Så er jeg tilbage i det amerikanske, efter en dejlig tur til Danmark.
Det fik mig til at tænke på hvor spændende det er at prøve at leve i et andet land og hvor let det egentlig er blevet.
Jeg beklager jeg ser lidt træt ud, jeg har stadigvæk jetlag 🙂

Og velkommen til de nye EPN seere. EPN smider en af mine videoer på hver uge og den første er set godt 7.000 gange, så det er super.
De efterfølgende kommentarer er dog rimelig harske, men sådan er det 🙂

Dbh Martin

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (16 lyttere har afgivet deres stemme)
Loading...

Folk der læste denne, læste også

 • Jacob Kildebogaard 20. september 2010 at 11:02

  haha, gamle sure mænd på EPN.dk 🙂 Godt du er kommet derover og ruske lidt op i dem 🙂

  Keep on going!

 • Søren Christensen 20. september 2010 at 11:08

  Har det på samme måde, her i Polens hovedstad. :o) Alle burde unde sig selv, at bo i udlandet i min. en kortere periode på et par år.

 • pc-manden 20. september 2010 at 12:18

  Dejligt positivt indlæg! Jeg er nok groet lidt for meget fast i lokalområdet – jeg vil sgu ikke af med mine naboer! :o)

  Men jeg kan genkende fornemmelsen via kontakten med de venner der sidder i udlandet, de er altså ikke længere så langt væk som før.

 • Simon Greve 20. september 2010 at 12:20

  Jeg har også ofte vendt den med lillemor, og det skal da ikke afvises at vi en dag smutter til et andet land … Marbella, Spanien kunne da være meget hyggeligt, fx. 🙂

 • Michael 20. september 2010 at 12:32

  Fuldstændig rigtigt. Det gælder endda også for de mange unge der spilder deres tid med drømmen om USA – kom af sted og få det prøvet af. Måske får du den amerikanske drøm opfyldt, – men selv hvis du ikke gør vinder du ved det.

  Uanset hvor i verden man begiver sig hen (okay, Ung Rejs Ibiza undtaget) så får man en ballast til fremtidige projekter der ikke kan købes for guld. At være på udebane er rigtigt sundt for hjernecellerne.

  Michael

 • Christian Jessen 20. september 2010 at 12:56

  Jeg kunne ikke være mere enig; det er sindsygt givene at springe ud i det, og flytte til et andet land. Uanset hvordan min historie ender, vil jeg aldrig fortryde min tid her i Peru; og jeg har svært ved at forestille mig at vende tilbage til Danmark lige foreløbig.

  Specielt unge burde overveje det; I det mindste studere et års tid i et andet land. Lær et nyt sprog og en ny kultur, det giver en masse erfaring med livet.

 • Klaus Jakobsen 20. september 2010 at 13:07

  Kanon video, og er iøvrigt helt enig. Har selv boet i USA, og fik et engelsk på forhandlingsniveau. Iværksætterånden er helt anderledes i USA, da ånden er en blanding af “man må klare sig selv” + “man er sin egen lykkes smed”…og det gør at der er en helt anderledes forståelse af mange ting. Som der bliver sagt i videoen er der også skøre ting (forsikringen af en brugt bil er f.eks. dyrere end bilen), men til gengæld er der kun 25% skat og 5-6% moms…og det skaber en helt anden arbejdsånd da man ikke føler at man bliver rippet for alt.

  Anyway, held og lykke Martin, og tak for spark bagi når vi trænger til det 🙂

 • Mette Weber 20. september 2010 at 13:28

  Ja -der er stor forskel på at rejse ud i dag og da jeg gjorde det i 1991- Internettet har gjort en kæmpe forskel.
  Jeg plejer at sige Øst – vest – hjemme bedst og hjemme er hvor hjertet er og hjem kan være mange steder og jeg har det på samme måde med min laptop.
  Jeg har elsket de lange besøg vi har haft af venner og familie i de mange år vi boede ude.
  Det er bare så lærerigt og fyldt med oplevelser at bo uden for sit fødeland i en lidt længere periode. Din identitet bliver tykkere 😉 – vel at mærke, hvis man blander sig og reflekterer over det man møder, som du Martin jo gør så dejligt inspirerende og ukompliceret.
  Jeg har boet 17 år 5 forskellige steder i verden, primært Asien og Afrika. Jeg flyttede tilbage til Danmark december 2008 og etablerede som 59 årig min egen virksomhed “Forandring og forankring”. Jeg er blevet rigtig god til forandringer, det gør man når man hver 2-3 år skal starte forfra på et nyt sted. Det kræver sin kvinde.
  Det er faktisk de erfaringer jeg bruger, når jeg blogger om udstationering og kulturforståelse i dag. Jeg skrev en bog om det for 12 år siden “Når Penelope rejser med – Udstationering for hele familien”. Jeg er nu i gang med en ny bog “On top of the world – inspiration til selvindsigt og livsglæde, når du bor i udlandet. Hvis du er international dansker og bor i udlandet – så tilmeld dig mit nyhedsmail på min hjemmeside . Jeg udsender ca. hver 6 uge. Sidste nyhedsmail handlede om forandringer.
  Må jeg bruge din video Martin på min hjemmeside og blog.

