbejdspladserne, med et højt skattetryk og en faldende arbejdende befolkning – og lukkede grændser så højtuddannede, billige Asiatere ikke kan komme ind og udfylde arbejdspladserne… jeg tror sgu ik den holder i længden.

  Forresten… jeg er lige kommet hjem fra 10 dage i Manila hvor jeg besøgte nogle outsourcing virksomheder, og check this..
  Manila
  – Arbejdstid, 6 dage om ugen, (55-60 timer)
  – Lønninger for udvikler: 15,000 PHP (2500 DKK)
  – Øvrige offentlige udgifter: Stort set ingen
  – Engelsk kundskaber: Perfekte!

  Jeg snakkede med en gut der havde virksomhed i Kina – han fik ansøgninger i tusinder, specielt fra de 28 millioner universitets uddannede som Kina spytter ud hvert halve år – auuuch! det er godt nok mange da!! Han fortalte at i 2020 vil Kina være det største engelsktalende land i verden (pga. deres meget intensive engelsk undervisning i skolerne)

  At vi så har 3,6 mia mennesker i Asien mod 5,5 mill i lille Danmark… well, som Warren Buffett siger.. “I know exactly where to place my bet” 🙂

 • Peter Skouhus 16. juni 2010 at 09:34

           Arbejdstid, 6 dage om ugen, (55-60 timer)
  –          Lønninger for udvikler: 15,000 PHP (2500 DKK)
  –          Øvrige offentlige udgifter: Stort set ingen
  –          Engelsk kundskaber: Perfekte!

  Du skal laegge ca. 20% oveni til diverse udgifter. Hertil kommer en maaneds ferie penge per aar. For php 15000 – 20.000 faar du dem lige ud af universitetet, men de kan intet og skal forst traenes, skal du skal have dygtige udivkler saa er det php 50,000 op, 6 dage om ugen er risky, de skrider det ojeblik de faar et job med 5 dage om ugen hvilket jo er nemt nok at forstaa. 20-25% af alle filippiner arbejder uden for Filippinerne, enten betaler man ordentlige lonninger ellers rejser de til Hong Kong, Singapore, usa. Ellers god historie….

 • Torben Rudgaard 16. juni 2010 at 10:08

  Tak for info Peter. De virksomheder jeg besøgte specialicere sig i HTML, Flash, og Java udvikling. 50,000 PHP er nok mere en senior backend udvikler. Og samtlige arbejdede 6 dage og ingen af dem havde 1 måneds ferie. De indrømmer dog at der er nogle krav fra lovens side som de udenlandskejede virksomheder følger, men lige som i Thailand, så følger de lokale dem ikke. Her er det mere “ahh yes yes.. rules for foreigner only” 🙂

  Må jeg spørge hvor du har virksomhed henne?
  kontakt mig på skype eller facebook, bare søg efter “Torben Rudgaard”

 • Mikkel deMib Svendsen 16. juni 2010 at 12:29

  Forestillingen om, at vi i Danmark skal konkurrere med lønninger i u-lande er helt ude i hampen. Der har altid været lave lønninger i de lande, og vi har altid klaret os på trods af det. Det er der intet nyt i.

  Hvad mon prisen for en udvikler i Manilla bliver, hvis man kræver, at han møder op i Århus 2 gange om ugen 🙂

 • Peter Skouhus 16. juni 2010 at 19:15

  @Torben du kan ikke få udvikler fra virksomheder for de penge i Filippinerne, ej heller monkey business virksomheder til Flash, HTML og Java i Filippinerne. Det med forskellige love for lokale og udlændinge hvad “labour code” angår kender jeg ikke til. Der er rigelig med love om hvad vi må og ikke må, ejerforhold af virsomheder etc.

  @Mikkel jeg tror du tager fejl, konkurrence er det, og det bliver mere og mere for det er ikke nødvendig at rejse til Århus 2 gange om ugen med alle de værktøjer som findes (Skype, desktopsharing etc. etc. etc.).
  Det som kræver sprogforståelse (SEO, tekstforfatter og den slags) kan man ikke så nemt sende herud, men grafik, programmering og den slags er ikke noget problem…..men det bliver vi to jo nok aldrig enige om 🙂

 • Torben Rudgaard 16. juni 2010 at 19:36

  @Peter, jeg har allerede to kontrakter liggende til de priser, og det er ikke monkey business virksomheder men game-development houses. Prøv at kigge på deres job-sites, de er slet ikke oppe i de priser du snakker om. Selv i Thailand kan du være heldig at få udviklere til de priser, her taler de dog ikke engelsk med mindre du er oppe over 20,000 THB.

  Hvor har du dine høje priser fra? IBM eller Microsoft? 🙂

  @Mikkel, jeg har outsourcing partners i Berlin, Armenien, Bangkok, Changmai og Bangalore. Jeg kommunikerer med dem alle via SKYPE og det fungerer fint. Hvorfor ville du sende dem til Århus??