 • Thorborg 20. september 2010 at 13:57

  Tak for alle jeres rare kommentarer 🙂
  @Mette Weber, du er velkommen til at “embedde” min video, lige som jeg selv gør det her på bloggen.

  Dbh Martin

 • Mette Weber 20. september 2010 at 14:04

  Fint tak

 • HTC Desire HD 20. september 2010 at 14:44

  Igen – rigtig god video fra dig, Martin!
  Jeg er den første til at rejse til udlandet så snart uddannelsen er i hus. Den danske skat er ikke lige mig, og derfor tror jeg turen går til Spanien. 🙂

 • Thomas R. 21. september 2010 at 02:36

  Hej Martin, og tak for snakken i Danfoss innolab efter kåringen fredag aften. Det kan ikke siges mere præcist – kom ud og oplev noget. Specielt som ung iværksætter har man alle mulighederne. Jeg står selv og skal i gang med et nyt koncept, og allerede fra starten var mit mål at komme til USA. Nu er det bygge ind i planen at vi efter Danmark skal til USA og jeg er sikker på det bliver fantastisk! – Og er du indenfor IT eller green tech, så er der ikke noget andet sted i verden som San Francisco (silicon valley) – her er konkurrence STOR, men her kan skabes forbindelser og erfaringer som ingen andre steder i verden.

  Alt det bedste til jer som forsøger jer… Skulle nogle af jer iøvrigt være interesseret i at få kontakt til nordiske venner i silicon valley, så kan i på LinkedIn få forbindelsen vi silicon vikings. De laver også en masse spændende aktiviter i silicon vallet, bla. var Google forbi og snakke om Noise society. Anyway, tjek det ud hvis det har din interesse 🙂

  Dbh.

  Thomas

 • Solbriller 21. september 2010 at 08:01

  Forandring fryder, og nogle gange giver det en masse ekstra, at komme til nye lande og kulture og leve lidt. Så ser man også verden fra en anden vinkel, end den på parcelhus vejen i DK…
  Det kan absolut anbefales, da det giver en masse nye kontakter og oplevelser, hvis man altså ønsker at tage dem…

 • Solbriller 21. september 2010 at 08:01

  PS slap af nogle kommentarer på EPN hehe
  Der er godt nok nogen, som kommer af med noget galde hehe

 • R4i Gold 21. september 2010 at 12:55

  Jeg kan heller ikke lade være med at grine over de kommentar på EPN. 🙂

 • Bo Kalvslund 21. september 2010 at 13:28

  Kanon inspirerende indlæg.

  Second thoughts – er det dét der giver os mennesker evnen til udvikling eller er det dem der forhindrer os i at udvikle os…

  Vi har dem vel alle – nogen handler bare mere end andre.

  Fedt at høre hvor positivt dit/Jeres liv har udviklet sig i forhold til udfordringerne og forestillingerne om “farerne”/besværlighederne.

  Vh Bo

 • Mette Weber 21. september 2010 at 13:58

  @Bo
  og det er handling der skaber forvandling, så længe vi erstatter handling med tænkning, sker der ikke noget

 • Bo Kalvslund 21. september 2010 at 14:06

  @Mette

  Ja – det har du ret i.

  Muligheden er også at tænke uden ord eller uden handling – det kan også skabe forvandling..

  …har jeg læst…;-))

  Det kræver øvelse

 • Mette Weber 21. september 2010 at 14:17

  @Bo
  Hvor har du læst det ?

 • Mikael 21. september 2010 at 16:23

  Nød lærer nøgen mand at røre sin egen remoulade. Glem det mærkelige mentale billede.

  Martin,
  tag noget mayo.
  Køb finthakkede pickles (eller hak dem selv) og ræs en passende mængde i mayoen.
  Giv den et lille puf karry.
  Rør.
  Remo.

  Tak for inspirationen – og god appetit!