 • Mikkel deMib Svendsen 16. juni 2010 at 19:40

  Peter, jeg er skam helt enig i at masser af opgaver kan løses glimrende af folk andre steder end i Danmark. Hele mit liv har det løbende ændret sig, hvor det kunne betale sig at få lavet hvad. For ikke så mange år siden, var Polen et super billigst sted. Så blev det Indien, og nu er det så bl.a. Kina og Filippinerne der er “moderne”. Om 10, 20 og 50 år har det ændret sig mange gange igen.

  I de sidste 20 år er der nu også masser af spændende arbejde som er blevet outsourcet til Danmark. Jeg har f.eks. selv nydt godt af det ved at bl.a. Amerikanske og Engelske virksomheder har ment, at jeg og mit Danske team kunne løse nogle opgaver bedre end dem i deres hjemland – eller i den løn-billige del af verden.

  Indenfor mit gamle fagområde, musikbranchen, gælder det samme. I de sidste 20-30 år er andelen af verdenshits som Danskere er medproducerende på steget helt enormt. Det er fordi de mange dygtige musikfolk i Danmark kan noget særligt, som selv store Amerkanske pladeselskaber gerne sender opgaver helt til Danmark for at få.

  Hele mit liv har jeg hørt fra ultraliberalister og minimalstatstilhængere, at NU var det slut for Danmark, for nu røg alle arbejdspladserne ud af landet. Nogle gange har det holdt stik – og brancher er sygnet hen. Men mange andre gange er det bestemt ikke gået sådan – brancher har tilpasset sig og fundet nye måder at tjene penge. Og helt nye områder er løbende dukket op.

  I sammenligning med de fleste lande synes jeg faktisk vi har klaret os ret godt. Jeg ved godt det er skide surt for ultraliberalisterne, for de ville jo så gerne bevise, at vores småsocialistiske velfærdsmodel ikke dur 🙂

  Der hvor jeg er helt uenig med dig er, at du tilsyneladende mener, at stort set alle jobs i Danmark kan løses 6-8.000 kilometer væk. Det kan de på ingen måde.

  F.eks. er der masser af kunder, som kræver, at kunne sidde ned, rundt om et bord, med de folk de har til at løse opgaver. Dette ønske fra mange kunder har jeg ikke set forsvinde over de mange år jeg har arbejdet. Og så er der masser af opgaver hvor det simpelthen er meget lettere, når man er lige i nærheden.

  Hele verden består altså ikke bare af grafisk arbejde, programmering eller SEO. Pas på ikke at lade fagnørderiet blænde dig 🙂

 • Mikkel deMib Svendsen 16. juni 2010 at 19:56

  > Hvorfor ville du sende dem til Århus??

  Jeg vil ikke specielt sende nogle til Århus 🙂
  Men du kommer ikke udenom, at der er mange kunder der kræver at kunne sidde ned med de folk de har til at løse opgaver – like it or not. Og der er som sagt også masser af opgavetyper, hvor det slet ingen mening giver at bede nogle langt væk om at udføre dem.

  Mange af de ting jeg køber folk til at lave for mig ville jeg da heller ikke synes var smart at sende tusindvis af kilometer væk. Nogle ting er fysisk bundet til her hvor jeg er (jeg ville f.eks ikke bede en maler i Kina om at male mit hus) – og med andre typer af opgaver kan jeg bedst lide at kunne sidde ved siden af folk undervejs (det fungerer f.eks. ikke rigtig så godt for mig med remote grafikere, har jeg erfaret).

  Med andre opgaver kan det så godt fungere – både den ene og den anden vej.

  Pointen er, at jeg er 100% sikker på, at der ikke er hold i forestillingen om, at alle opgaver af enhver art pludselig skulle blive outsourcet ud af Danmark.

 • Peter Skouhus 16. juni 2010 at 20:05

  @13 års erfaring i Filippinerne kombineret med common sense, det er min erfaring.

  Tænk på følgende, en arbejds plads med windows og Adobe Flash koster PHP 100,000, lad os videre antage at firmaet har gross profit på PHP 5000 per mand per måned så er der PHP 10,000 til at aflønne programmøren. Hvis det regnestyk passer så tager det firmaet 20 måneder at tjene de penge hard og software har kostet……Her har vi så ikke medregnet at firmaet skal tjene penge, medarbejderen skal have et sted at arbejde, forskellige ekstra omkosninger (ca 20%), forrentning, afskrivninger osv. osv. osv.

  Til sammenligning betaler vi “vores pedel” her på kontoret PHP 12,000 om måneden plus forskellige benefits.

  Det hænger overhoved ikke sammen, men prøv det bare af….

  @MIkkel: du har mange ting jeg er enig i, og nej alt kan ikke laves i asien, men meget kan (produktion af pumper, møbler, skibe, maskiner, software, grafik osv. osv. osv) det kan, og heri ligger problemet.
  At tingene ændre sig hele tiden har du 100% ret i, det næste som bliver moderne er Afrika.

 • John 17. juni 2010 at 02:07

  Interessant video om hvordan Danmark mistede sit guld

  http://www.youtube.com/user/bafldenmark#p/u/7/VUdoWkqW9Yw

 • Rosenstand 13. juli 2010 at 20:06

  Ny og desværre meget aktuel artikel fra JP, der sætter denne tråds forskellige holdninger i nyt lys: http://epn.dk/samfund/article2124920.ece

 • Peter Skouhus 13. juli 2010 at 21:23

  @Rosenstand Det er faktisk ret nemt: Lønninger, fordringer, skatter og myndighedernes krav skal balancers med det som tilbydes i andre lande. Når de er det så bliver arbejdspladserne i Danmark ellers ryger de til Kina.

  Det er meget skræmmende at forskning og nyudvikling nu laves af Xy Ding i Quonjong i Kina mens Hans Madsen fra Bjerringbro – som mener at Danmark er meget langt foran kineserne fordi det siger politikkerne – tillader sig at ligge på en strand i Spanien og slikke sol i 4 uger om sommeren. Men ham om det.

  Hos 1902 Software har vi ingen sommerferien i år. Det give ekstra tid til at færdig gøre produkter og procedure som gør at vi komme foran vores konkurrenter, det er 3 – 4 ugers ekstra arbejde.

  On a final note…. Den energi vi bruger på at diskuter om det er rigtigt eller forkert at firmaer flytter til Kina er faktisk spild af tid. Danmark kan ikke lave om på den måde tingene virker, enten følger vi trop eller vi bliver overhalet af folk som er flittigere.

 • Jan 15. juli 2010 at 01:27

  Mere spin fra tumpetanken Cepos http://epn.dk/samfund/arbmarked/article2125954.ece
  Kina, Indien Øst Europa er da langt under os.

  Det er jo bare at hæve skatten.

  Danskere elsker jo at betale skat så hvad er problemet?
  http://www.ugebreveta4.dk/2009/200907/Baggrundoganalyse/Danskerne_elsker_at_betale_skat.aspx

  De rige kan jo bare flytte.

 • Axel 30. august 2010 at 03:24

  Den debat er virkelig blevet lang, så lang at jeg ikke har nærlæst alle indlæg, men umiddelbart mener jeg der mangler en vinkel på debatten:
  Nok er Asian meget billigere, mere effektive osv osv. – det kan man læse i en masse indlæg, MEN der er noget der hedder global udvikling og de lande vi nu sammenligner os med vil sandsyngligvis ændre sig voldsomt i fremtiden. Det vil sige at de mennesker der nu arbejder for en 1/3 del af den løv vi får, har en kort ferie, ingen omsorgsdage og meget mere, vil ganske givet forlange samme vilkår. Udviklingne går den vej, selv i Kina er der et øget pres på bedre vilkår og bedre lønninger, hvilket indtil videre kan holdes nede med diktatur lignende tilstande. den går bare ikke i længden, verden hænger mere og mere sammen og informationer flyver hurtigere end lyset. Jeg tror at de ting der debatteres her vil udjævne sig i fremtiden. At Danmark på mange måder er et foregangsland gør os ikke til dovne, krævende hængerøve. Jeg er slet ikke nervøs for Danmarks fremtid, hvad angår de aspekter der debatteres her, jeg er mere nervøs for den fjendtlighed landet udviser overfor fremmede.
  At vi skal arbejde mere, holde kortere ferier er – for mig – slet ikke løsningen, tilbageskridt er ikke vejen frem.

 • Jacob Rohde 15. oktober 2010 at 03:10

  Interessant studie fra IBM som er relevant for denne diskussion:
  http://news.cnet.com/8301-1001_3-20019333-92.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20

 • Jacob Rohde 15. oktober 2010 at 03:11

  Læg især mærke til citatet:

  “”The silver lining of globalization is that the shift toward expansion will require companies to redirect their workforce to locations that provide the greatest opportunities, not just the lowest costs…,”

  Read more: http://news.cnet.com/8301-1001_3-20019333-92.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20#ixzz12PfmalhR

 • Jesper Andersen 18. december 2010 at 03:38

  Rigtig interessant indlæg og diskussion.

  Mange er vist enige om at der skal ske noget, for det kan ikke blive ved på denne måde og jeg er helt enig.

  Danmark burde hives ud af rammen og skrubbes ren, for derefter at starte forfra.

  Vi har så mange underlige og finurlige skatter og love som simpelthen ikke har sin berettigelse, samtidig med at vi har så tungt et offentligt system som er så dyrt og ubrugeligt efterhånden, men ingen tør gøre noget, og gøres noget, det skal der sgu.

  Vi kan jo lige starte med efterlønnen, den er jo berømt nok til dem der er nedslidte og ikke kan mere og lige har brug for at stoppe med at arbejde et par år tidligere end andre der går på pension… men var det ikke ligesom DET vi havde førtidspension til? Efterlønnen er jo bare blevet til en golfpakke istedet. Dem der vitterligt har et behov for tidlig pension fordi de er nedslidte, de kan jo altså bruge førtidspensionen. Derved er efterlønnen jo totalt overflødig og kun indført for at forgylde dem der ikke gider lave noget istedet for at hjælpe dem som ikke KAN lave noget.