 • Claus Heinrich 21. september 2010 at 18:27

  Godt talkshow igen – tager selv springet til december (endnu lidt uvist hvor i verden jeg havner), men har tvunget mig selv ud af den sikre rede og har givet min lejlighed videre d. 1/12 til en anden part — så tager jeg firmaet under armen og ud i verden 🙂

 • Mette Weber 22. september 2010 at 00:58

  @Claus – You rock – go go go
  husk at tilmelde dig min nyhedsmail for internationale danskere som i deres hverdag møder flere forskellige kulturer – på arbejdspladsen eller i nærområdet – er udstationeret eller blot rejser rundt i verden. Du får værktøjer, inspiration og gode råd som international dansker.
  Du kan også følge min blog med samme temaer

 • Mark Barner 22. september 2010 at 03:32

  Meget Inspirerende video!

  Jeg har i mange år drømt om at bo i solrige Spanien eller USA hvor jeg vil tage mit design-bureau med. Jeg er mest bange for ikke at kunne finde nogle opgaver da jeg forestiller mig at der er mange om buddet i USA? Spanien ville være fantastisk – jeg er desværre ikke flydende i spansk endnu men det kan man jo blive…

  Jeg er nok mest til Los Angeles/Santa barbera hvor jeg har rejst før. Miami lyder også lækker men forstiller mig det er lidt Miami Vice 80’er agtigt hehe 🙂

  Martin tror du der er marked for en dansk web-, grafisk designer og pc&mac-geni i USA?

 • Thomas R. 22. september 2010 at 09:24

  @Mark

  Nu er jeg ikke Martin, men jeg VED der er plads til dig hvis ellers du vil det nok. Her mener jeg ikke bare lysten, men at du er sulten nok og er fast besluttet på at det skal være en del af dit liv (en smule snilde, viden og kontakter er heller ikke af vejen).. – så skal du nok få succes.

  Men der er massere af bureauer i de områder du nævner som er fantastisk dygtige. Blot for interessens skyld – hvad skiller så dig ud fra mængden her i DK – jeres konkurrencemæssige differentiatorer ?

  Held og lykke med det 🙂

 • Bo Kalvslund 22. september 2010 at 10:15

  @Mette Det var vist i Politiken i en artikel om forfatteren Peter Høeg..

 • Mette Weber 22. september 2010 at 10:53

  @Bo
  Ja Peter Høeg er en klog mand
  Tak

 • Anders 23. september 2010 at 06:55

  Ja hvis man har penge nok til at bo ordentligt, have det godt der hvor man er og have råd til at flyve hjem og besøge dem i dk og dem i dk har råd til at komme på besøg er det vel fint.
  Hvis ikke er det røv og nøgler og temli depri at bi i udlandet langt fra alle.
  Så har du ikke råd så bli hjemme ellers bliver dit nye sted som et fængsel.
  Sådan har jeg det ihvertfald.

 • Udenlandsdanskeren i DK 23. september 2010 at 13:15

  Jeg har boet i Portugal i 15 år men blev desværre nød til at vende tilbage til DK for 6 år siden.
  Jeg har brugt de sidste 4 år på at komme til udlandet igen da der er sådan en fantastisk oplevelse, også selvom man har boet samme sted i 15 år.
  Jeg har bare problemet i at finde firmaer der hyrer danskere til netop udlandet.
  Men en kommer jobbet vel, og så er jeg smuttet…. 😉
  Portugal igen – eller Brasilien ville ikke være dårligt 😎

 • Mette Weber 24. september 2010 at 00:12

  @Anders Jeg synes du peger på noget essentielt. Vi har altid haft fantastiske forhold i udlandet , har boet smukt, haft hjælp og kunne gøre stort set hvad vi ville og set og oplevet meget . Jeg har også set dem som ikke har haft de muligheder, hvor drømmen i udlandet blev til et mareridt. De var bestemt ikke glade og tilfredse. Der gik gået druk i den, de holdt sig fra os andre for det var for svært at se realiterne i øjnene og de havde ikke penge til at rejse hjem 2 gange årligt eller rejse til andre steder.
  Det er vigtig at lave en handleplan og strategi for udenlandsopholdet , sikre sig gode lønforhold og være realistisk.