  Derefter kan vi jo kigge lidt på indvandrere, for hvorfor kan de bare vralte ind i vores land og vupti har de en førtidspension, samtidig med at de fint rejser på ferie i det land de har søgt asyl fra… og gud hjælpe mig også har en højt betalt stilling i. Jeg syntes ikke jeg er fremmedfjendsk, men jeg syntes så sandelig ikke at fremmede bare skal kunne komme vadende og så kræve penge. Der kan vi lære noget af USA, for der skal du sgu yde før du får noget som helst af staten. Så luk kassen og vip nasserne ud, derefter åbner man op for dem der både kan og vil arbejde og lader dem komme ind på lige vilkår som danskerne mht. arbejde, løn, bolig osv. for så er det jo en indtægtskilde og ikke bare et økonomisk sort hul som samtidig suger mange andre værdier ud af vores samfund pga. indbrud, overfald, stenalder-parallelsamfund osv.

  Det med at devaluere vores krone er en GOD idé, men ingen tør jo gøre det, alle de kære politikere vi har er jo ikke en tøddel værd for at sige det pænt. De er der for at hytte deres eget skind og ikke for at tjene samfundet.

  En revolution ville faktisk være en god ting (nu tænker jeg ikke lige den franske revolution) men en revolution med det system vi kender i dag, stort, tåbeligt og uhåndterbart. Det vil koste “blod”, sved og tårer og sikkert også en masse penge, men måske det var på tide at vi indså at vi altså ikke bare kan fortsætte i det spor vi er i nu, det er ikke holdbart og jo længere vi venter, desto mere ondt vil det gøre når skiftet sker og det VIL ske. Vores skattesystem er så komplekst at selv ikke Skats eksperter kan finde ud af det og det er lap på lap på lap på….. You get the point. Bare fordi vi har et velfærdssamfund betyder det ikke at alt skal være gratis og det skal ikke handle om at rage til sig (fra systemet) det skal handle op at arbejde sig til nogle goder (indkomst) som man skal nyde mest af selv (20% skat i minimalstat er foreslået) det kan alle vel gå med til? Den der tjener pengene har også ret til at nyde dem og bestemme hvad de skal bruges til samtidig med at samfundet fungerer med hospitaler og veje osv.

  Det er jo komplet tåbeligt at hver gang der er én der arbejder, sidder der fire for at tjekke at denne person ikke snyder i skat og overholde forskellige regler. Hvis nu man skar ned på noget af alt det forpulede bureaukrati så disse folk istedet kunne arbejde med noget produktivt.

  For at skære i statsbudgettet kunne man starte med at hoppe UD af EU og fjerne landbrugsstøtten (NZ beklagede sig også men de kom jo rent faktisk igennem det rigtig godt). Så kan det godt være at prisen på en liter mælk er 10kr istedet for 5,25kr men så betaler du også de 4,75kr mindre i skat for hver liter mælk og så går det jo op i længden. Landmændene skal jo ikke have tilskud til at producere f.eks. æbler i overflod bare for at de bliver betalt af EU for at grave æblerne ned på en losseplads… (Der var en dokumentar om dette for længe siden men vil vædde på at det stadig sker den dag i dag). Det samme med tobaks dyrkning i jeg mener det var grækenland, som igen fik landbrugsstøtte, kvaliteten er horribel men de dyrker det fordi det giver mest støtte… hvad er pointen lige med dette?

  Derefter kan man fjerne tilskud til musikere, kunstnere og andre mystiske kulturtilskud, hvis folk vil have kultur kan de betale for det og så kan det kultur der er interesse for overleve og det som ingen gider kan dø eller blive holdt på et hobbyplan for dem det interesserer istedet for at det koster samfundet millioner og milliarder. Dagbladene har vi jo også lige hørt får tilskud på 340 millioner om året… det er satme mange penge på ingenting, hvis de ikke kan levere et produkt som folk vil betale for, så var det måske bedst at de fandt noget andet at lave som de kunne tjene penge på. Alle de tilskud er blevet en hvilepude hvilket fører til lavere nyttig produktivitet og som samtidig gør at skatten skal op op op hele tiden.

  Så er der lige de arbejdsløse, jeg er desværre selv en af dem og det virker som om at systemet gør mere for at beholde en som arbejdsløs for at systemet har noget at lave og kan “dokumentere et behov for flere penge” istedet for måske lige at kigge på folks situation og så lave en individuel løsning så folk kan komme ud på arbejdsmarkedet igen, men de kigger jo ikke langsigtet eller noget som helst, jeg kan ikke få hjælp til at kunne starte en anden uddannelse så jeg kan komme videre (har ikke råd til at leve af en SU og nej jeg gider ikke diskutere prioriteter det har intet med sagen at gøre) jeg er mere end villig til at tage en uddannelse hvis jeg kunne få lov til at beholde mine dagpenge mens jeg studerede (det ville så være indtil man når den første lønnede periode) og det ville måske dreje sig om et år på dagpenge, men nej de vil hellere betale ENDNU mere for at jeg kan sidde på et latterligt kursus og lære at søge jobs (læs: finde ud af hvilken fugl jeg er og bygge tårne med sugerør og tape som “teambuilding”) dvs. de både betaler mig mine dagpenge + yderlige 2-40.000kr pr måned for at jeg kan komme til et meningsløst og nedbrydende kontrolkursus som intet fører til alligevel. Ville det ikke være smartere hvis man brugte nogle af alle de penge hver måned på at få folk en god samtale og en uddannelsesplan som rent faktisk kan føre til noget? Man kunne f.eks. tilbyde virksomhederne at de kunne få mig som voksenlærling/elev men kun betale som om jeg var “ung” (jeg er over 25 så det er væsentlig dyrere at have mig som elev) og så kunne staten supplere op. Overordnet set ville det være billigere end bare at betale dagpenge (evt. med et kursus oveni) og jeg ville komme ud og yde noget, som så ville bringe virksomheden penge, som så gavner samfundet, samtidig med at jeg ville få noget uddannelse som der var behov for og dermed efter endt uddannelse kunne forsørge mig selv igen.

  Nåh må hellere stoppe her inden det bliver en hel roman…

 • Mikkel deMib Svendsen 18. december 2010 at 03:48

  Du lyder jo bare som en luddoven super egoist. Få da fingeren ud og skaf dig et job selv i stedet for at forvente at vi andre skal betale for at du kan fise den af på første klasse.

 • Jesper Andersen 18. december 2010 at 05:01

  Mikkel jeg bytter gerne hvis du syntes det her er første klasse…. samt du kigger kun på en minimal del af mit indlæg og det kan man sgu ikke tage seriøst.

  Jeg har haft en masse midlertidige jobs BARE for at have noget at lave og ikke være på dagpenge, er sgu ikke på dagpenge fordi jeg syntes det er fedt, men fordi jeg ikke kan finde mig et job og tro mig jeg søger BREDT, skal i praktik her i Januar og det kan måske føre til 6 ugers ansættelse, som giver noget vigtig erfaring jeg kan skrive på mit resume og derved give mig større chance for at finde noget mere permanent inden for mit fagområde.

  Så din hånlige kommentar kan du godt stikke op et vist sted, den giver jeg intet for.

 • Torben Rudgaard 18. december 2010 at 05:03

  Er helt enig med Mikkel her!!

  Vi lever I en verden med millioner af muligheder for at blive rig og successfuld, let røven og stop med at skylde skylden på samfundet og stop med at forvente at de skal betale for dig.

  Over for mig på kontoret her i Thailand sidder Chelle. Hun er 27 år, har 3 børn, en syg mand, en gammel bedstemor og en arbejdsløs søster. De får hverken uddannelses støtte, pension, sygedagpenge, sygesikring, dagpenge eller kontant hjælp. Hele famillien lever af hendes 3500 kr’s månedsløn og her er ikke nogen stat til at “supplere op”.

  Forslag… Hvad med om du bytter liv med hende i et par måneder? Du kommer ned og arbejder her og tager dig af hendes famillie, mens hun sidder og nyder de danske kontant goder. Det kunne sætte dit liv lidt i perspektiv og lære dig at hvis du vil noget i denne verden SÅ GÅ UD OG GØR NOGET! Lad være med at sidde på den flade og vente som en anden taber, Sæt dig nogle mål og GET GOING!
  “People are not lazy. They simply have goals that do not inspire them” – Tony Robbins
  .

 • Mikkel deMib Svendsen 18. december 2010 at 05:06

  > Mikkel jeg bytter gerne hvis du syntes det her er første klasse…. samt du kigger kun på en minimal del af mit indlæg og det kan man sgu ikke tage seriøst.

  Resten af dit indlæg var simpelt hen for useriøst til at det var værd at kommentere.

  Men nu forstår jeg dig – du mener at alle andre skal have frataget deres rettigheder, så du kan fise den af på dagpenge.