 • Thomas R. 24. september 2010 at 02:04

  Med internettets udvikling og de muligheder det har givet, har vi som Martin også nævner i videoen, nu nogle fantastiske redskaber som vi ikke havde for blot få år siden. For os som ønsker at flytte til udlandet har vi nu mulighed for at finde mennekser med samme interesser de/det sted vi gerne vil hen, allerede inden vi tager afsted. Vi kan altså skabe et netværk før vi overhovedet har sat vores danske fødder i ny muld.. Så se at få skabt det netværk inden i tager afsted, det kan gøre det til en så meget blødere og mere behagelig landing 🙂

  @ Martin Thorborg, nu kender jeg ikke det årlige tal for hvor mange danskere der tager ud hvert for at prøve lykken som iværksætter i udlandet, og om der er nogen forretning i det for dig.. Men kunne man ikke lave en sektion på Amino for den type aktiviteter/interesser. Fra mit synspunkt forstiller jeg mig der kunne der være mange interessante emner omkring iværksætteri i udlandet. Jeg tænker også at der sidder dygtige folk der gerne vil arbejde i udlandet, og dem kunne vi som starter firmaer op i udlandet evt. have interesse i at få kontakt til, måske endda partnere hvis de rigtige dukker op. Har du haft noget lignende i tankerne?

  Anyways – håber i alle får succes med hvad i end laver, og held og lykke med turen til udlandet hvis det kommer en sådan 🙂

  Dbh

  Thomas

 • Carsten Jacobsen 28. september 2010 at 23:51

  Jeg flyttede for et års tid siden til Silicon Valley (Californien), og jeg er helt enig med Martins observationer. Jeg nyder iøvrigt også klimaet, og nu hvor det er trist efterårsvejr i Danmark, har jeg stadig over 30 graders varme 🙂

  Lige nu kan jeg ikke forestille mig at jeg nogenside flytter tilbage til Danmark. Jeg lever en priviligeret tilværelse der næsten er utænkelig i Danmark, jeg arbejder i verdenens IT navle (Apple, Intel, HP, YAHOO etc. ligger her hvor jeg bor), arbejder med teknologi de færreste danskere har hørt om endnu og i nogle fantastiske omgivelser.

  Men skulle jeg af den ene eller anden grund vælge at flytte til Danmark igen, så er jeg overbevist om, at den periode jeg har arbejdet i teknologiens højborg, har givet mig nogle kvalifikationer som vil være eftertragtede også i Danmark.

  Så jeg kan varmt anbefale andre at tage springet, hvis de går med drømmen. Der er ikke så meget at miste, men en hel del at vinde.

  mvh Carsten

 • Thomas R. 29. september 2010 at 01:46

  Hej Carsten,

  Spændende.. Er du selvstændig eller hvad arbejder du?

 • Mark Barner 29. september 2010 at 05:42

  @Thomas R. Fedt at høre!
  Jeg designer hele koncepter og sørger for den røde tråd går igennem ALT hvad jeg designer (lugt, feel, markedsføring, looket osv osv)… Det er svært at forklare på tekst men jeg skal gerne give dig hele elevatortalen en dag.. Det er dog desværre de færreste der har råd til det i disse tider – eller skal vi sige “prioriterer” den slags koncepter. De vil have en billige løsning som sjældent er lige så brand-effektiv.

  I USA er mange gode til at tænke i sammenhængende koncepter og projekter – der er dog ikke så mange i DK der ved hvor stor en forskel det kan gøre…

 • Carsten Jacobsen 29. september 2010 at 09:35

  Hej Thomas,

  Jeg var selvstændig inden jeg forlod Danmark, men her i USA er jeg lønmodtager. Jeg arbejder med softwareudvikling for en virksomhed som laver testudstyr til wireless (netværk og mobil).

  mvh Carsten

 • Susan Petersen 29. september 2010 at 10:27

  Kunne ikke vaere mere enig. Vi tog selv springet og flyttede til Silikonedalen for 6 aar siden og har ikke fortrudt et sekund.

  Mange spurgte mig inden vi flyttede, jamen hvad nu hvis det ikke gaar, er det saa ikke et nederlag at flytte tilbage til Danmark igen. Mit svar var: Nej absolut ikke, for mig vil det vaere et nederlag ikke at have proevet at tage springet 🙂

  Man faar udvidet sin horisont, finder ud af at ting kan goeres anderledes i end i Danmark, at Danmark faktisk ikke er verdens navle.

  Eneste ulempe jeg ser (udover at familien er langt vaek og at man ikke kan faa ordentlig chokolade eller remoulade her 🙂 ) er at man bliver saa pokkers tolerant, saa mange danskere virker ekstremt utolerante 🙂

 • Carsten Jacobsen 29. september 2010 at 10:55

  Hey Susan,

  Du har fuldstaendig ret i det med at man bliver pokkers tolerant at at vaere her. Og brok hoerer man kun naar der er besoeg fra Danmark 🙂

  Mvh Carsten

 • Susan Binau 3. oktober 2010 at 14:50

  Kære Martin,

  Super indlæg. Vi nyder også Florida og har det som jer, alt er tilgængeligt i.f.t. familie og business i DK.
  Såsnart min mand Alan får sit Amerikanske pas, flytter vi mere permanent. Indtil da er vi de lykkeligste pendlere og med en efternøler dreng der p.t. går i to skoler og taler begge sprog flydende.

  Kh til jer i USA
  Susan

 • Christian - iMarketing.dk 7. oktober 2010 at 17:53

  Sidder lige og skriver dette fra Mallorca.

  Vi er, lige som du selv, træt af det danske vejr, specielt i efteråret og om vinteren.
  Men ellers er Danmark jo et fantastisk sted at være.
  Der er intet der slår en forårsdag når fuglene synger og solen rigtig varmer.

  Så vi gør det, du siger, bare lidt af gangen. Har undersøgt den Spanske solkyst og har, efter at have været “alle” steder sydvest for Malaga nu fundet ud af, at det er ret skønt i Nerja (Nordøst for Malaga).

  Så det bliver sikkert der vi tager hen næste gang.

  Og hvorfor være så drastisk? Man kan jo opleve udlandet som længere og længere rejser – med finanskrisen kan det lade sig gøre at leje de fedeste lejligheder med alt man kan ønske sig for en slik for tiden – f.eks. 1 måned eller mere.

  Så kan man finde ud af, om man kan lide stedet og om man måske skulle leje det i flere måneder i træk hvert vinterhalvår.

  Og så skulle jeg hilse og sige, at Alcudia på Malorca altså ikke er så ringe.
  Der er ikke meget grisefest tilbage her; men rigtig hyggelige, pæne og rene omgivelser.

  Og i overmorgen skal vi tilbage til surt regnvejr i Danmark 🙁

  Venlig hilsen,
  Christian

 • Morten Kroatien 21. oktober 2010 at 03:17

  @Thorborg, fed video lige som jeg selv ville sige det 🙂

  Bor selv på 16 år i udlandet (pt. i Kroatien), ser min familie og venner mere end de skole kammerater som flyttede fra Nordjylland til sjælland, her i sommer var vi ”booked” fra Juni til Oktober.

  Jeg har aldrig været udstationeret (expat), har selv fundet jobs i de lande hvor jeg har boet, her i Kroatien er jeg selvstændig, hvilket har været en kæmpe udfordring, men også det fedeste jeg nogensinde har prøvet.

  Det fede ved at bo i udlandet er alle de spænde mennesker man møder, den nye kultur, alt sammen noget som er med til at præge ens syn på verden og tilværelsen i en positiv retning

  Mvh

  Morten

 • Mette Weber 21. oktober 2010 at 03:45

  @Morten har du lyst til at være gæsteblogger på min blog

 • Thomas R. 23. oktober 2010 at 06:13

  @ Mark Barner, lyder spændende. Jeg lytter gerne en dag.. Hvad hedder dit firma?

  Dbh.

  Thomas

 • Mette Weber 23. oktober 2010 at 10:41

  @Christian vejret er som vejret er – de proaktive tager vejret med sig – Welcome home og se at komme ud, hvis du har så meget udlængsel. Læg en plan og fiind et job hvis det er så stort et ønske.

 • Mette Weber 23. oktober 2010 at 11:00

  @Martin – jeg har ikke tallet på hvor mange iværksættere, der rejser ud i verden fra Danmark , måske Danes worlwide har tal på det, ambassaderne eller udenrigsministeriet. Jeg har lidt andre tal.
  I 2008 arbejdede halvanden million mennesker for danske datterselskaber rundt om i verden (Børsen 16.12.2009) Heraf var 53 procent af de ansatte fra Europa, 11 procent Indien, 7 procent fra USA og 5 procent fra Kina.
  Globaliseringen har øget antallet af møder på tværs af kulturer enormt og dermed også behovet for at kunne håndterer kulturmøder effektivt, and that’s what my business is about .
  Modsat vores kompetencer til at håndterer faglige, økonomiske og ledelsesmæssige udfordringer, så er kulturmøde kompetencen ikke noget vi er uddannet til. Det beror generelt set på learning by dooing. Men ofte er det ikke nok. Mange kulturmøder går decideret galt og ender i konflikter. Det er man blevet lidt mere opmærksom på, men desværre ikke nok. Det er jo ikke altid vores danske måde der der den bedste

 • Mette Weber 23. oktober 2010 at 11:01

  @Martin glemte lige – tag Mellatonin mod jetlack – it works

 • Skriv en kommentar