  Godt der ikke er et flertal af folk som dig 🙂

 • Jesper Andersen 18. december 2010 at 05:14

  ja for jeg har jo set hvordan dine svar har været på samme ting skrevet af andre længere oppe i tråden… men du indser nok en dag at der ikke er penge til al den “velfærd/fråds” når antallet af privatansatte styrtdykker (det er jo dem der betaler det hele, dem i det offentlige er jo betalt af de privatansatte)

 • Mikkel deMib Svendsen 18. december 2010 at 05:17

  > at der ikke er penge til al den “velfærd/fråds”

  Ahh, du mener den f råds som DU nyder godt af. Jamen, så lad os da bare starte med dig – jeg går ud fra du fra 1. januar siger nej til til at modtage mere af den fråds du selv lever af. Hykler LOL

 • Jesper Andersen 18. december 2010 at 05:18

  du beviser bare endnu engang at du ikke har læst mit indlæg, tænk at være så langt ude at man tror folk syntes det er fedt at være arbejdsløs og at man lever fedt på det… så er man godt nok blæst i roen…

 • Kim Pedersen 18. december 2010 at 06:32

  Prøv lige at læse Jespers indlæg lidt mere nuanceret og se det i det store billede istedet for at flyve på manden. Jeg synes Jesper har nogle gode pointer. Danish Crown fyrer 600 mand og responsen må så være, gå ud of få noget arbejde for helvede i luddovne idioter som bare skal vil nyde 1. klasse livet som arbejdsløs. I skal bare sætte jer nogle mål eller starte en virksomhed… Der er ingen tvivl om at nogen skal have et gevaldigt og jeg mener gevaldigt spark bagi, nogle har simpelthen valgt at leve påden måde og det skal stoppes, og jeg synes det er fint man har sat tiden med penge fra arbejdsløshedskassen ned, men en arbejdsmand på 56 år der er blevet fyret i et område hvor også 600 andre er blevet fyret har det sgu svært og som har arbejdet for Danish Crown i 25 år.

 • Mikkel deMib Svendsen 18. december 2010 at 06:33

  Forkælet og krævende det er hvad du er. Du skulle hellere se at komme igang med at finde et job selv, iværksætte noget eller i det hele taget droppe den der forventning om, at vi andre bare skal betale for dit liv.

  Jeg HAR skam læst dit indlæg. Men jeg vil personligt 100 gange hellere betale til musikere og kunstnere der faktisk skaber noget vi andre kan glæde os over i stedet for en forkælet type som dig, der forventer gratis uddannelse på første klasse.

 • John 18. december 2010 at 07:32

  @Kim Pedersen
  “Prøv lige at læse Jespers indlæg lidt mere nuanceret ”
  Lige præcis.
  Jesper har vel betalt til en A-kasse = forsikring, og er nu havnet i en kedelig situation, som han ikke selv har valgt. At vi andre betaler ?

  @Mikkel
  Du er simpelthen et nummer uden for kategori. Prøv dog, for din egen skyld, at beherske dine formuleringer. Dit voksen-jeg er til tider ude af drift.

  Det kan selvfølgelig være min opfattelse det er galt med. Men jeg kan efterhånden hverken lide dig, din hund, eller din madpakke.

  Så fik jeg luft.

 • Ronni 18. december 2010 at 08:28

  Hej,
  Det bliver efterhaanden lidt pinligt at se paa det her mundhuggeri herinde – ja jeg kunne da bare lade vaere med at foelge med, men helt aerligt, ville det ikke vaere nemmere at tage boksehanskerne paa og ordne tingene der?

  Jeg kan helt klart godt foelge dig, som ikke har noget arbejde, og ikke har kunne finde noget til dato – og faktisk at have den mulighed i Danmark er sku en god ting – dog alt burde paa et eller andet plan have en udloebsdato…. og ja, jeg ved det godt, men saa er tiden vel paa et tidspunkt at tage et rengoeringsjobs, natarbejde eller lign, for at komme igang igen? For der er sku ikke noget mere ledt at skulle sidde hjemme og ikke lave andet end at justere paa tossekassen dag ind og dag ud.

  Som nogle af jer forslog. Saa er det bare ikke alle som kan starte en virksomhed for sig selv – har selv drevet et par stykker – ogsaa nogle til grunden, og har i 2010 maatte afskedige 200 ansatte fordelt paa 3 virksomheder – dog i Singapore og ikke i Danmark. Men det er bare IKKE alle som kan starte og drive en virksomhed – de har bare ikke evnerne eller lysten til det. Saa at forslaa at “du kan da bare starte en virksomhed” det holder sku ikke venner. Jeg ved godt at i tager afsaet i jeres eget, men brug lidt empati og saet jer i mandens sted i 5 minutter.

  Jeg har selv en del familie som ikke kunne taenke sig at drive noget selv, har fx. en bror som fik tilbuddet at overtage en virksomhed efter svigerfar, men som takkede nej, fordi at han ikke mente at han kunne lede folk godt nok – og fortrak at vaere alm loenslave istedet – og der er sku nosser i at kunne sige og indse dette, i min verden.

  Saa venner, det er ikke alle som er som “jer” eller “os”, for der er nogle som “kun” er til et 9-18 job – eller hvad arbejdstiden er lige pt i Danmark.

  Naa men har vist nok kommenteret lidt paa det her foer, og kort er der en millard muligheder i udlandet – og folk er ikke dummere eller daarligere end Danskere – de skal bare motiveres paa nogle andre maader og det er alt. At en phillipiner eller Thai er daarligere til noget HTML/Java/c++/SEO er tja… sku ikke korrekt. Men de taler (heldigvis for nogle – eller ‘En’ ) bare ikke Dansk og kender ikke den Danske virksomhedskultur godt nok til at overtage flere markedsandele i Danmark.

  Saa siden i har evnerne til at drive en virksomhed, hvorfor faldbyder i jer selv til at saelge snakeoil? Er SEO (eller HTML) da ikke dette? det er jo ikke engang et rigtigt job!! Der bliver jo ikke produceret noget som helst og i efterlader jo, jer heller ikke noget som er brugbart. Gaa dog ud og byg nogle bluerayafspillere, biler eller vindmoeller istedet (provokation slut).

 • Mikkel deMib Svendsen 18. december 2010 at 09:07

  > Men jeg kan efterhånden hverken lide dig, din hund, eller din madpakke.

  Og…?
  Tror du virkelig det rager mig hvad en annonym “John” mener om mig?

  Når nogle kommer her og mener at alle andre end dem selv skal skæres væk fra finansloven, mens de selv skal have i hovet og røv og endda brokker sig over SU – der er verdens mest lukrative system for de studerende, ja så må han sgu også leve med en gang alvorlig kritik. Like it or not.

 • Jesper Andersen 18. december 2010 at 09:23

  <>

  Ja for fordi man er uheldig at blive arbejdsløs så må man ikke udtale sig om sin mening om systemet, for arbejdsløse skal bare holde deres kæft da de er undermennesker… ironi kan forekomme.

  Jeg brokkede mig ikke over SU… beviser bare igen igen at du er for fatsvag til at læse og forstå. Den tid hvor jeg kunne overleve på en SU er forbi, det kommer ligesom med alderen du ved, forpligtegelser og udgifter man har pådraget sig igennem tiden, de forsvinder ikke fordi man mister sit job.

  Jeg kom med foreslag til hvordan systemet kunne bruge de penge bedre og færre af dem end de allerede gør i dag, ved at ændre lidt på hvordan de bruger dem og droppe de dyre nytteløse kurser og så se arbejdsløse som individer og ikke bare som statistik der skal aktiveres så de ikke står som ledige og så kommunen får refunderet mest muligt af staten… det er et sygt system og det kan MANGE se, pånær lige dig, for du er da om nogen en egotripper og navlepiller der ikke kan se længere end din egen næsetip.

  Derudover skulle alt ikke skæres af finansloven, nogle ting skal skæres og nogle ting skal ændres så de rammer de rigtige…

  Endnu en ting som burde ændres er f.eks. børnepenge så den ikke går til dem der ikke har behov for den (indkomst bestemt og til danske statsborgere herunder også dem som er immigreet og er blevet danske statsborgere, men ikke alle dem som IKKE er statsborgere, de skal jo ligesom ikke have støtte da de ikke er statsborgere i landet endnu.)

 • Mikkel deMib Svendsen 18. december 2010 at 09:39

  Der er da ingen der forbyder dig at udtale dig. Hvor ser du det? Men når du lukker så meget vrøvl ud som du gør, så må du da også leve med at andre også udtaler sig – imod det du siger. Eller mener du at de KUN er arbejdsløse der må sige noget?

  – Du blander indvandrere sammen med flygtninge – tilsyneladende uden at kende de faktiske og meget forskellige forhold for de to grupper

  – Du ønsker en tredobling af uddannelssesstøtten – ikke generelt, men bare til dig. Dit bedste argument er, at du jo har så¨mange udgifter. Og det vil du så have at jeg og andre skatteydere skal betale for

  – Du vil have os meldt ud af EU uden tilsyneladende at forstå konsekvenserne af det

  Med mindre du er syg og handicappet så kunne du tage et rengøringsjob om morgen eller aftenen og så uddanne dig om dagen. Det kan klares helt uden støtte og uden at spørge nogle om lov først. Sådan er der mange af os andre der har knoklet for at nå de resultater vi har nået.

  Jeg bliver bare så træt af den der tilbagelænede og dovne mentalitet at det er alle mulige andre der skal sørger for du får et godt liv. Hvad med at starte med at tage lidt ansvar selv først og udnytte de resurser du formentligt har før du beder os andre om at betale?

 • Jesper Andersen 18. december 2010 at 09:56

  kender nu udemærket forskellen på flygtningen og indvandrere, indvandrere som søger arbejde er dem vi gerne vil have, flygtningen som vil have førtidspension er dem vi ikke vil have og de reelle flygtninge er der temmelig langt imellem, men de må godt komme og få hjælp og når deres land er sikkert igen, så kan de rejse hjem med mindre de ønsker at integrere sig og blive danske statsborgere, så er den vist sat på plads.

  jeg skriver ingen steder at SUen skal forhøjes 3x så den må stå for egen regning, jeg skriver kun at de burde omprioritere de penge de bruger på de arbejdsløse så de bruges på f.eks. uddannelse ved at de beholder deres dagpenge under uddannelse (så det koster ikke mere end hvis de sad på et spændende kursus for arbejdsløse) men så kommer der til gengæld en stor besparelse på 20-40.000 pr måned som før gik til disse private aktører der driver disse kurser, disse penge er herved sparet, men det fatter du jo nok ikke en bjælde af når du sidder og snakker om at forhøje SUen, jeg snakker om at omrokkere de penge der allerede bliver brugt OG skære ned på de udgifter hvor du påstår det er det modsatte jeg siger.

  er da fint du gerne vil betale til EU, men jeg støtter det ikke og beregninger viser at vi er i netto underskud med små 10 mia. dvs. vi betaler 10 mia. mere ud end vi får igen fra EU, plus vi betaler også til deres enorme flyttecirkus og underlige støtteordninger og pengespild uden lige. Derudover ville vi igen blive herrer i eget land istedet for at EU skal bestemme stort set alt, især på områder som ikke rager EU.

  Hvis jeg havde ressourcer, tror du så ikke jeg ville have brugt dem? Nåh nej for jeg vil jo bare skovle mere ind af det offentlige guld. Skal måske sige at jeg er noget nær det laveste sats man kan få i dagpenge fordi jeg tillod mig at tage et job som ikke betalte nok til at give fuld sats som jeg var på i starten, men jeg tog dette job fordi jeg har det bedre med at arbejde og tjene mine egne penge, men se det vidste du jo ikke og du kører jo bare videre i din fordømmende rille fordi du måske engang har hørt om en som ikke gad arbejde og bare sad derhjemme. Jeg har tilpasset min spinkle økonomi så det lige løber rundt, men det betyder også at der altså ikke er noget overskud til nogen som helst krumspring i retning af bare at sige dagpengene fra og starte egen business (som jeg slet ikke ved hvad skulle være hvis det var) eller bare få et rengøringsjob… tror du ikke jeg ville tage et job hvis jeg kunne få et? Har før haft underlige jobs som lærervikar og SFO medhjælper osv. som gav lidt timer hver uge men ikke nok til at man kunne leve af det og så på et tidspunkt kan man sørme ikke få supplerende dagpenge mere og så må jeg jo stoppe med det, for vi har vist alle et gen der gør at vi ikke sætter os ud i noget uholdbart hvorved vi må gå fra hus og hjem fordi de få timer man kunne få ikke var nok til at dække huslejen og ej heller mad.
  Du alvidende orakel ved jo det hele, så alt det der vidste du jo godt og det er derfor jeg bare er doven og ugidelig og slet ikke vil arbejde men bare sidde herhjemme og blive stinkende rig på andres bekostning… Igen, du er sgu langt ude, og det kan jeg se jeg ikke er ene om at mene.

 • Thorborg 18. december 2010 at 10:31

  Hej Jesper

  Det tager nogle måneder at tage et taxakørekort og så betaler det offentlige så vidt jeg ved.
  Har du undersøgt det?
  Det er et dejligt frit arbejde og kører man f.eks. torsdag, fredag og lørdag nat, så kan man tjene væsentligt mere end du får i dag. Og så er der masser af tid til efteruddannelse eller hvad der nu tænder dig.
  Har du prøvet det?

  Dbh Martin

 • John 18. december 2010 at 12:06

  Tror du virkelig det rager mig hvad en annonym “John” mener om mig?

  Nåh – det var en smutter. Jeg beklager.

  Og et ønske om en god jul til alle artige børn.

 • Jesper Andersen 18. december 2010 at 14:01

  Hej Martin,

  Ja har snakket med min sagsbehandler om det, men de har allerede en stak igen med det, så de vil godt lige se tiden an. Det tærer jo noget på systemet når der lige ryger et par hundrede ud i arbejdsløshedskøen.

 • Jesper Andersen 18. december 2010 at 14:02

  der skulle ikke stå igen men igang i 3. sidste ord i første linie

 • Peter Skouhus 18. december 2010 at 18:51

  Man kan, har jeg netop lært fra en tidligere klassekammerat, også gå i arbejdsprøvning for at se om man kan holde til det (at arbejde)

 • Lars 22. december 2010 at 16:52

  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3023250.ece
  Professor: Snart kollapsar Danmark
  Danmark närmar sig en skuldfälla likt den i Grekland och Irland. Staten lånar upp 9 miljoner varje timme. Ekonomiprofessorn Hans Jørgen Whitta-Jacobsen varnar nu för en kollaps likt den i Grekland och Irland om inget görs, skriver danska Berlingske Tidende, B.T.

  Men det er jo ikke første gang, at DK går konkurs.
  Næste gang vil EU “passe på” Danmark og give dem “lov til at låne penge”, for at redde bankerne og dermed landet.
  Og så er vi virkelig på sk…… for at sige det på godt dansk.
  ØV

 • Anders 11. september 2011 at 15:16

  Kære Thorborg jeg er helt enig! Jeg står i situation, om man som ung skal flytte ud af landet pga. de meget dårlige fremtidsmuligheder her i landet.

 • Skriv en kommentar